Quantcast
Channel: Artilerie Archives - Romania Military
Viewing all 211 articles
Browse latest View live

Americanii ajuta Ucraina

$
0
0

Counter-mortar-radar-2

Guvernul American a trimis deja in Ucraina radare de artilerie usoare destinate in special focului de mortier. Odata cu radarele au fost trimisi si instructori care sa pregateasca militari ucraineni in folosirea acestui tip de radar.

Mai multe echipe de tehnicieni americani au instruit timp de doua saptamani militarii ucraineni in baza militara de la Yavoriv. Acest ajutor face parte dintr-un program mai larg in valoare de 118 milioane de dolari care are in vedere atat furnizare de tehnica militara cat si pregatirea personalului.

In total 20 de radare vor ajunge in Ucraina.

GeorgeGMT

 

 

The post Americanii ajuta Ucraina appeared first on Romania Military.


Un nou aruncator cal.120mm made in SUA

$
0
0

Cei de la laboratoarele US Army’s Benét Laboratories au prezentat de curand prototipul pentru testare balistica a unui nou mortier cal.120mm cu bataie extinsa.

U.S. Army’s Benét Laboratories, gazduiti la Watervliet Arsenal, au anuntat atingerea unor borne importante in programul de dezvoltare a aruncatorului. Atat cerintele aruncatorului in sine cat si ale munitiei trebuiesc aprobate de catre managerii de program ai US Army.

1            Echipa de cercetare-dezvoltare a mortierului cu raza extinsa cal. 120mm (Benét Labs)

Practic prototipul finalizat dupa ani de cercetare si design a parasit locul de nastere pentru a fi testat la trageri la U.S. Army Yuma Proving Ground in Arizona. Astfel vor fi testate si confirmate noi tehnologii care permit extinderea distantei de tragere a aruncatoarelor dar si munitiile si pulberile aferente.

Conceptul a pornit de la studiile celor din departamentul de mortiere si arme fara recul al Benet Labs cu privire la dezvoltarea unor modernizari pentru mortierele cal.120mm existente in inventarul fortelor SUA. S-a inceput de la sistemul de control al focului care a fost mutat de pe tub pe bipodul de sprijin, ducand la scaderea stresului si miscarii si crescand acuratetea. Placa de baza a fost inlocuita cu un nou model care a fost testat cu success la 3000 de lovituri si care era si mai ieftin de produs cu 50% fata de vechea varianta. Teava a fost ranforsata sa reziste la viteze si presiuni mai mari iar sistemul are o raza de actiune marita cu 25% fata de cea actuala si in acelasi timp cantareste pe ansamblu cu 16% mai putin, totul dublat de o siguranta sporita in utilizare.

Designerul sef al echipei Benét Labs si inginer mechanic, Paul Koelbel, sustine ca proiectarea unei noi tevi este doar o mica parte a problemei aruncatorului cu raza extinsa. Pentru a extinde raza de actiune este nevoie ca tubul de lansare sa reziste la temperaturi si presiuni superioare, ceea ce duce si la un recul mai puternic si implicit la regandirea si ranforsarea bipodului si a placii de baza.

 

Testarea noului sistem este planificata a se desfasura pe intreaga durata a lui 2015.

2

                               Tragere cu mortier cal.120mm actualmente in uz

Desi productia mortierelor de calibrele 60mm, 81mm, si 120mm a crescut semnificativ in ultimii ani, datorita cererii pentru luptele din zonele muntoase ale Afganistanului, tehnologia folosita de aceste arme este veche de cel putin 30 de ani. Recent au inceput sa intre in dotare versiuni imbunatatite ale mortierelor cal. 60mm si 81mm.

Introducerea noului model de aruncator de brand va elimina decalajul care incepuse sa apara intre sistemele folosite de armata americana si noile aparitii in armatele altor tari, aducand in sprijinul trupelor americane un mortier de ultima generatie, cu performante semnificativ superioare celor existente.

 

Marius Zgureanu

 

Surse:

http://armyrecognition.com/weapons_defence_industry_military_technology_uk/us_army_s_benet_laboratories_unveiled_new_extended-range_120mm_mortar_ballistic_test_cannon.html

http://www.slideshare.net/Watervliet_Arsenal/salvo-31-january-2015-hi-res

http://www.gizmag.com/benet-labs-120-mm-mortar-system-redesign/31317/

The post Un nou aruncator cal.120mm made in SUA appeared first on Romania Military.

WR-300 Homar MRL

$
0
0

1631222_-_main

                                                     WR-40 Langusta MRL

Polacii merg inainte cu noul lor MLR, inspectoratul pentru armament (un fel de DpA polonez) a invitat la negocieri compania  Huta Stalowa Wola (HSW) – fabricanta celebrelor incarcatoare frontale Wola – pentru negocierea furnizarii sasiului pentru WR-300 Homar.

Ministerul Apararii va achizitiona pana in 2022 60 de lansatoare de rachete tactice Homar, cu inceperea livrarilor in 2018. Sistemul MLR Homar va avea la baza un sasiu 6×6 Jelecz si rachete cu o raza de 300km!

Deocamdata polonezii nu s-au hotarat asupra calibrului si tipului de racheta care va fi folosit, favorite fiind insa cei de la Lockheed Martin cu racheta lor  MGM-140 ATACMS, alte variante ar mai fi si israelienii de la IAI cu Lynx sau cu LORA.

Banii pusi la bataie sunt in suma de 690 milioane de dolari.

Cu mult timp in urma si romanii aveau planuri marete in aceasta privinta, planurile noastre fiind concepute in trei „pasi” lovitura calibrul 122mm cu raza crescuta la 45km, apoi racheta tactica calibrul 280mm cu raza de 80 de km si la sfarsit, la fel ca plonezii, un sistem de rachete tactice (MLR) cu bataie extinsa pana la 300 de km…

Nu mai aducem aminte si de planurile pentru rachete tactice ghidate.

Din pacate am ramas cu raza maxima de 45km pentru o racheta importata cu totul, LAR calibrul 160mm, si avem gata de implementare si racheta calibrul 122mm cu raza de 45km, dar din pacate aceasta din urma are o incarcatura de lupta destul de modesta si fara ghidare, tinand cont de rata de imprastiere la tinta…

De prisos sa mai spunem ca toata planurile noastre s-au dus dracului de muuuult timp.

GeorgeGMT

 

 

The post WR-300 Homar MRL appeared first on Romania Military.

Saab GLSDB

$
0
0

Era cat pe ce sa incep acest articol cu “Atentie MApN, o idee foarte interesanta!”, dar mi-am adus aminte instantaneu ca MApNul bastinas nu este deloc interesat in achizitia de tehnica de lupta ci este doar un al doilea minister al muncii si al doilea mare platitor de salarii si pensii…

Revenind la lucruri serioase cei de la Saab impreuna cu Boeing au opus la punct un sistem extrem de interesant, care ne-ar veni si noua manusa, de lansare a SDB I (Small Diameter Bomb) cu ajutorul artileriei nu numai a avioanelor ca pana acum sau a rachetelor de croaziera.

Astfel suedezii au dezvoltat Ground Launched Small Diameter Bomb (GLSDB), adica un SDB careia i-au pus un motor M 26 si au transformat SDBul intr-o racheta tactica (MLRS). Avantajul sistemului consta in capacitatea artileriei clasice de a atinge tinte la o mare distanta mentinand acuratetea si capacitatea de manevra a SDB I (arma proiectata de Boeing pentru avioane).

GLSDB combines two highly successful, combat-proven systems into an effective ground forces offensive capability,” a spus  Beth Kluba de la Boeing.

Acum SDBul este in esenta o bomba de aviatie ghidata care in ciuda unei mase foarte redusa (sub 120 de kg) ofera o mare putere de lovire si precizie exceptionala. Avantajul pentru avioane este dat ca o singura aeronava poate decola cu mai multe astfel de bombe si poate – pe cale de consecinta – sa atinga intr-o singura misiune mai multe tinte, inclusiv buncare .

GLSDB-imagem-Boeing-via-Saab

 

                                             Ground Launched Small Diameter Bomb (GLSDB)

Prin folosirea SDB pe post de MLRS se obtine o precizie foarte buna la o incarcatura de lupta foarte decenta, concomitent cu posibilitatea lovirii simultane a unui numar mare de tinte aflate in locatii diferite.

SDB ar trebui sa fie o prioritate pentru Romania in conditiile in care noi avem avioane putine si care nu pot transporta o masa prea mare (MIG 21 si IAR 99) si cred ca ar trebui sa fim interesati si de aplicatia pentru MLRSuri, asta bineinteles dupa ce ministerul plateste pensiile si salariile si luna aceasta…

 

GeorgeGMT

The post Saab GLSDB appeared first on Romania Military.

Tohan produce lovituri cal. 122mm imbunatatite

$
0
0

Recent au aparut pe pagina celor de la Tohan informatii despre rachete cal.122mm sol-sol cu raza extinsa (40-45km) si noi tipuri de focoase si incarcaturi de lupta.

1

Lovitura reactiva cal.122mm cu raza extinsa

Rachetele sunt asamblate la Tohan, insa este foarte probabil ca motoarele cu pulbere compozita sa fie partial importate din strainatate si produse in colaborare. Rachetele cal.122mm, cu o lungime de 2,9m, pot fi lansate de pe instalatii de tip  BM 21, APRA40, RM70 si LAROM, putand fi dotate cu 2 tipuri de incarcaturi de lupta:

inalt exploziva (HE), de 0,6m lungime si o masa cu tot cu corp de 18,4kg continand 2000 de schije. Filetul SP M 45X2 poate primi un focoase de tip  MRV-U sau de proximitate, aria letala fiind de 1900m2;

2

Cap de lupta inalt exploziv

cu elemente preformate (12 bucati schija), cu masa si dimensiuni similare celei HE, in varianta cu focos de proximitate fiind detonabila la inaltimi de 1-30m de sol si acoperind o suprafata letala de 2800m2 ;

 

3

Cap de lupta cu elemente preformate

Focoasele utilizabile pot fi de urmatoarele tipuri:

– MRV-U (focos mecanic de impact);

– MRV-UBM (focos mecanic de impact) pentru rachetele cu raza extinsa;

4

Focos MRV-UBM

– PROXFU 2/PP de proximitate, programabila radio inductiva, utilizand efect Doppler;

– PROXFU 2/FCC de proximitate, programabila radio prin cablu, utilizand efect Doppler;

– cu functionare multipla, generator vortex cu functionare de timp, proximitate sau impact, fiind destinate in special ogivei cu elemente preformate;

5

Focos cu functionare multipla

Incarcatura de lupta contine amestecuri de  TNT/RDX/WAX/AL. Viteza de tragere a rachetelor este de 1230m/s la plecarea de pe rampa.

Datorita dispersarii loviturilor la distante de 40km si capacitatea de lovire relativ redusa a rachetei cal. 122mm, este recomandata folosirea lor incadrata de un sistem de pozitionare/corectie de tip GPS/inertial sau unul de ghidaj activ/pasiv (LASER, radar, IR).  In tara a fost studiata solutia ghidajului GPS, insa deocamdata MApN nu a formulat cerere pentru asa ceva. De asemenea s-ar putea implementa la cerere solutia ghidajului LASER semiactiv deja existenta pe STAR-80L cal. 80mm, prin colaborare Electromecanica Ploiesti – Elbit.

O alta solutie studiata la noi este aceea de utilizare a unui radar de artilerie care sa transmita corectii platformei lansatoare (solutia Aerostar, integratorul LAROM, cu sistem de urmarire al rachetelor prin intermediul unui radar Doppler sau cazul sistemului ACCS -Artillery Command And Control System al MLRS), astfel ca se pastreaza un cost redus, rachetele neavand nevoie de modificari insa nici precizia nu va fi exceptionala ci doar ameliorata. Evolutia naturala este ca aceste corectii sunt transmise si dupa lansare, rachetei aflate deja in zbor, un exemplu fiind IMI/ AccuLAR, un sistem TCS (Trajectory Correction System) care adauga un senzor GPS si un sistem de telemetrie instalate la bordul rachetei, limitarea venind de la numarul de vectori care pot fi ghidati simultan, si anume 12 in cazul de mai sus.

6

Cresterea razei de actiune la vectorul cal.122mm ar putea atrage in viitorul apropiat o crestere a razei de actiune si la LAR 160mm (Light Artillery Rocket) Mk4, ghidata (AccuLAR) catre o distanta de 60-80km. Lovitura cal.160mm ar depasi astfel concurenta data de loviturile de artilerie ghidate, cu proiectile cal.155mm base-bleed capabile sa atinga distante de 40-45km, cu o incarcatura de lupta similara dar usor superioara.

De asemenea proiectul romanesc de racheta calibrul 273 mm, superior ca si calibru MLRS M-26 de 227mm,  ar putea fi si el dezghetat pentru a profita de noile pulberi si a obtine in sfarsit un vector cu bataie la peste 80 de km.

Exista si optiunea aparuta extrem de recnt a folosirii unor sisteme de tip small diameter bomb (vezi Ground Launched Small Diameter Bomb – GLSDB) care pot fi “adaptate” loviturilor cal. 160mm sau 227mm.

O alta aplicatie extrem de interesanta este folosirea lansatoarelor sol-sol si pentru sisteme sol-aer, asa cum este dezvoltarea SLAMRAAM Raytheon pentru sistemul lansator pe roti High Mobility Artillery Rocket System (HIMARS) al Lockheed-Martin. Racheta Amraam, cal. 180mm, isi face intrarea in inventarul romanesc in cadrul pachetului de achizitie pentru F-16 A/B MLU, deci ar trebui sa existe o preocupare si pentru complementarea sistemului Hawk actual refolosind solutii existente de lansatoare.

Astfel, alaturi de platforma minimala de lansare de pe Humvee,

File:AIM-120 AMRAAM P6230147.JPG

ar putea fi integrata si o varianta de container pentru lansatorul LAROM, similara cu cea HIMARS, rezultand astfel un produs similar NASAMS.  Ar ramane de discutat integrarea cu sistemul de detectie radar si conducere a focului…

HIMARS fires an AMRAAM missile during a proof of concept test of the 'Common Launcher' capability. Photo: Lockheed Martin

HIMARS lansand AMRAAM

Dupa cum am mai prezentat in trecut, in domeniul sol-sol varful de gama pentru noi ar fi IMI EXTRA ghidata inertial/GPS, care are o raza de actiune de 150km la un diametru al rachetei de 300mm si o masa de 430kg, aceasta fiind deja testata pe LAROM.

Dar pana acolo mai e cale lunga pentru o posibila productie macar partial asimilata in  tara, cel mai probabila fiind achizitia in caz de nevoie a 10-20 de bucati, in traditia deja incetatenita in sistemul de achizitii al armatei noastre. Bine ca macar pe cal.122mm lucrurile se misca, chiar daca armata nu pare interesata deocamdata.

                                                                                                         

Marius Zgureanu

 

Surse:

http://www.tohan.ro/RACHETE%20122%20mm.html

 http://www.tehnomil.net/2015/03/12/unde-dai-si-unde-crapa/

Alte articole pe aceeasi tema:

http://www.rumaniamilitary.ro/conceptul-agm-176-griffin-star-80l-si-posibilitatile-romaniei

http://www.rumaniamilitary.ro/viitorul-larom

http://www.rumaniamilitary.ro/kituri-de-ghidaj-al-munitiei-de-artilerie

http://www.rumaniamilitary.ro/perspectivele-artileriei-autopropulsate-romanestifata-in-fata-cu-proiecte-similare-straine

http://www.rumaniamilitary.ro/rachete-romanesti-lansatoare-de-sateliti

http://www.rumaniamilitary.ro/artileria-romana-viitorul-aruncatoarelor-de-bombe

http://www.rumaniamilitary.ro/iai-pregateste-extra-pentru-lansare-din-aer

http://www.rumaniamilitary.ro/legenda-bm-21-grad-si-versiunile-sale

http://www.rumaniamilitary.ro/saab-glsdb

The post Tohan produce lovituri cal. 122mm imbunatatite appeared first on Romania Military.

2S35 Koalitsija-SV

$
0
0

Russian_army_has_taken_delivery_of_12_2S35_Koalitsija-SV_new_152mm_self-propelled_howitzers_640_001

Cu ocazia paradei de 9 mai vom avea ocazia sa vedem pentru prima oara si noua piesa de artilerie autopropulsata Koalitsija-SV, arma care a fost deja livrata catre unitatile armatei ruse.

Din imaginile de pana acum noua piesa de artilerie mobila foloseste un nou sasiu – posibil Armata. Pana acum Koalitsija-SV ar fi fost livrata intr-un numar de 12 bucati catre armata. Calibrul este acelasi pe care il stim – tipic rusesc – de 152mm.

Conform presei ruse noul obuzier poate folosi proiectile HE ghidate si are o raza maxima de pana la 70km,  o raza cu adevarat uriasa pentru un obuzier. Tot conform zvonurilor din presa de la Moscova Koalitsija-SV are un foarte inalt grad de automatizare, obuzierul avand posibilitate sa execute foc fara ca echipajul sa fie in vehicul si, la fel ca in cazul T 14, se pare ca cei trei membrii ai echipajului sunt “aranjati” in sasiu, in trei locasuri separate, bine protejati.

Koalitsija-SV dispune pentru apararea apropiata si de o mitraliera de 12,7, foarte probabil instalata intr-o turela telecomnadat. De remarcat aici raza uriasa  si faptul ca rusii au introdus si ei proiectile ghidate.

GeorgeGMT

The post 2S35 Koalitsija-SV appeared first on Romania Military.

Finlanda si Polonia

$
0
0

Finland_reportedly_plans_to_purchase_new_heavy_self-propelled_artillery_640_001

                                                           2S1 Gvozdika/PsH 74

Toata lumea vrea artilerie moderna in dotare, astfel finlandezii au de gand sa-si inlocuiasca actualele obuziere sovietice de 122mm (2S1 Gvozdika), in nomenclatorul finlandez PsH 74, din care nordicii mai au active 36 de bucati. Astfel pana in 2020 ar trebui ca armata finlandeza sa aiba noi obuziere moderne si foarte mobile, ultimul criteriu fiind extrem de important pentru ei.

Tot pe zona artilerie, dar reactiva de aceasta data, Finlanda a cumparat de curand din Olanda 22 de MLRS M-270. Banii pusi la bataie de finlandezi pentru noi piese de artilerie sunt in suma de 100 milioane de euro, o suma nu foarte mare si care ne poate duce cu gandul spre o achizitie second-hand.

In acest moment mai exista in dotare pe langa Gvozdika si 54 de obuizere calibrul 155mm construite local – K-83/K-98.

In sudul Balticii, polonezii au si ei cam aceleasi preocupari fiind extrem de interesati de  folosirea pe obuzierul lor – KRAB – a proiectilului de 155mm ghidat Excalibur. Astfel compania MESKO a semnat o intelegere cu Raytheon Company’s Missile Systems.

Discutiile intre Raytheon si MSKO au in vedere asimilarea in productie a Excalibur pentru artilerie si a rachetei ghidate laser “Talon” pentru elicopterele poloneze. Bineinteles ca ambele parti au cazut de acord ca americanii vor face offset, iar yankeii s-au declarat chiar foarte bine dispusi pentru aceasta afacere.

Numa’ noi stam si ne uitam unii la altii si ne tot spunem ca nu avem cu ce, ca nu se poate, etc, etc…

GeorgeGMT

The post Finlanda si Polonia appeared first on Romania Military.

Aruncatorul Cobra al Ruag

$
0
0

COBRA-0

Cobra este un mortier cal.120mm automatizat de ultima generatie, prezentat la expozitia IDEX 2015 din Abu Dhabi, Emiratele Arabe Unite. Cu o raza de actiune de pana la 9km cu munitie standard, sistemul este simplu de operat si intuitiv, reducand costurile de antrenament, dar si cu capacitate rapida de punere in functionare si modular. Este prevazuta si dezvoltarea unor munitii inteligente cu raza extinsa pentru aruncatorul Cobra.

1

Aruncatorul RUAG COBRA 120mm la IDEX 2015, in 16 martie

Sistemul a fost conceput pe cerintele armatei elvetiene care actualmente evalueaza mai multe oferte, fiind derivat dintr-un model anterior, Bighorn, pregatit tot pentru armata elvetiana insa abandonat din cauza opririi finantarii achizitiei. Daca Bighorn se baza in principal pe hidraulica, Cobra inglobeaza mai multa electronica dar cu operare simplificata.

Sistemul de incarcare este semiautomat, echipajul depunand proiectilul intr-un jgheab aflat la baza tevii, de unde este preluat de un brat de incarcare automat. Sistemul de tintire este controlat electronic printr-un afisaj aflat pe o consola care interactioneaza cu computerul balistic, tragerea putandu-se efectua zi sau noapte, in orice conditii meteo. Sistemul ofera si modul de tragere cu mai multe proiectile in impact simultan (MRSI).

Cobra a fost deja integrat pe platforma transportorului blindat Piranha II si este prevazut a fi integrat si pe Piranha III daca programul de inzestrare elvetian continua in directia dorita de Ruag. In paralel se lucreaza si la integrarea sa pe senilatul blindat M113, producatorii sustinand ca majoritatea tipurilor de vehicule blindate usoare ar putea integra acest aruncator.

Sistemul Ruag include o solutie de antrenament precum si un ansamblu de solutii de suport logistic.

3

COBRA-6

Cobra Ruag pe platforma PiranhaII

 

Brosura mortierului Cobra Ruag cal.120mm poate fi vazuta aici:

http://www.ruag-cobra-mortar-system.com/

http://www.ruag.com/fileadmin/ruag/idex15/Defence/COBRA_2015_v3.pdf

Date Tehnice:

Raza:                                 7 – 9 km/4.3 – 5.6 mile

Calibru:                               120 mm

Lungime teava:                  1600 mm/63 inch – 2000 mm/79 inch

Munitioe:                   1200 mm/47 inch

Masa:   1200 kg/2646 lbs (fara autoloader)

1350 kg/2976 lbs (cu autoloader)

Forta recul:                   30 tone/30 milisecunde

Pregatire tragere primul proiectil:   <60 secunde

Deplasare dupa tragere:         imediat

 

Video:

http://www.ruag-cobra-mortar-system.com

https://www.youtube.com/watch?v=nLT6zjGuOA8

 

Demn de mentionat este ca firma Ruag are mai multe divizii: Defence, Ammotec, Aviation, Space and Aerostructures.

Intre timp, la noi in ograda, mai multe proiecte legate de aruncatoarele de proiectile zac finalizate sau aproape de finalizare fara a primi finantare (posibil ca acesta sa fie un necrolog):

 

4

  • Proiectilul asistat cal. 81mm, proiect al Carfil impreuna cu Rockwell-Collins, BAMD-81. Raza de actiune a fost extinsa la 8,5km cu o precizie circulara (CEP) de sub 10m.

5

  • proiect al Electromecanica Ploiesti, alaturi de UA Moreni, UPB-CCDM si UTI, de aruncator calibrul 81mm montat pe transportoare 6×6 tip RN-94, cu sistem de alimentare semi-automata gen 2R2M (Franta).

6

Sursa: www.certex.ro

7

                         RN-94 cu aruncatorul calibru 81mm Sursa: www.semperfidelis.ro

8

Versiunea pentru TAB-C79

  • aruncator cal.120mm instalabil pe platforma SAUR2/MLI-84M (si posibil TBT 8×8), proiect la care se lucra recent in versiunea pentru MLI.
  • Aruncator cal. 81mm cu alimentare diferita, pentru SAUR2/TBT

9

  • Aruncator cal.120mm cu raza extinsa, prototip Carfil Brasov prezentat la Expomil 2005, care atinge 15km cu bomba reactiva de 20 kg tip BAR-15

3MegaCam

   Aruncatorul cu teava lunga cal. 120mm (multumiri lui Nicusor)

OLYMPUS DIGITAL CAMERA                                                                                BAR-15

Cred ca nu mai e nimic de adaugat…

Marius Zgureanu

 

Surse:

http://www.ruag.com/group/media/media-releases/news/ruag-proudly-unveils-the-latest-addition-to-its-artillery-product-line-the-120mm-ruag-cobra-mortar-system/38fb83736c4308ef86df89a5534e9f34/

http://www.shephardmedia.com/news/landwarfareintl/ruag-launches-cobra-mortar-systems/

http://rpdefense.over-blog.com/2015/03/ruag-defense-marketing-new-cobra-120mm-mortar-system.html

http://www.miltechmag.com/2015/02/idex-2015-ruag-unveils-120mm-ruag-cobra.html

 http://www.dmitryshulgin.com/2015/03/20/cobra-attack/

 

Articole pe teme similare:

http://www.rumaniamilitary.ro/artileria-romana-viitorul-aruncatoarelor-de-bombe http://www.rumaniamilitary.ro/artileria-romana-viitorul-aruncatoarelor-de-bombe-2

http://www.tehnomil.net/2014/02/17/sezatoare-episodul-5/

 

The post Aruncatorul Cobra al Ruag appeared first on Romania Military.


T 14 noi poze

$
0
0

 

4wfBSJVzfuo CB3A4VLXIAEmYJo cg9vuEUskdc fw7V65sVPcg OuGPZLuWUUo

jxrPSbU

 

Schite T 14

 

0_1215bf_6ed0b552_XL

Obuzier calibrul 152mm – Koalitsyja-SV

 

unnamed

Taifun-U

unnamed (1)

Inca o fotografie interesanta cu T 14

Multumiri: Moldoveanul si Gogu’ de la Pascani

Sursa AICI

The post T 14 noi poze appeared first on Romania Military.

M777 Portee 155-mm Self-Propelled Howitzer

SuperStryker 105mm

$
0
0

The Most Powerful US Wheeled „Tank”: M1128 Stryker in Action

The Stryker Mobile Gun System (mobile artillery system Stryker) is an infantry support vehicle equipped with a tank gun Royal Ordnance L7 105mm. It is based on the LAV III Canadian (itself based on the Mowag Piranha ). It is in service with the armed forces of the United States ; Canada and other countries have considered adoption.

The post SuperStryker 105mm appeared first on Romania Military.

IMI Lynx

$
0
0

LYNX_Autonomous_Multi-Purpose_Rockets_and_Missiles_Launching_System_MSPO_2013_Kielce_Poland_640_001_zpsb2ca5fe7

Israelienii s-au dus cu sistemul lor modular de rachete tactice in Peru, tara care are in dotare BM 21 Grad rusesti si se gandeste ca ar fi momentul sa le schimbe, iar IAI Lynx poate fi un candidat de luat in seama.

Astfel sistemul MLRS Lynx este unul modular care permite folosirea a mai multor tipuri de rachete tactice – chiar si balistice – folosind acelasi sasiu, un camion 6×6 la alegerea clientului.

Lynxul ofera rachete clasice calibrul 122 (ghidate sau mai putin ghidate) cu bataie pana la 20km si cate 40 de bucati per lansator sau rachete calibrul 160mmm LAR 160 cu bataia maxima de 45km si 26 de rachete pe masina, ori rachete calibrul 300mm – EXTRA cu raza crescuta de pana la 150km.

Optional se pot folosi si rachete balistice Deliah-GL cu o raza de 280 de km, sau rachete tactice de inalta precizie LORA.

Din enumerarea de mai sus sunt convins ca ati recunoscut ca si noi avem ceva din Lynx si anume rachetele LAR 160. Pacat ca nu avem si restul arsenalului si tot pacat ca Armata nu a integrat inca racheta tactica calibrul 122mm cu raza extinsa – dezvoltata deja in industria romaneasca- de 45km.

Nu mai spun cat de frumos ar fi fost sa avem astazi si EXTRA cu raza de 150km sau chiar Deliah-GL…

GeorgeGMT

 

The post IMI Lynx appeared first on Romania Military.

ATMOS, Crusader… si NLOS

$
0
0

ATMOS:

 

Obuzierul autopropulsat XM-2001 Crusader trebuia sa inlocuiasca M109A6 Paladin in utilizarea US Army incepand cu 2008, de unde si comparatia rapiditatii tragerii intre cele 2, in raport de 5:1. Sistemul a fost testat in 1999, insa din cauza masei excesive, a problemelor de precizie si a costurilor ridicate (11 mld.$ cheltuiti), proiectul a fost oprit in 2002. Anumite invataminte si sisteme au fost preluate de programul XM1203 NLOS-C (Non Line Of Sight Cannon), de aceasta data mergandu-se pe o masa cat mai redusa a sistemului si un echipaj de doar 2 oameni, fata de cei 3 ai Crusader.

XM-2001 Crusader:

NLOS:

The post ATMOS, Crusader… si NLOS appeared first on Romania Military.

Centauro 2 gata de testare

$
0
0

25709_resize_620_380_true_false_null

Italienii continua seria vechiculelor pe roti vanatoare de tancuri Centauro cu un nou model. Centauro 2 este gata pentru prezentarea oficiala si inceperea testelor complexe premergatoare omologarii si intrarii in productia de seria.

Armata Italiana are in vedere achizitionarea a 74 de vehicule intr-o prima transa apoi este posibila chiar dublarea comenzii.

In linii mari Centauro 2 are are un tun cu teava lisa calibrul 120mm si lungime de 45 de calibre (120/45), dar turela modulara Oto Melara HITFACT poate fi dotata si cu un tun calibrul 105mm cu teava ghintuita si 51 de calibre lungime (105/51), in functie de optiunea beneficiarului.

Centauro 2 8×8 este propulsat de un motor de 720cp si a fost proiectat sa fie rezistent la mine si IED vehiculul putand fi dotat cu blindaj suplimentar si poate ajunge la o masa maxima de 35 tone.

Noul Centauro va inlocui in unitatile de cavalerie italiene Centauro B-1. Daca totul merge bine in iunie vor incepe testele extinse urmate in toamna de prezentarea oficiala a vehiculului.

GeorgeGMT

The post Centauro 2 gata de testare appeared first on Romania Military.

Piesa slovaca de artilerie autopropulsata Eva

$
0
0

1

Tunul autopropulsat 6×6 EVA 155mm la IDET 2015

Si slovacii au venit in Brno la IDET (International Exhibition of Defence and Security Technologies) 2015 sa se mandreasca cu unul dintre lucrurile la care se pricep si au traditie: artilerie. Astfel ministrul slovac al apararii, Martin Glvác, a dezvaluit publicului ultima aparitie in materie a celor de la compania slovaca Konstrukta Defence: piesa de artilerie autopropulsata calibrul 155mm (52 calibre) Eva, instalata pe un sasiu de camion usor Tatra 6×6, posibil T-815 de 12 tone.

2

Aceasta a fost expusa incadrata de evolutiile pe sasiu Tatra 8×8 (Tatra 813, de 22 de tone) ale aceluiasi calibru de artilerie: Zuzana 2000 (Dana in versiunea 152mm) si Zuzana 2, ultimul avand o cabina modificata si un sasiu mai bine protejat decat inaintasul sau, impreuna cu o cabina modificata.

Eva face parte din aceeasi categorie cu piesele de artilerie cal.155mm pe sasiu de camion 6×6: Caesar, Nora sau Atrom/Atmos. Piesa de artilerie poate fi montata si pe un sasiu 8×8. Tunul cu lungime de 52 de calibre este incarcat automat dintr-o magazie de 12 proiectile si 12 incarcaturi de pulbere aferente, cu o rezerva de alte 12 lovituri containerizate si poate fi operat din cabina frontala.

Arma principala are un camp de angajare lateral de +60° si o elevatie de -3.5° la +75°. Raza maxima ce poate fi atinsa de piesa de artilerie este de 41 km cu munitie speciala de tip ERFB-BB (Extended Range Full Bore-Base Bleed). Cadenta de tragere este 5 proiectile pe minut cu autoloader si pana la 13 proiectile in 3 minute, folosind incarcarea manuala.

Cabina ofera spatiul pentru un echipaj de 3 militari si este protejata impotriva schijelor de obuze si a armamentului usor de infanterie pana la cal. 7,62mm.

Sistemul este stabilizat pentru tragere prin coborarea a 2 suporti de tip plug in partea din spate a sasiului.

KONŠTRUKTA-Defence este succesoare a companiei nationale KONŠTRUKTA Trencín care la randul sau a fost infiintata in 1953 ca si ramura militara a ŠKODA Plzen situata langa Trencin, in Slovacia. Compania face parte din industria nationala de aparare slovaca, industrie pe care statul slovac o sustine in eforturile sale si care are multe de oferit, potrivit declaratiilor ministrului slovac al apararii.

Video Eva:

https://www.youtube.com/watch?v=8KwKY2Xe9Ks

Video Zuzana 2:

https://www.youtube.com/watch?v=jo0AKR0HIr8

 

Marius Zgureanu

 

Surse:

http://www.armyrecognition.com/idet_2015_news_official_online_show_daily_coverage/konstrukta_defence_of_slovakia_unveils_its_eva_a_new_6x6_155_mm_self-propelled_howitzer_at_idet_1905155.html

http://defence-blog.com/?p=5510

The post Piesa slovaca de artilerie autopropulsata Eva appeared first on Romania Military.


Vk-155 Bandkanon

$
0
0

bandkanon

                                                                       Bandkanon 1

Daca forma generala a obuzierului autopropulsat din imagine pare oarecum cunoscuta (hint: BAE Systems Bofors Archer) este pentru ca suedezii au avut o inspiratie atunci cand l-au proiectat: uimitorul Bandkanon 1.

Varul mai putin cunoscut al S-Tank (Stridsvagn 103), cu care a impartit motorizarea si transmisia, Bandkanon folosea un sasiu conceput pentru primul tanc greu suedez, KRV, abandonat pe motivul costului.

Totusi s-a considerat ca platforma ar putea fi folosita pentru un obuzier autopropulsat iar prin refolosirea mecanicii S-Tank costurile ar fi mentinute la un nivel acceptabil.

Rezultatul a fost, in cea mai buna traditie suedeza, revolutionar. Obuzierul de 155mm este complet automat, cu o magazie de 14 lovituri si o cadenta de tragere incredibila, de 14 lovituri in 45 de secunde. Care este secretul?

Evident suedezii au “trisat” un pic.

bkan-6

Loviturile sint fixe, fata de cele detasabile sau complet separate folosite in mod normal la obuzierele similare, ceea ce simplifica mult mecanismul de incarcare automata. Dezavantajul consta in faptul ca desi obuzierul putea folosi trei tipuri de incarcaturi, acestea trebuiau selectate inaintea incarcarii magaziei si astfel o parte din avantajele potentiale ale cadentei de tragere (modul MRSI) erau pierdute.

Un alt element inovator, comun cu S-Tank, este folosirea a doua motoare, unul diesel, mai economic, pentru manevre normale si o turbina care asigura un plus de putere in caz de necesitate. Practic conceptul naval CODAG aplicat blindatelor.

Totusi, motorizarea conceputa pentru tancul de 40 de tone (aprox 600CP) s-a dovedit insuficienta pentru obuzierul de peste 50 de tone, rezultand o masina destul de lenta.

In plus, bataia maxima era de doar 25 de km, ceea ce facea Bandkanon depasit in anii 2000 si probabil cu putine sanse de a mai fi modernizat, date fiind problemele de greutate.

In ciuda vitezei reduse se pare ca mobilitatea era totusi buna iar cadenta exceptionala l-a facut foarte popular cu servantii sai. Ceea ce l-a “omorat” in final a fost insa costul excesiv, un punct in care este foarte similar cu ultramodernul Archer.

A fost construit in 26 de exemplare.

Video:

https://www.youtube.com/watch?v=KrYFUokLMmk

Tehnomil.net

The post Vk-155 Bandkanon appeared first on Romania Military.

Sturmgeschutze III german scos din namol – ca nou

$
0
0

Si aici un  documentar despre aceasta extraordinara arma. Toata lumea cade in extaz in fata Tiger sau Panther, in fata FW 190 sau mai stiu ce arma exceptionala produsa de germani in WW2, dar pentru mine cel putin modestul tun de asalt Sturmgeschutze III este unul dintre adevarati eroi ai Wehrmachtului, alaturi de Panzer IV cu tun de 75…

 

 

 

The post Sturmgeschutze III german scos din namol – ca nou appeared first on Romania Military.

Noul tun CTA calibrul 40mm intra in productie

$
0
0

Ministerul apararii britanic a semnat un contract de 211mil. Euro (150 mil. Lire sterline) pentru 515 tunuri cu munitie telescopica cal. 40mm destinate echiparii parcului de blindate de recunoastere Scout SV si Warrior. Tunurile vor fi livrate catre armata britanica pe o perioada de 7 ani, primele livrari fiind prevazute pentru mijlocul lui 2016.

Tot britanicii au decis in septembrie 2014 lansarea in productie a Scout SV, derivat al platformei ASCOD2, printr-o comanda de 3.5mld. £  (5.56mld $) pentru 589 de vehicule in 6 variante. Dintre cele 589 de vehicule Scout SV, 245 sunt varianta cu turela si arma CTA, in 3 variante, restul fiind 6 variante ale versiunii « Protected Mobility Reconnaissance Support (PMRS) ». 380 de vehicule Warrior sunt incluse in programul “Warrior Capability Sustainment (CSP)”, dintre care doar 245 sunt configurate in vehicule d elupta a infanteriei (IFV), restul fiind destinate unor misiuni colaterale: sprijin de artilerie, sprijin genisti.

 

Cele 515 tunuri CTA au fost impartite in 2 loturi de 245 de bucati pentru cele 2 variante de vehicule, plus un lot de 25 de tunuri pentru probe, certificarea munitiei si antrenament. Alaturi de Scout SV si Warrior, CTA va fi folosit si pentru gama de vehicule frantuzesti EBRC Jaguar.

1

CTA_ammo40mm

Tunul CT-40mm si munitia aferenta

Proiectul tunului CT de 40mm este gestionat in comun de Anglia si Franta prin intermediul unui memorandum de intelegere si aranjament tehnic, semnat in 2009, costurile de dezvoltare fiind impartite in transe egale intre parti, firmele asociate fiind BAE Systems si Nexter Systems. Munitia telescopica permite spatiu de stocare mai redus iar mecanismul de incarcare a tunului este mai simplu (cu incarcare prin rotire), mai robust si ocupa mai putin spatiu, sistemul putand fi montat in turele mai compacte si la vehicule de talie mai redusa.

Varianta perforanta de proiectil cal.40mm

Specific munitiei telescopice este faptul ca pulberea propulsiva inconjoara proiectilul, aceasta fiind mai compacta decat cea actuala echivalenta pentru cal.30mm dar si cu putere si viteze superioare. Proiectilul penetrant cu sabot cal. 40mm (CTAAPFSDS-T) este capabil sa strapunga 140mm RHA la distante mici, ceea ce inseamna blindaj echivalent al MLI-urilor actuale sau al unor tancuri de generatie mai veche. Insa cea mai interesanta se pare ca va fi noua munitie air-burst programabila, impotriva infanteriei si a tintelor aeriene.

2

                                                                                        Sistemul CTA

Prezentare video Eurosatory 2014:

 

Marius Zgureanu

 

Surse :

https://www.gov.uk/government/news/150m-cannon-cannon-contract-signed-for-uk-armoured-fighting-vehicles

http://www.janes.com/article/52685/uk-orders-ctas-40-mm-cannons-for-new-armoured-vehicles

http://www.cta-international.com/ammunition-d-99.html

http://www.deagel.com/news/UK-MoD-Orders-515-40mm-CT-Cannons-for-Warrior-and-Scout-SV-Armored-Vehicles_n000014243.aspx

 

Citeste si:

http://www.rumaniamilitary.ro/grifon-si-jaguar-in-programul-de-dotare-al-armatei-franceze

http://www.rumaniamilitary.ro/turele-si-arme-calibru-mediu-pentru-masini-de-lupta

The post Noul tun CTA calibrul 40mm intra in productie appeared first on Romania Military.

Noul sistem de aruncator – Automated Direct Indirect-fire Mortar (ADIM)

$
0
0

Cei de la Picatinny Arsenal au anuntat in aprilie anul acesta ca dezvolta un nou sistem mobil de mortier cal. 81mm, cu cadenta mare de tragere, montabil si pe vehicul 4×4 din categoria Humvee, in cadrul programului Automated Direct Indirect-fire Mortar (ADIM).

1

Mortierul pe HMMV

Sistemul modular permite angajarea unor tinte usoare si sprijinul cu foc direct sau indirect al infanteriei in zone dificile, unde accesul gurilor de foc de calibru mai mare este restrictionat. Mortierul are recul redus cu factor de 8x (fata de un mortier clasic), fiind o solutie hibrida intre aruncatorul de bombe si o arma fara recul (ex. AG-9) ca si design, ceea ce duce la o solicitare mai mica a platformei de lansare. De asemenea operarea se poate face la distanta, aruncatorul dispunand de o magazie de munitie si un sistem de actuatori electromecanici controlati de « Actuator Control System (ACS) » alaturi de un sistem de control al tragerii « Automated Fire Control System – Mortar (AFCS-M) » cu navigatie inertiala si GPS incorporate, in fapt o versiune imbunatatita a M95 « Mortar Fire Control System (MFCS) » actualmente in uz.

2

Sistemul instalat pe vehicul poate fi operat si ca si vehicul telecomandat, cu capacitatea de a se desfasura rapid, a deschide focul si a se repozitiona intr-un timp foarte scurt, totul automatizat, cu exceptia deciziei unui operator uman de a deschide focul asupra unei tinte identificate in prealabil.

Sistemul a fost demonstrat in Ianuarie 2015 in cadrul programului Army Expeditionary Warfighter Experiment (AEWE) Spiral J desfasurat la Fort Benning, in statul american Georgia. In cadrul demonstratiei au fost trase 174 de lovituri si angajate tinte multiple.

ADIM a fost conceput pe baza nevoilor identificate in cadrul operatiunilor desfasurate de fortele americane in Afganistan, si aminteste de sistemul Scorpion (adica o versiune ungureasca a aruncatorului sovietic 2B9 Vasilek de 82mm).

 

Video Scorpion (in absenta unuia cu ADIM) :

https://www.youtube.com/watch?v=-5i7AzcNbsU

https://www.youtube.com/watch?v=Axsdaz3-9UA

 

 

Marius Zgureanu

Surse:

http://www.army.mil/article/147037/Revolutionary_mortar_system_to_boost_speed__accuracy__enhance_Soldier_safety/

http://www.tehnomil.net/2014/02/17/sezatoare-episodul-5/

The post Noul sistem de aruncator – Automated Direct Indirect-fire Mortar (ADIM) appeared first on Romania Military.

Croatia a inceput sa primeasca PzH 2000

$
0
0

croatia primele pzh 2000

Primele doua obuziere – dintr-un total de 12 cumparate – au ajuns deja in Croatia participand la o parada militara pe 4 august.

Conform calendarului convenit cele 12 obuziere auto-propulsate vor ajunge in Croatia in doua transe de cate sase bucati, sase in 2015 si alte sase in 2016. Toate obuzierele croate au fost modernizate din punctul de vedere al sistemelor de comunicatii si s-a executat o revizie generala. Croatii au anuntat ca toate obuzierele vor fi operationale in 2017.

Pretul – pentru ca asta ne intereseaza pe noi – a fost unul modest si nu prea de 12 milioane de euro platite efectiv Germaniei cu inca 29 de milioane de euro alocati pentru modernizarea, instruirea echipajelor, intretinere, up-gradarea softwere si a  sistemului de control al focului. Una peste alta croatii au platit  41 de milioane de euro pentru 12 piese de artilerie moderne si fiabile.

Acum nu sustin ca 41 de milioane sunt maruntis, dar nici rupere de nori. Adevarat ca si Romania a anuntat ca doreste sa achizitioneze 12 obuziere (nu stim daca noi sau sh), numai ca noi vrem 6 calibrul 155mm si sase calibrul 105. Cum cantitatile sunt ridicole s-ar putea ca acestea sa fie cantitati pentru teste si o comanda mai solida va urma…candva, intr-un viitor cu totul imprevizibil, bineinteles dupa modernizarea freagtelor sia  submarinului Delfinul.

GeorgeGMT

The post Croatia a inceput sa primeasca PzH 2000 appeared first on Romania Military.

Viewing all 211 articles
Browse latest View live