Quantcast
Channel: Artilerie Archives - Romania Military
Viewing all 211 articles
Browse latest View live

PSLR-1, noul RPG-7

$
0
0

Noul produs PSLR-1 (Precision Shoulder-Fired Rocket Launcher) al americanilor de la AirTronic,  este prezentat ca fiind capabil sa lanseze toata gama de proiectile dezvoltate pentru RPG-7, fiind practic un nou design pentru acelasi concept.

pslr-1

Impricinatul a fost prezentat in premiera la AUSA (Association of United States Army Exhibition and Conference) 2016, in Washington D.C.

Noul design are ca scop un lansator mai sigur si mai eficient, conceptul RPG-7 fiind analizat si reproiectat pentru campul de batalie de astazi, pornind de la materiale si solutii moderne. Produsul rezultat are o durata de viata si o precizie superioare, fiind certificat pentru raza de actiune eficienta de peste 800m. Alaturi de pachetul de baza, producatorul ofera o gama larga de accesorii pentru diverse medii si cerinte, inclusiv pentru transportul facil al lansatorului si munitiei aferente.

pslr-1-a

Vedere de aproape cu pozitia sinelor, bipodului, tragaciului si vizorul optic

Cu o masa de 6,6kg si o lungime de 915mm,  lansatorul poate fi echipat cu vizor metalic rabatabil sau vizor optic PSRL 3.5 X 24mm, iar pentru stabilitate poate fi prevazut cu un bipod. Diversele accesorii optionale pot fi montate pe cele 2 seturi de sine Picatinny, amplasate pe lateralele si deasupra tubului lansator.

PSLR-1 este o evolutie suplimentara a conceptului RPG-7 al Airtronic, prezentat aici.

gs-777

GS-777

PSLR-1 are si un frate mai usor, produsul GS-777 al aceluiasi constructor, un lansator de acelasi calibru 40mm, cu o masa de doar 3,5kg, o lungime tot de 915mm, cu o durata de viata garantata de 500 lovituri sau 1 an.

PSRL-1 are durata de viata dubla (2 ani sau 1000 de lovituri), teava fiind din prelucrata din otel special de tip “4140/4150 Ordnance Grade”.

 

Marius Zgureanu

 

Surse:

http://armyrecognition.com/ausa_2016_show_daily_news_tv_coverage_report/new_us-made_rocket_propelled_grenade_psrl-1_able_to_fire_all_rockets_of_soviet_rpg-7_10510163.html

http://www.militaryfactory.com/smallarms/detail.asp?smallarms_id=1074

The post PSLR-1, noul RPG-7 appeared first on Romania Military.


Noi n-avem, altii exporta…

$
0
0

mlrs a 200

MLRS-ul chinezesc exportat la bielorusi: POLONEZ

Mare lucru nu-i de stirea asta, doar ca eu am citit-o in contextul dotarii Armatei Romane cu rachete tactice (MLRS) cu raza medie si lunga, dotare care s-a dus ai ea dracului precum atatea alte planuri marete.

In  anii “90 se vorbea despre o racheta dezvoltata la noi cu raza de 80km, iar mai apoi ar fi urmat o alta racheta cu raza de 150km, urmand ca spre final (adica la orizontului anului 2020) sa avem in dotare rachete tactice cu raza de 300km (aici macar s-a emis un amarat de RfI)…

In fine, revenind la capitolul “altii”, la polonezi adica, ei bine astia nu numai ca produc pentru ei, dar mai si exporta sisteme MLRS. Bielorusii de la Minsk Wheel Tractor Plant au batut plama cu chinezii de la CALT (China Academy of Launch Vehicle Technology) si astfel au oferit armatei Belaruslui – primul client de export pentru  A 200 –  un sistem MLRS bazat pe racheta chinezeasca A200 cu o raza operationala de 300km si o precizie la tinta de 30metri, totul pe un vehicul 8×8 fabricat la Minsk.

Mare smecherie n-a fost, bielorusii au cumparat rachetele din China si le-au integrat pe un camion de-al lor, MZKT-7930 8×8, (insemnand cateva slujbe bine platite pentru ai lor) si l-au vandut apoi Minskului sub denumirea „Polonez”, apoi au mers cu el in Azerbaijean la “Azerbaijan International Defence Exhibition” (ADEX)…

MLRSul bieloruso-chinezesc poate lansa o salva de opt rachete, de pe fiecare masina, in mai putin de 50 de secunde, fiecare rachete putand fi indreptata spre o tinta diferita. De prisos sa mai spunem ca incarcatura de lupta poate fi HE, HEF, AT, etc.

Mare smecherie, mare tehnologie?! Nu, nu-i nimic atat de complicat, cam orice chior poate astazi sa-si dezvolte propriul MLRS la el in tara cu cateva importuri, doar ca belarusii pot integra (daca n-au facut-o deja) chiar si racheta cu tot cu motor. Cum?! Pai ei nu si-au inchis fabricile de pulberi ba dimpotriva le-au modernizat si acum mai si exporta, dau de lucru oamenilor lor pe banii altora. Si o data cu rachetele chinezesti exporta si camioane…

Noi?! Noi nu suntem in stare sa mai fabricam nici macar pistoale pentru infanterie daraminte rachete MLRS ghidate desi, inainte de “89 eram macar la nivelul tehnic al bielorusilor pe anumite paliere si in fata lor pe multe altele, dar viata-i viata si prosti se ard…

Adica noi.

PS Basca ca sunt cel putin 2-3 tari africane ca vai de ele care-si dezvolta singure vehicule blindate 4×4, numai noi facem licitatie si le importam.

GeorgeGMT

The post Noi n-avem, altii exporta… appeared first on Romania Military.

Batalia pentru Mosul…

$
0
0

Azi o dam asa, mai pe europene, nu pe americanisme (a durat cam mult planificarea acestei „operatiuni ofensive de eliberare”)…

 

Peste 100 00 de trupe ale aliatilor: Irak (54/60 000 ISF si 14 000 paramilitari), Peshmerga irakieni (40 000), SUA ( 500 pt. suport logistic in prima faza, numarul total ajungand pana la 5 000 de militari implicati, nu vorbim de numarul inca necunoscut de avioane de atac si bombardiere), UK (8 Tornado si 6 Typhoon, plus drone Reaper), Franta (500 pentru suport, in special artilerie si FOS dar si 7 Rafale din cadrul aviatiei si marinei), Australia (80 din cadrul FOS), Canada (210 FOS la care se adauga 60 medici si un numar nespecificat de specialisti in razboi electronic)…Germania (avioane Tornado implicate in operatiuni de cercetare si suport logistic pentru 10 000 de kurzi in baza din Arbil, fieful Peshmerga)…Italia (elicoptere de tac A-129 Mangusta)…Danemarca (avioane F-16),…Polonia (nevoita recent sa infirme zvonurile conform carora avioanele sale F-16 ar participa la bombardamente)…Turcia (la cutite cu Bagdadul care ii refuza accesul, dar Erdogan – conform propriilor declaratii – nu concepe o neimplicare, oricum are de un an trupe turcesti si militii shiite in Bashiqa, nord de Mosul)…

Contra unui numar ce oscileaza dramatic intre 3 000 si 10 000 de sobolani ai „statului” islamic…7 000 fiind „suspectii de serviciu”.

The post Batalia pentru Mosul… appeared first on Romania Military.

Noua uniformă combat a Armatei Române, prezentată la Cercul Militar Național

$
0
0

Noile uniforme combat ale Armatei Române, ce vor echipa militarii începând cu anul 2017, au fost prezentate, marți, la Palatul Cercului Militar Național din București, în prezența ministrului Apărării Naționale, Mihnea Motoc. (n.r. – și a SSMG-ului, General Nicolae-Ionel Ciucă)

„Am văzut această lansare a unei uniforme impresionante ca un element de modernitate. A fost o concepție interesantă, în sensul în care a fost dată în consultare militarilor din toate categoriile de forțe care au probat mai multe luni un număr de asemenea uniforme, au dat feedback și a rezultat o optimizare continuă a uniformei. Este specifică în sensul că este utilizabilă în toate teatrele de operații în care acționează Armata Română; este utilizabilă deopotrivă în toată gama de misiuni de pe teritoriul național”, a declarat marți Mihnea Motoc (galerie foto Facebook).

El a precizat că exemplarele lansate pentru testare au fost realizate cu forțe proprii, în cadrul Armatei, ceea ce a presupus zero presiune bugetară. „Vom lansa în etapa următoare o procedură de achiziție, după care uniformele vor intra propriu-zis în serviciu la începutul anului viitor”, a mai spus Motoc.

uniforma-combat-mapn-alex-tudor-01 uniforma-combat-mapn-alex-tudor-02 uniforma-combat-mapn-alex-tudor-03 uniforma-combat-mapn-alex-tudor-04 uniforma-combat-mapn-alex-tudor-05 uniforma-combat-mapn-alex-tudor-06 uniforma-combat-mapn-alex-tudor-07

Mai multe imagini pe AGERPRES FOTO de Alex Tudor.

Șeful Statului Major General, Nicolae Ciucă, a explicat că noua uniformă este rezultatul experiențelor de pe parcursul celor aproximativ 14 ani de misiuni internaționale. „Folosesc acest prilej pentru a ura tuturor militarilor Armatei Române și familiilor acestora ‘La mulți ani’ (…) Este momentul în care venim după o serie întreagă de experiențe pe parcursul celor aproximativ 14 de misiuni în teatrele de operații în care punem laolaltă toate lecțiile învățate, toate propunerile din partea militarilor și, prin compartimentul de specialitate, (…) am reușit să ieșim cu această nouă ținută”, a spus Nicolae Ciucă.

El a adăugat că toate modificările aduse ținutei au fost făcute în urma feedback-ului din partea militarilor care au purtat-o. „Noi suntem foarte mulțumiți, va fi o schimbare clară de echipament, (…) prin această nouă ținută vom avea încă un motiv în plus să fim mândri că suntem militari ai Armatei Române”, a afirmat șeful SMG.

AGERPRES/(A — autor: Daniel Alexandru Florea, editor: Karina Olteanu, editor online: Adrian Dădârlat)

______________________

RumaniaMilitary: după cum se observă, pentru Forțele Terestre (woodland/desert identice), Navale (gri-albăstrui) și Aeriene (verde-albăstrui) există 3 variante coloristice distincte ale acestui model (o să-i zicem ”Stejar”):

O nouă ţinută pentru militarii Armatei României!

În timp ce pentru Forțele de Operații Speciale „Mihai Viteazul” s-a optat pentru următorul model (o să-i zicem ”MultiPro”):

Ținuta de luptă multiprotectoare. Costumul de camuflaj românesc

The post Noua uniformă combat a Armatei Române, prezentată la Cercul Militar Național appeared first on Romania Military.

Ziua Artileriei: Mandus/AM General Hawkeye 105mm self-propelled howitzer

$
0
0

hawkeye-mandus-am-general-1

Mandus/AM General Hawkeye 105mm self-propelled howitzer dezvelit la expozitia October Association of the United States Army din Washington DC. este un obuzier auto-propulsat/autotun de 2200 livre (1000 kilograme) care: “multumita reducerii masei sale, cu mult sub capacitatea maxima a unui Boeing CH-47 Chinook sau Lockheed C-130J Hercules, poate fi aeropurtat si lansat rapid la destinatie” a spus Jeff Adams, seful comunicatiilor si comercializarii pentru AM General: “In acest moment Hawkeye nu a trecut inca prin testarile de parasutare dar este programat pentru asa ceva in urmatoarele doua luni”, a continuat domnul Adams.

hawkeye-mandus-am-general-2

Noul sistem foloseste MG 9000 – sistemul digital de control al focului – ce incorporeaza sistemul inertial de navigare LN-270 al Northrop Grumman, sistemul radar de viteza la gura tevii MVR-700C al Weibel Scientific, sistemul video de foc direct DFS-02 al Sekai Electronics, sistemul antena de pozitionare globala S67-1575-76 al Sensor System si unitatea de afisaj a tragatorului DK 10 a firmei Mandus.

Desi nici Mandus nici AM General nu au facut comentarii cu privire la potentialii clientii, Jeff Adams a spus armadainternational.com ca respectivele companii monitorizeaza un numar de piete de desfacere, incluzand si Regatul Unit, pentru „tintirea” vanzarilor.

Defence-blog.com

____________________________

Rumania Military: si sa nu-i uitam pe ai nostri, 173 de ani de la infiintarea Artileriei Romane. La Multi Ani!…ATROM!

The post Ziua Artileriei: Mandus/AM General Hawkeye 105mm self-propelled howitzer appeared first on Romania Military.

96 de obuziere Krab pentru Polonia

$
0
0

Antoni Macierewicz, ministrul polonez al apararii, a vizitat uzina Huta Stalowa Wola. In timpul vizitei, 9 obuziere autopropulsate Krab de calibrul 155 mm au fost predate Fortelor Armate ale Poloniei, Macierewicz sustinand ca livrarea Krab SPH initiaza „o intelegere uriasa, a carei valoare depaseste 4 miliarde zloti (1 miliard dolari)”. Conform informatiei lansate recent, contractul privind achizitionarea echivalentului a 4 baterii din sistemul programului artileristic „Regina” (desemnate ca “module de tragere” in nomenclatura poloneza), printe ele aflandu-se si un numar de 96 de Krab SPH, va fi semnat pana la sfarsitul anului curent.

krab-sph

Cele 9 platforme de lupta livrate precum si vehiculele ce se afla in proces de constructie vor deveni parte a inventoriului Regimentului 11 de Artilerie „Mazuria”, care foloseste deja 10 obuziere Krab: 8 dintre ele, bazate pe sasiurile „Kalina”, au intrat in dotare la sfarsitul lui noiembrie 2012, iar alte 2, modernizate si bazate pe platforma sud-coreeana K-9 „Thunder”, au fost transferate sub jurisdictia MApN-ului polonez la sfarsitul lui aprilie, cu ocazia vizitei formale a prim ministrului Beata Szydło la compania HSW. Momentul respectiv a avut loc cu scopul semnarii unui contract intre HSW SA si ministerul apararii poloneze privind procurarea „modulelor de tragere” echivalente a 8 baterii de artilerie, acestea fiind de tipul M120K RAK („Racul”, bineinteles) mortiere autopropulsate (pe sasiu de Rosomak). Sa amintim ca respectiva intelegere, ce va fi implementata pana in 2019, prevede procurarea a 64 de mortiere autopropulsate si 32 vehicule de comanda. In lunile viitoare se asteapta de asemena ca MApN-ul polonez sa semneze contracte privind elemente ale altor unitati Rak, platformele preconizate fiind: vehicule de recuperare, recunoastere si transportul munitiei.

rak-m120k-roti-si-m120g-senila

Procesul de construire a mortierelor RAK este executat in paralel cu productia Krab SPH tot de compania din Stalowa-Wola. Conform intelegerii, echipamentele pentru prima unitate din Sistemul „Regina” (4 mari componente: Krab SPH, KRO-M120 RAK, Langusta WR-40 si WR-300 Homar…cu precizarea ca Lockheed Martin a semnat in 2013 o intelegere cu PHO’s Mesk pentru dezvoltarea unei rachete long range surface-to-surface, iar in 2014 au prezentat M142 HIMARS pe sasiu de camion 6×6 Jelcz 663.32)…ei bine, vor fi achizitionate in prima perioada a anului 2017, desi compania a declarat ca va fi capabila sa livreze toate componentele contractate mai devreme. Totodata, in timpul vizitei premierului, la poligonul de artilerie pentru testare dinamica al Institutului Militar al Tehnologiei Armamentului, avea loc programul de testare intensa pentru acceptare, in mod special cu accent pe vehiculele Krab.

Nici ministerul polonez al apararii, nici HSW S.A. nu au dat publicitatii detaliile calendarului de livrare cu privire la modulele unitatilor 2, 3, 4 si 5. Dar conform unor informatii neoficiale obtinute de Defense24, livrarile sunt asteptate sa se produca intre anii 2018 si 2021 (sau 2024).

Concluzionand, intreaga afacere e pe cale sa constituie cel mai mare contract de modernizare de dupa alegerile din 2015. Totusi, factorul economic detine rolul principal privint dimensiunile cantitative si calitative ale echipamentelor Armatei Poloniei. Incheierea unui astfel de contract va face posibil si startul pentru implementarea celei de a doua faze a intelegerii semnate intre companiile Huta Stalowa Wola S.A. a polonezilor si Hanwha/Samsung Techwin a sud-coreenilor, privind transferul documentatiei de design al sasiului K-9 catre industria poloneza de aparare. Insa asta nu e totul, conform intelegerii dintre HSW S.A. si partenerul coreean, dupa ce compania poloneza semneaza contractul cu ministerul apararii, care va regulariza procurarea unui total de 120 obuziere Krab pentru toate cele 5 unitati de artilerie, aceasta – conform garantiilor stipulate in scris – poate primi dreptul de export, dezvoltare si modificare a vehicului, inclusiv si pentru alte adaptari viitoare ce nu vor avea nici o legatura cu Krab SPH.

Defense24 – Jerzy Reszczyński

The post 96 de obuziere Krab pentru Polonia appeared first on Romania Military.

Nu vreau să pierdem cadenţa în înzestrarea artileriei române!

$
0
0

brigada-8-larom-alexandru-ioan-cuza

General de brigadă dr. Adrian Stroea, comandantul Brigăzii 8 LAROM „Alexandru Ioan Cuza”.

Domnule general de brigadă, sunteţi un împătimit cercetător al istoriei militare, în general, şi al istoriei artileriei româneşti, în particular. Cum s-a născut această pasiune? De ce arma artilerie?

De foarte timpuriu am îndrăgit istoria. Contactul cu cărţile valoroase de istorie, cu unele documente vechi mi-a trezit interesul pentru aprofundarea acestui domeniu. Astfel am descoperit aspecte inedite despre istoria armatei şi implicit a artileriei, unele dintre ele mai puţin cunoscute. Nu m-am rezumat numai la a o cunoaşte, ci mi-a plăcut să mă implic în restituirea sa camarazilor şi generaţiilor viitoare prin scrierea unor lucrări, atât ca unic autor, cât şi în colaborare cu colonelul în rezervă Marin Ghinoiu şi cu colonelul Gheorghe Băjenaru. Am în vedere, în mod deosebit, Enciclopedia Artileriei, prima enciclopedie a unei arme a oştirii române, o carte de o mie de pagini, într-un format grafic încântător şi cu un conţinut pe măsura aşteptărilor. De asemenea, cartea Artileria – 165 de ani de existenţă şi lucrarea Istoria artileriei în date şi imagini, o lucrare de referinţă pentru specialiştii din domeniu, pasionaţi de cunoaşterea gurilor de foc de artilerie, menţionată ca atare în marea majoritate a site-urilor dedicate artileriei. În paginile acesteia sunt prezentate toate cele 168 de guri de foc care au aparţinut, de-a lungul timpului, de la înfiinţare, din 10 noiembrie 1843, până în prezent, artileriei române.

O altă carte foarte dragă mie este Şcoala militară de artilerie – 130 de ani de existenţă, în care împreună cu colonelul (r) Marin Ghinoiu am reuşit să evidenţiem rolul acestei prestigioase instituţii de învăţământ în pregătirea artileriştilor şi, mai mult decât atât, în formarea unor caractere puternice, a unor personalităţi care s-au dovedit autentici servanţi nu numai ai artileriei, ci ai naţiunii. Este ştiut faptul că, de-a lungul timpului, mulţi artilerişti au deţinut funcţii de mare importanţă în societate (prim-miniştri, miniştri la Ministerul de Război/ Ministerul Apărării Naţionale sau alte portofolii). În File din istoria artileriei – întâmplări, fapte, oameni, carte scrisă împreună cu acelaşi colonel (r) Marin Ghinoiu, am relevat câteva personalităţi emblematice ale artileriei, dar şi fapte mai puţin cunoscute din istoria armei. Doresc să menţionez că lucrărilor inspirate de muza Clio li se alătură şi cele din alte domenii: tactică, strategie, instrucţie şi învăţământ. Fără lipsă de modestie, potrivit cunoştinţelor mele, sunt cel care a participat la scrierea celor mai multe cărţi, studii, articole, regulamente, instrucţiuni despre artilerie de-a lungul timpului şi mă bucur că am avut puterea, timpul necesar şi, nu în ultimul rând, voinţa de a o face.

Istoria trebuie cunoscută profund, fiind ineluctabil necesară pentru a şti să proiectezi viitorul, valorificând înţelept lecţiile oferite de istorie. Din păcate, în momentul de faţă, prea puţini sunt cei care acordă atenţia cuvenită istoriei, inclusiv istoriei militare. Sunt prea puţini cei care cunosc marile bătălii, planurile de campanie, determinările politico-militare care au stat la baza acestora şi cu atât mai mult învăţămintele desprinse. De aceea, cred că este important să se reconsidere studiul istoriei militare, locul său în procesul educaţional din instituţiile de învăţământ militar. Istoria militară oferă tinerilor ce îmbrăţişează cariera armelor modele autentice de comandanţi, modele de evoluţie în carieră şi le dezvoltă sentimentele patriotice. De-a lungul timpului, dezvoltarea artileriei a fost în cadenţă cu cea a artileriilor armatelor moderne, occidentale. Astfel, oştirea română a fost printre primele armate care au trecut de la tunul cu ţeavă de bronz la tunul cu ţeavă de oţel. Ne numărăm printre primele armate care au trecut de la încărcarea tunurilor cu proiectile pe la gura ţevii la încărcarea pe la culată, de la tunurile cu afetul de lemn la cele cu afetul de metal. De asemenea, românii au introdus între primii aparatele de ochire, având astfel posibilitatea de a executa trageri prin ochire indirectă.

Prin urmare, artileria armatei române a fost întotdeauna în cadenţă cu elementele de noutate tehnologică din domeniu. Parteneri în înzestrarea armatei române au fost de-a lungul timpului firme de renume precum Skoda, Schneider, Krupp, iar caracteristicilor tehnico-tactice ale unora din piesele de artilerie fabricate de acestea au fost proiectate adesea conform cerinţelor formulate în caietele de sarcini de ofiţerii români de artilerie. Din păcate, o spun cu toată responsabilitatea, pierdem cadenţa în momentul de faţă, în ceea ce priveşte modernizarea artileriei, în raport cu realizările pe plan mondial. Lipsa unor senzori performanţi în descoperirea ţintelor, exceptând Sistemul Argus, generează o disfuncţie acţională majoră artileriei. Cine nu deţine astăzi radare contra baterie este anacronic în raport cu realităţile câmpului de luptă. De asemenea, un alt neajuns îl reprezintă lipsa muniţiei inteligente, ceea ce face ca precizia tragerilor să nu fie cea dorită, iar consumurile de muniţie să fie mari, ceea ce imprimă o presiune substanţială asupra sprijinului logisticii. Cu toate acestea, nutresc speranţa că artileria, cea pe care, cândva, Carol I, el însuşi artilerist, o numea podoaba oştirii mele, îşi va regăsi locul care i se cuvine alături de artileria armatelor moderne ale lumii. Nu pot să nu menţionez involuţia în potenţialul de lovire la distanţă al artileriei terestre, fiindcă acum mai bine de jumătate de secol, în 1961, armata română dispunea de rachete operativ-tactice, iar un an mai târziu, de rachete tactice, primele asigurând posibilităţi de lovire la 300 de kilometri, iar celelalte la 72 km. Paradoxal, astăzi, distanţa maximă de lovire este de doar 45 km, ea fiind asigurată de sistemul LAROM aflat în înzestrarea marii unităţi pe care o comand!

Ritmul încet de dezvoltare al artileriei în ultimile două decenii s-a datorat în bună măsură şi faptului că preocuparea principală a factorilor responsabili a reprezentat-o, cu prioritate, asigurarea tehnică a structurilor de manevră participante la misiunile din teatrele de operaţii. O măsură absolut necesară din această perspectivă, dar nu şi suficientă în raport cu nevoile de înzestrare pentru realizarea unei capacităţi naţionale de apărare credibile a armatei. La nevoie, apărarea ţării se va face prin misiuni de tip combat, în cadrul cărora artileria terestră este principala forţă de lovire cu foc, ea fiind expresia hiperviolenţei pe câmpul de luptă. De aceea, apreciez că trebuie să se intensifice măsurile de adecvare acţională la cerinţele actuale ale luptei armate.

Cum evaluaţi cei aproape trei ani, în curând, în care v-aţi aflat la comanda Brigăzii 8 LAROM?

A fost o perioadă rodnică, cu împliniri, dar şi cu nerealizări. Întreaga activitate în funcţia de comandant de brigadă – funcţie pe care, trebuie să o spun, am obţinut-o târziu şi anevoios – a fost subscrisă bunei credinţe. Am încercat şi sper că am şi reuşit să exercit un act al comenzii fundamentat pe respectarea strictă a legilor şi a normativelor specifice în vigoare, precum şi pe respectarea deplină a cerinţelor de probitate morală în raport cu şefii şi subordonaţii. Nu întâmplător, la mine pe birou se găsesc în permanenţă două cărţi care nu au rol decorativ, ci sunt aproape de sufletul meu, Biblia, respectiv Constituţia, ca expresie a nevoii de exprimare profesională în conformitate cu prevederile legii fundamentale a ţării şi cu învăţăturile cărţii de căpătâi.

A fost o perioadă benefică, în sensul că împreună cu subordonaţii am reuşit să îndeplinim misiunile stabilite, cu precădere pe cele de instruire. În cadrul procesului de instruire un loc aparte l-am acordat activităţilor practic-aplicative din poligoane, cu precădere tragerilor de instrucţie şi apreciere. În fiecare din aceşti trei ani am executat trageri cu tehnica de artilerie din dotare, cu toate unităţile din subordine, în poligoanele Smârdan şi Cincu, rezultatele fiind foarte bune. Ţin să menţionez că tragerile cu tehnica din dotarea marii unităţi sunt activităţi complexe, riguroase, ce impun profesionalism, multă muncă şi responsabilitate. Prin urmare, instrucţia a fost o prioritate fundamentală. Am urmărit în permanenţă ca aceasta să se desfăşoare pragmatic, ţinând cont că subiecţii săi sunt cu adevărat profesionişti şi, prin urmare, accentul trebuie pus pe menţinerea cunoştinţelor şi a deprinderilor. În acelaşi timp, m-am preocupat de motivarea subordonaţilor în a se autodepăşi, a-şi dori să fie temeinic pregătiţi, să urmeze forme de pregătire superioare, de a avea o exprimare profesională cât mai bună cu putinţă.

Am încercat şi am convingerea că am reuşit să promovez imaginea marii unităţi şi a artileriei atât în cadrul armatei, cât şi al societăţii civile, printr-o diversitate de activităţi desfăşurate, inclusiv în spaţiul public. Între acestea, un loc aparte l-au avut manifestările din acest an, prilejuite de împlinirea centenarului existenţei Brigăzii 8 LAROM. O realizare legată de acest eveniment, care mă bucură enorm, a fost reconfigurarea şi modernizarea Sălii Tradiţiilor. Aceasta relevă persuasiv şi chiar emoţionant, în sinteză, drumul centenar al devenirii marii unităţi. Este expresia eforturilor noastre volitive de a transmite generaţiilor ce vor veni mesaje pertinente despre ceea ce am fost, ceea ce am realizat noi şi înaintaşii noştri.

Din păcate, unele obiective nu le-am îndeplinit sau le-am îndeplinit parţial, ca urmare a insuficienţei resurselor materiale şi financiare. Dar, în ansamblu, apreciez cu deplină obiectivitate că cei trei ani de exercitare a funcţiei de comandant de brigadă, a singurei mari unităţi de artilerie, au fost ani rodnici, cu multe reuşite şi bucurii. În acest moment, trăiesc bucuria că am exercitat toate funcţiile pe linie de comandă în armă, la toate eşaloanele, fără să ard etape: comandant de pluton, comandant de baterie, comandant de batalion, comandant de centru de instrucţie şi comandant de mare unitate. De asemenea, sunt extrem de onorat că am avut privilegiul de a exercita atribuţiile funcţiei de inspector al artileriei române, pe care, de-a lungul timpului, au deţinut-o somităţi ale armei, printre care îi amintesc pe generalii Gheorghe Manu, Referendaru şi Constantin Coandă, tatăl marelui savant. În concluzie, referitor la cariera mea militară pot spune cu mândrie, acum aproape de finalul acesteia, că a fost una de succes. A fost subscrisă total iubirii de ţară şi oştire. A fost realizată cu dăruire, cu responsabilitate, cu demnitate şi onestitate, în deplin acord cu cerinţele fiecărei trepte în ierarhia militară. Nu m-am bazat decât pe forţele proprii. N-am iubit nimic mai mult decât verticalitatea în realizarea profesională. Am dezavuat din adâncul sufletului obedienţa, arivismul şi impostura. Am avut tăria să rostesc adevăruri incomode. De aceea, am fost un subordonat incomod unor şefi, dar un comandant apreciat şi respectat de subordonaţi.

 

Sursa: Observatorul Militar

RoMilitary

Uite domne ca venit vremea sa preluam si noi interviuri cu generali romani (si o facem cu placere), doar ca ofiterul care a acordat interviul da dovada de onoare si coloana vertebrala, vorbeste despre lucruri serioase, spune lucrurilor pe nume (lucru rar in armia noastra), dovada ca mai sunt si generali romani demni de acest grad.

„De aceea, am fost un subordonat incomod unor şefi, dar un comandant apreciat şi respectat de subordonaţi.”

Ei bine acesta este spiritul unui ofiter adevarat, al unui om care-si pune datoria in fata comoditatii, iar morala acestei preluari este simpla: cand trebuie sa ne ridicam in picioare, o facem cu placere, numai sa avem si in fata cui. Nu ne place sa facem acest lucru in fata unei uniforme „goale”, care transforma de fapt un politruc in militar.

 

 

The post Nu vreau să pierdem cadenţa în înzestrarea artileriei române! appeared first on Romania Military.

Metal Storm… aruncator de proiectile


Aruncator GMM-120 georgian

$
0
0

Dupa ce la noi s-a oprit in coada de peste incercarea de a instala pe MLI-84 un aruncator cal.120mm, platformele RN-94 si SAUR 2 putand si ele prelua la nevoie un astfel de rol…

Iata ca georgienii au venit cu o solutie mai simpla – o platforma de camion MAN 6×6 blindata, dotata cu un aruncator cal. 120mm care aminteste de CARDOM-ul israelian.

 

Asteptam noutati si la noi… candva, in acest secol.

 

Marius Zgureanu

 

 

The post Aruncator GMM-120 georgian appeared first on Romania Military.

SAAB Carl-Gustaf M4

$
0
0

Saab primeşte o comandă pentru Carl-Gustaf M4

Firma de securitate şi apărare Saab a semnat un contract pentru livrarea noului său sistem de arme multirol Carl-Gustaf M4. De la lansare, la finele lui 2014, acesta este al patrulea client al Saab pentru acest sistem. Livrările vor avea loc pe parcursul anului 2017.

Noua versiune are întreaga eficienţă şi versatilitate a sistemului Carl-Gustaf dovedit, dar cu îmbunătăţiri. Acestea includ un design uşor (cântărind mai puţin de 7 kg) o consolă rotundă şi caracteristici inteligente, cum ar fi compatibilitatea cu inovaţiile viitoare, precum sistemele inteligente de ochire şi muniţia programabilă, ceea ce oferă per ansamblu performanţe operaţionale semnificativ mai bune pentru soldaţi.

„Cu versiunea M4, clienţii vor avea o armă cu cea mai nouă tehnologie şi cu o ergonomie mai bună, ceea le va oferi o flexibilitate tactică sporită ca să facă faţă cu bine la orice situaţie de pe câmpul de luptă”, spune Görgen Johansson, şeful zonei de business Dynamics a Saab.

Cu această comandă, Saab a obţinut un nou client pentru Carl-Gustaf, al patrulea pentru noul sistem M4 de la lansarea sa pe piaţă, la finele lui 2014. În 2015, Saab a primit prima comandă pentru noul Carl-Gustaf de la forţele armate ale Slovaciei. În plus, sistemul a mai fost achiziţionat de două alte ţări, în scop de evaluare şi calificare.

Ţinând cont de natura industriei şi în funcţie de circumstanţele referitoare la produs şi client, nu se vor anunţa informaţii suplimentare privind clientul.

Sistemul de arme Carl-Gustaf de top mondial al Saab are o istorie îndelungată şi strălucită în serviciu în întreaga lume, El a fost modernizat cu succes şi dezvoltat pentru a corespunde cerinţelor în schimbare ale utilizatorilor săi

Sursa: Saab

 

Aruncatorul Carl-Gustav versiunea Mk4… mai multe detalii despre noul aparut in videoul de mai jos:

Sa-l vedem intrat in paine… ca promite chestii interesante.

 

Citeste si:

Lansatorul Carl Gustav, un AG-9 mereu tanar?

The post SAAB Carl-Gustaf M4 appeared first on Romania Military.

M65: Tunul atomic… anul 1953

ATROM si LAROM – video

CV-90 cu Mjölner si Iron Fist

$
0
0

De fapt e vorba de doua stiri diferite…

Prima este ca suedezii isi echipeaza 40 de masini de lupta CV-90 cu aruncatorul de bombe dual cal. 120mm al companiei BAE Systems, denumit Mjölner (ciocanul lui Thor), in cadrul unui contract de 68 mil.$ (chiar ieftin nu?).BAE Systems has received a 575 million SEK ($68 million) contract for the installation of vehicle mounted mortar systems on Swedish Army CV90 Infantry Fighting Vehicles. The installation of the company’s 120mm mortar system, known as Mjölner, on 40 CV90s will considerably increase the indirect fire capability of the vehicles to support mechanized battalions.

In lipsa de Mjölner , imagini video cu ruda cea mai apropiata, AMOS 2x120mm al companiei Patria Hägglunds (joint venture  Patria Finlanda si BAE Systems Hägglunds Suedia), denumit si SSG120 in varianta suedeza, capabil sa traga pana la 26 de proiectile/minut, inclusiv varianta ghidata IR Strix:

 

Suedezii au in dotare aproximativ 500 de vehicule CV-90, dintre care 262 au intrat tot anul acesta intr-un program de revitalizare si modernizare, vizand: supravietuirea, sistemele turelei si modernizarea sistemului de ducere a luptei.

A doua stire este ca tot BAE Systems a primit din partea Olandei o finantare pentru integrarea si testarea sistemului de protectie activa Iron Fist al companiei IMI (Israeli Military Industries) Systems, pentru platforma CV-90, si anume varianta CV9035.

 

Nah… ca tot sustineam ca nu suntem site de stiri 🙂

 

Marius Zgureanu

Surse:

http://armyrecognition.com/december_2016_global_defense_security_news_industry/bae_systems_to_deliver_cv90_ifv_fitted_with_mjolner_120mm_mortar_system_to_swedish_army_12612162.html

http://armyrecognition.com/december_2016_global_defense_security_news_industry/cv9035_ifvs_from_army_of_netherlandto_be_fitted_with_israeli_imi_iron_fist_active_protection_system_12612161.html

 

 

 

The post CV-90 cu Mjölner si Iron Fist appeared first on Romania Military.

Stiri: Saab & MBDA

$
0
0

Grupul suedez anunta ca a primit o noua comanda pentru aruncatorul sau de grenade Carl Gustaf, valoarea contractului este de 35 milioane de euro, iar clientul, deocamdata, secret.

Contractul include sistemele de arme pentru versiunea Carf-Gustaf M3.

„Este o comandă importantă pentru Saab şi pentru portofoliul nostru de sisteme Carf-Gustaf. Interesul pentru M3 şi pentru versiunea cea mai nouă M4 este puternic. Sistemul Carl-Gustaf are o performanţă impresionantă şi asta dovedeşte clar încrederea pe care clienţii noştri o au în acest sistem”, a declarat Görgen Johansson, şeful zonei de business Dynamics a Saab.

carl-gustaf-m3-and-ammunition

Carl Gustaf M3 

Natura industriei face ca în funcţie de circumstanţele legate de produs şi de client, să nu fie anunţate informaţii suplimentare privind clientul.

Sistemul de arme de top mondial Carl-Gustaf are o istorie îndelungată şi strălucită în serviciu în întreaga lume. Folosind o gamă largă de tipuri de muniţie, sistemul Carl-Gustaf le permite soldaţilor de pe teren să rezolve numeroase probleme – de la neutralizarea vehiculelor blindate la trecerea peste obstacole şi angajarea inamicului în clădiri. Sistemul, care a fost vândut în peste 40 de ţări, este dezvoltat succesiv cu noi tipuri de muniţie şi capabilităţi sporite. Cea mai nouă versiune, Carl-Gustaf M4, comandată de patru ţări, include o reducere a greutăţii de la 10 kg la 7 kg.

Carl Gustaf face parte dintr-o familie de arme, generic numita: “artileria infanteriei”. In aceasta categorie intra orice aruncator de grenade portabil, bineinteles faimosul RPG 7, mortierele, etc. Desi au o putere de foc relativa redusa, fata de o piesa de artilerie clasica, versatilitatea, precizia si mobilitatea deosebita, dublate in ultimii ani de o gama din ce in ce mai mare de munitii dedicate, fac din aceste arme unele extrem de importante in razboiul mobil din ziua de astazi.

carl-gustaf-ammunition

Munitie

In linii mari CG are la baza acelasi principiu precum mult mai cunoscuta (mai ales pentru noi) AG 7, in sensul ca arma este refolosibila si foloseste proiectile reactive autopropulsate. Echipajul este format (in mod normal) din doi oameni, dar in conditii deosebite un singur om isi poate face treaba foarte bine.

carl-gustaf-m4

Carl Gustaf M4

Ca munitie se pot folosi proiectile anti-infanterie, anti-buncar, anti-tanc, etc, cea mai nou versiune – CG M4 – se afla in dotarea fortelor special americane.

CG are calibrul 84mm, iar proiectilele dezvolta o viteza undeva in jurul valorii de 230m/s. Avantajul fata de o racheta este dat de pretul foarte mult inferior per lovitura si de masa mult mai mica, undeva in jurul a 11-13kg incarcat (M3), ca si de faptul ca acest tip de aruncatoare sunt refolosibile.

Poate ca impotriva unui tanc tot racheta AT este recomandabila, dar in razboi nu sunt tancuri chiar pe toate drumurile, in fapt un militar are sansa ca 99 de vehicule dintr-o suta vazute in actiune sa fie camioane, transportoare, vehicule 4×4 blindate usor, MLI-uri, etc., plus ca racheta AT nu este deloc utila impotriva infanteriei in camp deschis sau fortificate, greu (si scump) de folosit in zone urbane, etc.

 

MBDA

Ungaria a semnat inca din 2014 un contract cu compania MBDA pentru furnizarea de catre aceasta a unor rachete AA cu raza scurta Mistral 3. Dupa cum stim deja ungurii au cumparat  sistemul AA cu raza foarte scurta Mistral inca din 1997 doatat initial cu Mistral 2.

Contractul are in vedere, pe langa achizitia rachetelor Mistral 3 si modernizarea sistemului de lansare cu sistemul de vizare optronic Matis MP3, sistem care creste eficienta Mistral prin oferirea de informatii detaliate despre tinta. Matis foloseste cordonate prin GPS si poate orienta lansarea indiferent de starea vremii, (putand fi) ghidat de un radar care sa anunte operatorul despre coordonatele tintei.

Mistral 2

Mistral 2

Cotidianul maghiar Magyar Nemzet, care ne da stirea, scrie ca in luna decembrie au sosit in Ungaria noile rachete si sistemele Matis MP3, sustinand ca rachetelor Mistral 2, aflate deja in dotare, sunt pe punctul sa le expire resura.

Rachetele Mistral-3 cu raza lunga de actiune (pentru un sistem SHORAD) – 7 kilometri – sunt doar parte din pachet. Pentru a profita de aceasta capacitate intarita, noi puncte de observatie pentru artileristi vor fi de asemenea furnizate, prin intermediul carora este posibila atingerea unor tinte mai indepartate. A treia etapa priveste modernizarea unor rachete Mistral 2 aflate in stocul armatei si care ar putea fi actualizate la fabrica Nyírtelek Arsenal a Ministerului Apararii, specializata in tehnologia rachetelor si unicul astfel de operator in Ungaria avand aceasta capacitate. Unele costuri sunt compensate de catre modernizarea unor rachete asumata de MBDA.

Ca parte din planul de dezvoltare a fortelor de aparare pana in 2026 este mentionata drept conditie in cadrul licitatie Olympic 2024 modernizarea anti-aeriana. In plus fata de modernizarea in curs a rachetelor Mistral (radarele, sistemele de control si comanda inca asteapta decizii pentru modernizare), trebuie avute in vedere inlocuirea sistemelor sovietice Kub, cu raza lunga de actiune de 25 de kilometri, si a vechilor rachete 3M9 care sunt la sfarsitul vietii lor.

Ca o simpla remarca, eu nu cred ca Ungaria cumpara Mistral 3 de frica rusilor, Vladimir Putin tocmai ce urmeaza sa faca o vizita la Budapesta, iar relatiile de prea-multa amicitie intre cele doua tari sunt deja de notorietate.

In mod sigur nu pentru rachetele de croaziera Kalibr se pregatesc ungurii si poate in acest context Romania ar trebui sa ia aminte la Mistralul 3 de la vest de noi.

Tare imi e ca operatori Mistralurilor unguresti vor avea afisat pe ecranele simultoarelor avioane F 16 cu cocarde…tricolore 🙂 .

GeorgeGMT

 

The post Stiri: Saab & MBDA appeared first on Romania Military.

Tunul Antitanc Autopropulsat Model 1985

$
0
0

Si acum avem, cu oarecare intarziere, raspunsul complet la ghicitoarea noastra…

Dupa al doilea razboi mondial, au intrat in dotarea armatei romane mai multe autotunuri de provenienta sovietica sau cehoslovaca. Toate aceste blindate au purtat numele de autotunuri si nu s-a facut distinctie intre rolul acestora, tun de asalt, tun mobil antitanc (distrugator de tancuri), tun mobil de camp pentru tragerile indirecte s.a.m.d.

Modelele existente in dotare au fost autotunul usor SU-76, distrugatorul de tancuri SU-100 (sub numele de AT-100) si auto-obuzierul ISU-152 (probabil varianta K). La sfarsitul anilor 80 inceputul anilor 90, pentru scurt timp au intrat in dotare si copiile locale ale obuzierelor de 122 mm, S21 Garoafa.

Primele doua actionau in cadrul diviziilor mecanizate in timp ce ISU-152 actiona in dotarea diviziilor blindate. Cu exceptia S21 (denumit aici Model 1989 si instalat pe sasiu MLI-84), celelate fost modele concepute in timpul celui de-al doilea razboi mondial, aveau un concept invechit si la sfarsitul anilor 80 s-a pus problema inlocuirii lor cu un autotun modern. Potrivit conceptiei planificatorilor militari, incepand din cursul anului 1978 urmau sa se efectueze demersuri in vederea dotarii cu autotunuri si anume obuziere autopropulsate de 122 mm destinate divizioanelor de obuziere din cadrul diviziilor mecanizate, in numar de 1252 de bucati si tunul antitanc de calibru 100 mm autopropulsat, in numar de 1716 bucati.  Acestea ar fi trebuit fabricate in tara in perioada 1978 – 1990, lucru evident imposibil tinand cont de capacitatile de productie existente la acel moment. Din pacate, se pare ca nu a existat nici un plan privind realizarea unui tun/obuzier autopropulsat cu o gura de foc puternica de 130 mm sau 152 mm. Tunul obuzier cal. 153 mm Model 85 sau tunul calibru 130 mm Model 82 erau guri de foc moderne la nivelul acelor ani si ar fi fost justificata investitia intr-o astfel de piesa de artilerie cu atat mai mult cu cat munitiile dezvoltate local au dat rezultate deosebite.

Revenind la subiectul acestui articol, la sfarsitul anului 1985 s-a inregistrat un patent care descria un Tun Antitanc Autopropulsat, destinat nimicirii tancurilor sau altor mijloace de lupta prin trageri directe sau din pozitii adapostite. Continutul brevetului explica detaliat principiul de functionare:

http://imgur.com/a/WsOBa

Tunul antitanc autopropulsat model 1985 a fost proiectat la Institutul 111 de către inventatorii români Dârvariu Paul și Buracu Mihail. Brevetul datează din 27 septembrie 1985 si probabil a fost realizat in perioad 1980 – 1985.

Din analiza informatiilor cuprinse in brevet rezulta ca sasiul este cel al MLI-84 si judecand dupa dimensiunile sasiului comparat cu tunul, gura de foc nu ar fi putut fi altceva decat tunul A308 care doteaza tancurile TR-77 si TR-85. Nu pare sa aiba nimic in comun cu proiecte din categorie similara sovietica, mai degraba seamana cu Marder VTS-1 insa are fata de aceasta in plus comandantul asezat in turela, intr-o cutie cilindrica pe un sistem oarecum asemanator cu tancul britanic Conqueror si prezinta unele similitudini cu unul din primele mock-up-uri de Merkava.

Cel mai interesant element este incararea semi-automata si conceptia turelei. De asemenea, probabil s-ar fi pastrat caracteristicile de manvrabilitate, inclusiv capacitatea amfibie a sasiului ale MLI-84. Totusi, din modul in care arata si spatial dintre primii galeti pare sa fie intrezarita de catre proiectatant posibilitatea de a folosi un sasiu de tanc.

In cuprinsul brevetului se mentioneaza ca autotunul putea folosi mai multe tipuri de munitie, asadar cred ca ar fi fost posibil sa asigure si rolul de tun de camp autopropulsat, tinand cont ca gura de foc suporta o cadenta de 7-15 lovituri / minut si raza maxima cu munitie exploziva este de 21,6 km.

Prin urmare exista posbilitatea ca acesta sa fi putut fi folosit pentru sprijin cu foc indirect, ceea ar fi fost foarte folositor pentru unitatile mecanizate. Ar fi interesat de aflat cadenta incarcatorului automat care este probabil unul de tip revolver/magazin incarcator tinand cont ca trebuie reincarcat periodic de catre unul dintre cei doi servanti. Chiar daca acesta nu are legatura directa cu camera munitiei, din descriere rezulta ca se incarca o unitate de foc. Dupa ce aceasta era trasa se efectua o alta reincarcare din camera de munitii. Posibil ca un incarcator revolver sa dea o cadenta respectabila de tragere.

Se mentioneaza de asemenea existenta unui telemetru laser si a diferitelor echipamente de observatie. Lipsa unui reflector IR ma face sa cred ca respectivele echipamente erau de tip pasiv, este greu de crezut ca s-ar fi proiectat un autotun incapabil sa fie folosit noaptea sau pe vreme proasta.

Este oarecum neclar daca tunul avea stabilizare, nu apar arcurile pentru recul insa se mentioneaza ca acesta se aseza automat in pozitia de incarcare revenind ulterior in cea de tragere ceea ce ma face sa cred ca exista posibilitatea sa fi fost stabilizat si manevrarea acestuia era automatizata.

Nu exista alte informatii cu privire la existenta unui prototip insa toate elementele constitutive ale autotunului, probabil cu exceptia incarcatorului automat, erau echipamente pe care industria romaneasca le-ar fi putut produce la nivelul anilor 80.

Caracteristicile vehicului ar fi fost probabil urmatoarele:

Lungime: 7,32 m

Lățime: 3,15 m

Echipaj: 4 ( comandant, mecanic conductor, servant/incarcator si servant/ochitor)

Armament principal: tun antitanc A 308 Reșița, calibrul 100 mm, ghintuit

Motor:  8V-1240-DT-S, 8 cilindri în V, 4 timpi, supraalimentat, diesel, răcire cu lichid, 360 de cai putere

Blindajul asigura protecție împotriva mitralierelor grele de calibrul 12,7mm; exista posibilitatea ca ranforsarile din turela sa fie ceva mai solide.

Un astfel de blindat ar fi avut avantajul ca folosea acelasi sasiu si gura de foc cu alte vehicule blindate deja produse in Romania, ceea ce ar fi fost convenabil din punct de vedere logistic, atat din perspectiva productiei propriu-zise a autotunului cat si din perspectiva producerii pieselor de schimb sau a munitiei.

Tinand cont de lipsa cronica de piese de artilerie autopropulsate, TAA md. 85 ar fi fost la timpul respectiv un blindat versatil, probabil destinat unitatilor mecanizate, capabil sa execute sprijinul cu foc atat direct cat si indirect pentru unitatile mecanizate, cu o cadenta de tragere deosebita, avand in vedere existenta unui incarcator automat.

Conceptual, nu este un proiect tocmai depasit, un sasiu de tanc modern si un tun de 120 mm / 125 mm precum si posibilitatile tehnice de la acest moment pot duce la creatia unui blindat util.

Andrei

Documentele au fost gasite de Andrew Hills din echipa Tanks Encyclopedia

Bibliografie:

https://ro.wikipedia.org/wiki/Tun_antitanc_autopropulsat_model_1985

165 ani de existență a artileriei române moderne, Editura Centrului Tehnic-Editorial al Armatei, București, 2008

The post Tunul Antitanc Autopropulsat Model 1985 appeared first on Romania Military.


G6-52 Rhino si RWG-52

$
0
0

 

G6 Rhino, originalul

G6-52 Rhino… este noua versiune cu teava alungita la 52 de calibre (fata de doar 45 la G6 Rhino) si bataie extinsa a „rinocerului” din Africa de Sud, capabil sa traga in mod MRSI si sa loveasca la o distanta de 73km folosind noua munitie Denel M9703A1 V-LAP.

  • G6-52 L „extended range” (camera proiectilului de 25 de litri fata de 23 la G6-52)
    • Echipaj redus la 3–5 (de la 6 initial);
    • poate trimite proiectile la 67 km cu o cadenta de tragere de 8 lovituri/minut;
    • viteza in teren de aproape 70 km/h;
    • integreaza tehnologia loviturilor multiple cu impact simultan MRSI (multiple rounds simultaneous impact), putand lovi cu 6 (versiune G6-52L) sau 5 (versiune G6-52) proiectile simultan tinte aflate la distante de pana la 25 km;

Si acum un pic de publicitate G6-52:

.

Daca G6-52 este aparut in 2003, are distanta de tragere si cadenta crescuta fata de varianta initiala G6, versiunea G6-52L beneficiaza in plus de incarcare complet automatizata a munitiei, in versiunea standard NATO cu camera de 23 litri putand trimite proiectile V-LAP Denel (asistate de motor racheta) la 58km, in timp ce raza maxima cu proiectile explozive standard este de 33km. Tragerea este asistata de un sistem de control automatizat, putand trage primul proiectil dupa doar 60 de secunde din momentul opririi din deplasare dar si parasi pozitia de tragere in 30 de secunde de la ultimul proiectil tras.

Refacerea stocului de munitie cu alimentare semiautomata, prin 2 usi dotate cu brat de incarcare si aflate in spatele turelei, din vehiculul logistic sau gramada aflata pe sol se face in 10 minute.

G6-52 expus

Sasiul Land Systems OMC 6×6 protejat cu placi de otel asigura protectia frontala pentru proiectile pana la cal. 14,5mm penetrant iar pentru restul directiilor pana la 7,62mm penetrant, in timp ce dedesubt rezista la explozii de mine antitanc de tip TM46 si ramane operational. Se adauga protectia la explozii, cea NBC si cea automata la incendii iar accesul rapid in compartimentul de lupta se face printr-o usa in spatele sasiului, turela avand si doua usi laterale. Locul soferului este prevazut cu 3 parbrize blindate, cel frontal putand fi obturat cu o placa de blindaj culisanta, caz in care sofatul se face pe baza unui periscop.

Masa vehiculului urca la 49 de tone si este propulsat de un motor diesel de 525CP plasat in partea centrala, ceea ce ii permite viteze de maxim 70km/h, avand si un sistem de umflare din mers a pneurilor dotate cu insertii ce confera rezistenta in caz de pana.

Recent a aparut si o versiune in colaborare cu Rheinmetall, un hibrid intre sasiul G6 si turela automatizata a PZH2000, o varianta de modul AGM (Artillery Gun Module), varianta denumita Rheinmetall RWG-52 (RTG-52): Rheinmetall Wheeled Gun.

Rheinmetall RWG-52 (RTG-52)

RWG-52 foloseste nu doar turela AGM ci si tunul standard Rheinmetall L/52 155mm al PZH-2000, versiunea standard NATO cu camera proiectiulului de 23 litri, capabil sa loveasca cu o cadenta de pana la 6 lovituri/minut (asigurata de un sistem de autoincarcare) cu munitie standard ERFB-M1 la distante de 31km , cu munitie ERFB „base-bleed” la 42km si cu munitie VLAP (cu motor racheta) la 52km. Sistemul poate asigura foc sustinut timp de o ora, tragand 75 lovituri, la o cadenta de 1,25 lovituri/minut.

De retinut ca in versiunea de baza, modulul AGM cantareste doar 12,5 tone. KMW ofera modul AGM automatizat la cheie (autoloader, computer balistic, radar de tragere, soft) care poate fi transplantat pe diverse sasiuri pe roti sau senile – solutie mai ieftina decat PzH2000. Denel/Rheinmetall ofera in parteneriat si modulul de artilerie al G-6 Rhino transplantabil pe diverse sasiuri.

Pentru aparare proprie, G6 este echipat cu 8 lansatoare de grenade fumigene cal. 81mm iar cupola comandantului poate primi o mitraliera cal. 7,62mm sau 12,7mm.

Nu inteleg de ce MApN tine cu dintii de o solutie de artilerie autopropulsata pe senile, cand exista solutii pe roti mai ieftine si mai usor de operat, inclusiv indigenul ATROM/ATMOS.

 

Marius Zgureanu

Surse:

http://www.military-today.com/artillery/g6_52.htm

http://www.armyrecognition.com/germany_german_army_artillery_vehicles_systems_uk/rwg-52_rtg-52_wheeled_self-propelled_howitzer_155m_l/52_technical_data_sheet_specifications_pictures.html

 

The post G6-52 Rhino si RWG-52 appeared first on Romania Military.

DIY (partea a III-a, aruncătoarele)

$
0
0

Cu subtitlul: „Titand cont de dotarea armiei noastre, ca si de perspectivele dotarii in viitor, RoMilitary s-a hotarat sa va invete, in caz de vie invanii pe la voi prin batatura, ce optiuni de dat la cap aveti, tinand cont de avutia de prin garajul vostru sau de magazinele de bricolaj locale…

Vom continua si cu alte chestii folositoare precum sacul cu azotat cel mai bun prieten al romanului-vanator-de-vehicule-invadatoare, cum sa facem din tractoare tunuri si…rachete ne-nucleare (si cum sa le detonam de la distanta), etc, etc…

 

Dacă în prima parte tehnologia a fost subiectul principal, mai exact produsele pe care le pot face două mâini dibace când pun mâna pe tehnologie, aceasta devenind tot mai mult disponibilă la colțul străzii, de la partea a doua vizităm cercul de bricolaj și voi trece în revistă realizările meșteșugarilor.

Ce mai poate face un om în gospodărie în timpul liber? Să sufle carburatorul? Să își fabrice o galerie pentru draperie? Nu neapărat. Interwebul ne învață că se poate bricola orice, cunoștințele ajungând la popor tot mai repede, locul tehnologiei fiind luat uneori de ingeniozitate. Nevoia e un învățător foarte bun. În plus, prin asocierea într-o cooperativă se pot realiza mult mai multe produse.

Nu mă voi ocupa acum de IED și armele de foc artizanale (vin si astea 🙂 ). Sunt atât de ușor de confecționat încât nu merită atenție în acest moment. Mă voi concentra asupra altor realizări care au fost testate în viața de zi cu zi sau se așteaptă utilizarea lor.

Majoritatea filmelor de mai jos au coloana sonoră în arabă, nefiind dublate sau subtitrate.

 

 

  1. Aruncătoare

Una din armele utilizate în Siria pentru focul indirect (o alternativă la mortier sau artilerie grea) este aruncătorul de butelii, disponibil în două variante – Volcano și Hell Cannon. Unele Volcano au o rază de acțiune de 3 km. Hell Cannon are o rază de acțiune de 1.5 km și a început sa fie folosit în 2012.

Ambele folosesc ca lovitură o butelie umplută cu exploziv și bucăți de fier, care are sudate aripi pentru stabilizare în timpul zborului. Înainte de utilizare, butelia este unsă cu ulei. Mai multe despre lovituri, mai târziu.

Hell Cannon

 

Baterie Hell Cannon

 

Hell Cannon, loviturile în aer și după impact

 

Volcano și încărcarea lui

 

Pachetul care este, probabil utilizat pentru a propulsa proiectilul

 

Lovitura … sau butelia, după preferințe și focosul

 

Volcano în acțiune

 

Un alt Volcano

 

Există disponibile și variante de aruncătoare, crescute în casă, cu 4 țevi sau 7 țevi.

 

Aruncător cu 4 țevi

 

Aruncător cu 7 țevi

 

Câteva filme.

 

Putem merge mai departe, catre ceea ce ar putea fi numit ‘Mama tuturor aruncătoarelor’.

Încărcare și tragere

 

                  2. Aruncătoare (nu, nu este nici o greșeală)

Pe lângă artileria grea, discutată mai devreme, actuala categorie de arme poate fi considerată artilerie ușoară, extrem de mobilă. Pe parcursul documentării pentru acest articol, a fost confirmată teoria conform căreia mortierul este una din armele care sunt cel mai la îndemână (de fabricat și folosit). În fond este doar o țeavă cu un cui. Dovezile urmează.

Meșteșugarii au adunat pe o platformă mobilă mai multe aruncătoare (6 bucăți), reglabile (totuși, nu cred că folosesc un sistem hidraulic) în plan vertical.

 

Lansator mobil

 Filmul.

 

Mergând mai departe, avem banalele aruncătoare fixe, confecționate artizanal.

O livadă cu aruncătoare

 

Mecanismul de eliberare a proiectilului

 Comunicația cu observatorul

 

Citirea elevației

 

Imaginile următoare mă poartă în timp, în urma cu 200 de ani. Vă dați seama de ce?

Aruncător model 1800

Un alt model de muniție și aruncătorul

 

Creativitatea nu poate fi oprită; există și aruncătoare cu două țevi.

Aruncător dublu

 

În continuare, aruncătoare surprinse în diverse situații.

Aruncătoare

 

          3. Aruncătoare de grenade

 

Evident, nici aruncătoarele de grenade nu au fost uitate în efervescența inginerească, identificând două variante – un model portabil, confecționat din puști obișnuite sau din shotgun și unul greu. Evident, modele este mult spus.

Prima variantă este de fapt o pușcă modificată, capabilă să lanseze bombe artizanale realizate din tevi care au un dipozitiv temporizator, cunoscut și sub denumirea de fitil.

Aruncător de grenade portabil

 

Pe lângă aruncătorul portabil, dezvoltat din puști obișnuite, rebelii au dezvoltat și un aruncător greu, așa cum se poate vedea mai jos.

Aruncător de grenade greu cu sistem de amortizare a reculului

 

Aruncător de grenade greu – se vede firul folosit pentru declanșare

 

Movie time

 

              4. Evul Mediu (da, din nou)

Dacă am aflat deja că se utilizează catapulte cu contragreutate – trebuchet, poate ar trebui să vedem că există și banala praștie, folosită pentru a arunca bombe artizanale, cu fitil.

Praștii

Praștie și proiectil

 

Și să ne amintim de trebuchet.

Un … trebuchet în Siria

 

La final (tot la capitolul arme artizanale), să nu uităm realizarea de top din ultimii 5 ani (cel puțin) a „industriei locale de apărare”. Autorii sunt Romarm și Digital Bit, Geniul care a avut ideea fiind (încă) necunoscut. Evident, este Dacia Duster cu RWS. I-au pus roll cage, i-au pus mitralieră, i-au pus troliu. Au uitat însă ceva ce se găsește pe o variantă mai serioasă de Duster (după părerea autorului), Mudster. Roata de rezervă în afara caroseriei și snorkel.

Duster Army

Dacia Mudster

 

 Iulian

Surse și imagini: interwebs

 

The post DIY (partea a III-a, aruncătoarele) appeared first on Romania Military.

Modulul de artilerie DONAR

$
0
0

Video cu modul de lucru al sistemului de aprovizionare automatizat al KMW DONAR dar si a celui de tragere in modulul AGM (Artillerie-Geschütz-Modul):

Cine a citit cu atentie fisa produsului DONAR ca si cea a AGM, sunt niste chestii interesante acolo , cum ar fi functionare in mod C-RAM (eu m-as gandi la contrabaterie), totul realizabil cu un echipaj de doar 2 operatori, soferul si coordonatorul de tragere.

 

Vestea si mai buna este ca din 2014, KMW a inceput integrarea AGM pe BOXER 8×8, ceea ce inseamna ca in A.D. 2017 ar trebui ca programul sa fie finalizat.

http://www.kmweg.com/uploads/pics/AGM_Boxer.JPG

AGM pe Boxer, by KMW

Nu e dragut? Asa, pentru cei care mai viseaza la Agilis…

Si acum imaginati-va un sasiu de TR-85 in locui celui de Leopard 2…

 

 

Marius Zgureanu

 

Citeste si:

G6-52 Rhino si RWG-52

 

The post Modulul de artilerie DONAR appeared first on Romania Military.

XM2001 Crusader vs Koalitsiya-SV 2S35

$
0
0

Ce era sa fie…   XM2001 Crusader cal. 155mm al United Defense:

Aici comparat cu M109A6 Paladin …

Cu siguranta, tehnologia implementata pentru Crusader, o vom vedea in perioada urmatoare refolosita pe alte sisteme sau evoluata si implementata intr-un urmas al acestuia care ar putea sa vada productia de serie in deceniul urmator, cand chiar si Paladinul modernizat va incepe sa-si arate limitarile, comparativ cu contracandidati mai tineri, de genul Koalitsiya-SV 2S35 cal. 152mm…

Adica asta de aici, unde e laudat pe toate partile:

Noi sa fim sanatosi, cat ne putem baza inca pe gurile noastre de foc de acum 40 de ani!

 

Marius Zgureanu

Citeste si:

Modulul de artilerie DONAR

The post XM2001 Crusader vs Koalitsiya-SV 2S35 appeared first on Romania Military.

Înzestrarea, între nevoi și realitate

$
0
0

de Maior Bogdan Oproiu

Bugetul pe anul 2017 nu a intrat încă în execuție, dar, la cum arată situația până acum, probabil că Ministerul Apărării Naționale va primi cei 2% angajați prin acordul transpartinic. Departamentul pentru Armamente (DpA) gestionează, la nivelul MApN, cheltuielile legate de înzestrare. Colonelul ing. Ilie Tița este locţiitorul şefului Direcţiei programe tehnice şi înzestrare din DpA și am discutat la postul de radio Vocea Armatei despre planurile pe acest an.

Colonel-inginer Ilie Tița

Despre 2016

De curând, DpA a avut bilanțul pe anul 2016 unde, la capitolul realizări, au fost trecute: continuarea derulării contractelor multianuale angajate în anii anteriori, cu precădere avionul multirol; realizarea și operaționalizarea sistemului de comunicații al Diviziei Multinaționale de Sud-Est; modernizarea mașinilor de luptă ale infanteriei, MLI 84, prin dotarea cu sisteme antitanc; modernizarea elicopterelor IAR 330 Puma din dotarea Forțelor Aeriene; contractarea a 12 derivate pe șasiu de TBT 8×8 Piranha III C; nu în ultimul rând, dotarea aerodromului de la Borcea cu echipamente specifice, pentru susținerea misiunilor avioanelor F-16.

De cealaltă parte a autoevaluării, principala problemă a DpA este cea referitoare la resursa umană, nivelul de încadrare a structurilor. Activitatea este una de mare responsabilitate, supusă tuturor controalelor, firești de altfel, dar presiunea pe oamenii care urmează să semneze sau participă în proceduri de atribuire a căror valoare se ridică la peste 100 de milioane de euro este foarte mare. Atractivitatea funcțiilor din DpA este destul de mică, spune colonelul Ilie Tița.

Un subiect pe care l-am abordat cu colonelul Tița a fost legat de creditele bugetare și cele de angajament, pentru a vedea care sunt posibilitățile DpA de a utiliza aceste credite.

 

Credite de angajament și credite bugetare

Istoria acestui subiect a apărut odată cu aprobarea Legii nr. 500/2002, privind finanțele publice. Începând cu 2004, MApN a fost primul minister care a dezvoltat instituția contractelor multianuale.

Legătura dintre cele două noțiuni, credit bugetar și credit de angajament, este realizată prin acțiunile multianuale. Acestea sunt contracte care se semnează într-un an și se plătesc în mai mulți, livrările de produse putând să fie făcute într-un singur an sau după un grafic convenit în contract.

MApN utilizează acest instrument de mult timp. El a fost perfecționat la nivelul Ministerului Finanțelor Publice începând cu 2010-2012, după apariția legii responsabilității fiscal-bugetare.

Creditul de angajament, în domeniul achizițiilor, se referă la dreptul unei autorități contractante de a semna contracte. Creditul bugetar este posibilitatea instituției publice de a face plăți în baza contractelor semnate.

Cele două credite sunt necesare și fără ele nu se pot semna și derula și plăti contracte. Condiția de bază a unui credit de angajament este ca el să se finalizeze prin credite bugetare, astfel încât suma creditelor bugetare din anii pentru care este prevăzut contractul trebuie să fie egală cu suma din momentul angajării, precizează colonelul Tița.

În proiectul legii bugetului de stat pentru anul 2017, transmis de Guvern, este prevăzut un credit de angajament destinat investițiilor de circa 9 miliarde de lei și un credit bugetar de aproximativ 7 miliarde de lei. Acest lucru înseamnă că MApN poate semna în 2017 contracte în valoare de 9 miliarde de lei și poate face plăți în limita contractelor semnate în acest an sau în anii anteriori, de 7 miliarde de lei. Diferența dintre cele două limite va trebui plătită în anii următori pe baza unui angajament contractual ferm.

Pentru comparație, în 2016, nivelul creditelor de angajament a fost, până la ultima rectificare, de circa 3 miliarde de lei, în condițiile în care creditele bugetare erau de aproximativ 2 miliarde de lei. La finele anului, majorarea a fost de circa 5 miliarde de lei, adică la aproximativ 8 miliarde de lei în total, iar creditul bugetar a rămas la nivelul inițial.

 

Programe de achiziții

În acest moment, proiectul Legii bugetului de stat pentru 2017 a fost aprobat în Parlament, și după promulgarea de Președintele României și publicarea în Monitorul Oficial, intrarea în vigoare este condiționată de obligația MApN de a transmite, în termen de 10 zile, detalierile privind modalitatea de utilizare a fondurilor.

Cred că este prematur să afirmăm principale programe de înzestrare, însă ceea ce vă pot spune este că DpA are în vedere toate cerințele beneficiarilor: sisteme de rachete antiaeriene, transportoare blindate, nave de luptă ș.a., explică colonelul Tița. DpA are programe în derulare care pot utiliza în totalitate creditele de angajament și creditele bugetare aprobate prin Legea bugetului de stat.

Pentru a duce la bun sfârșit achizițiile, DpA are nevoie de sprijin din partea Statului Major General, respectiv categoriilor de forțe, pentru că necesitatea achizițiilor de la ei pornește; de asemenea, are nevoia de sprijinul/aprobarea Parlamentului României în ceea ce privește inițierea procedurilor pentru achiziții de asemenea anvergură.

 

Avioane

În momentul de față, MApN caută să achiziționeze și cea de-a doua escadrilă de F-16. Au fost identificate avioane care pot face obiectul celei de-a doua achiziții/ faze, spune colonelul Tița. Interesul acum este reprezentat de satisfacerea cerințelor beneficiarului, respectarea legislației naționale și a reglementărilor europene în domeniul achizițiilor publice, costul aferent, respectiv implicarea industriei naționale de apărare în această achiziție.

În etapa următoare intenționăm să definim un centru național de mentenanță, astfel încât revitalizarea, modernizarea și mentenanța pe întreg ciclul de viață să se facă la nivel național. Nominalizarea acestui centru este responsabilitatea și obligația Ministerului Economiei.

Urmează să stabilim dimensiunea implicării industriei naționale și costul. Suntem interesați ca o cât mai mare parte din faza a II-a a acestui program să fie realizată în România, dar în condițiile respectării unui grafic de constituire a capabilității.

 

Autovehicule

În anul 2016 s-a derulat achiziția unor platforme de transport – o licitație desfășurată în 2015 cu livrare în 2016 –, o cantitate mică, circa 60 de platforme, iar în paralel, în a doua parte a anului 2016, a fost planificat începerea un acord-cadru destinat achiziției unui număr semnificativ de platforme auto. Continuarea acestor demersuri a fost amânată inițial pentru identificarea fondurilor necesare, însă fondurile din acest an permit reluarea procedurii. Credem că în cursul acestui an poate fi abordată achiziția acestor platforme de transport, însă totul depinde și de aprobarea Parlamentului. În ceea ce privește autoturismele de teren, blindate și neblindate, este în derulare, la nivelul DpA, o procedură de atribuire destinată achiziției unui număr de autoturisme de teren blindate.

 

Corvete

Așa cum arată bugetul MApN acum, acesta poate suporta semnarea și derularea în cursul acestui an a unui contract de achiziție pentru corvete; în acest sens există și o hotărâre de guvern, care precizează că aceste corvete trebuie făcute și dotate în România, mentenanța, de asemenea asigurată în România, într-un centru național de mentenanță, stabilit de producător și care va avea sarcini la mobilizare așa cum sunt ele prevăzute de siguranța națională.

 

Industria de apărare

Un subiect dezbătut de fiecare dată când vine vorba de achiziții este implicarea industriei naționale de apărare. Până spre anul 2010, bugetul pentru apărare nu a permis implicarea industriei naționale. Spre exemplu, în anul 2000, bugetul de stat destinat înzestrării MApN a fost de aproximativ 40 de milioane de dolari. Important este nu să dai comenzi către industrie, ci să dai comenzi sustenabile, care să permită păstrarea locurilor de muncă.

Predictibilitatea este cel mai important lucru și dacă alocațiile bugetare nu sunt făcute pe termen lung, nu putem să implicăm industria de apărare. Comenzile trebuie să fie sustenabile, în timp și dimensiune.

Problema actuală a industriei de apărare este în multe cazuri – mai ales când vorbim de muniție și tehnică de luptă – creată de capacitățile tehnologice depășite.

Trebuie să înțelegem, evidenţiază colonelul Tița, că dacă România nu va dispune de o industrie capabilă să satisfacă nevoile MApN în situații de criză, nu putem spune că asigurăm o securitate viabilă. Acest lucru obligă MApN să se implice în acest proces și chiar să participe la modificarea cadrului legislativ, astfel încât aceste măsuri să fie coerente.

Observatorul Militar

The post Înzestrarea, între nevoi și realitate appeared first on Romania Military.

Viewing all 211 articles
Browse latest View live