Quantcast
Channel: Artilerie Archives - Romania Military
Viewing all 211 articles
Browse latest View live

Tehnologii (episodul 2): inamicii tehnologiei – accelerația

$
0
0

În De la Pământ la Lună (De la Terre à la Lune) publicat în 1865, Jules Verne vorbește despre posibilitatea de a ajunge până la Lună folosind un tun uriaș și un un proiectil capsulă de 10 tone. Începând cu 1903, prin Konstantin Țiolkovski, s-a demonstrat imposibilitatea unei asemenea întreprinderi folosind metoda aleasă de Jules Verne. [1] Pe lună am ajuns, însă altfel.

 

În primul rând ar trebui să stabilim sistemul de referință. Astfel:

Accelerație gravitațională (definiție): accelerația imprimată unui obiect de forța gravitațională a altui obiect.

Accelerația gravitațională terestră este accelerația gravitațională la suprafața Pământului și variază în funcție de latitudine, valoarea standard (accelerație gravitațională normală) fiind cea măsurată la nivelul mării la latitudinea de 45 de grade, adică 9.8067 m/(s^2). Numită și g.

Orice deplasare conține componenta accelerație, aceasta determinând forțe exercitate asupra și de obiectului deplasat. Cea mai simplă prezentare a consecințelor accelerației ar putea fi prin creșterea masei aparente a obiectului deplasat.

Una dintre problemele întreprinderii descrisă de Jules Verne o reprezintă accelerațiile pe care trebuie să le suporte încărcătura lansată (echipamente și material biologic) – 15000-20000g. Dacă niciodată materialul biologic nu va putea suporta accelerații atât de mari, începând cu al doilea război mondial sistemele electronice pot supraviețui – și funcționa – în același timp fiind expuse acestor accelerații. Cum? Este subiectul acestui articol.

De la Pământ la Lună (sursa: interwebs)

Ceilalți inamici ai sistemelor electronice ale echipamentelor (pe lângă accelerație) sunt vibrațiile și șocurile termice. Referitor la sistemele utilizate în aviație, o analiză a USAF a arătat că 20% din defectele mecanice apar datorită vibrațiilor și șocurilor, restul de 80% având cauze termice (șoc termic, coeficienți de dilatare diferiți, elasticitate diferita). [3]

Valorile accelerațiilor generate în diverse situații sunt:

  • la lansarea unei rachete de la sol: 5-50g
  • manevrele unei rachete S-A sau A-A: 20-80g (100g după alte surse pentru rachetele de ultimă generație)
  • pentru un proiectil de mortier: 1800 – 20000g (*)
  • pentru un proiectil de tun: 20000 – 25000g (*)

(*) Nota: valori estimate pe baza vitezei proiectilelor la ieirea de pe țeavă; oricum, tot ce este peste 20 g este o valoare mare. 🙂

 

Cu toată împotrivirea mecanicii, electronica și-a făcut loc în proiectile și a funcționat cu foarte mare eficiență. Vom sări peste istorie – acoperită de un articol viitor – și vom discuta doar despre situația din zilele noastre.

Și pentru că cele mai mari solicitări sunt suportate de proiectilele de tun, pot fi considerate cel mai bun exemplu pentru studiu.

Un tun exercită asupra proiectilului care este lansat patru accelerații … considerabile (să le numim astfel). Acestea sunt: [2]

  • inerția la începerea mișcării (8000-20000 g timp de 5-20 ms)
  • inerția la ieșirea de pe țeavă (5000g timp de 1 ms)
  • accelerații laterale datorate imperfecțiunii țevii (200-5000g sub 1 ms)
  • forțe centrifugale datorate rotației proiectilului (10-300 rps)

Pentru a rezista acestui gen de accelerații, proiectarea și testarea se realizează urmând un proces ‘ușor’ diferit de cel utilizat pentru orice aparat casnic. Scopul procesului special de proiectare aplicat sistemelor care trebuie să funcționeze la accelerații mari este de a asigura integritatea mecanică, de a reduce cât mai mult schimbarea parametrilor componentelor în timpul utilizării, producția cât mai ușoară (de preferat automatizată), costuri reduse, integrarea testării în procesul de producție. [2]

Procesul de proiectare conține următoarele etapele recomandate:

  • determinarea accelerațiilor la care va fi supus produsul
  • o lista preliminară și alegerea componentelor utilizabile în cadrul proiectului (dimensiuni și masă cât mai mici)
  • analiza mecanică
  • verificarea componentelor înaintea testelor
  • proiectarea efectivă a întregului ansamblu
  • testare

Determinarea accelerațiilor va avea ca rezultat o listă de forțe care vor acționa asupra produsului proiectat. În procesul de proiectare se iau în considerare accelerații de până la două ori mai mari decât cele întâmpinate în utilizarea curentă.

Lista preliminară conține toate componentele posibile, împreună cu rezistența estimată la șoc. Evident, cele cu rezistență mare sunt preferate. Pe lângă lista efectivă, se recomandă precizarea momentului în care se vor realiza testele pentru componente și metoda de testare.

Alegerea componentelor este critică pentru a asigura un sistem funcțional. Componentele pasive trebuie să aibă o masă cât mai mică și dimensiuni cât mai mici; există oscilatoare proiectate special să reziste acestor șocuri, cu deviație de până la 1 PPM (parts per million); pinii circuitelor integrate sunt proiectați pentru șocului termic, atfel încât sunt recomandate circuite în format BGA sau QFN cu pad. Se poate ajunge astfel la o rezistență de până la 35000 g.

Evident, este recomandată evitarea componentelor mari care au și o masă corespunzătoare (condensatoare, transformatoare, bobine și conectori).

Analiza mecanică arată punctele unde pot exista probleme datorită accelerației și posibile deformări ale PCB. Se poate astfel determina unde ar trebui folosit adeziv și ce teste să se efectueze.

Analiză mecanică (sursa: [2], [5])

Validarea componentelor ar trebui făcută înainte de realizarea unui layout pentru PCB prin testare a celor care au risc mare de a se defecta. Testarea componentelor se poate face pentru fiecare în parte, utilizând aceleași metode de fixare ca în cazul ansamblului final.

Testarea preliminară a componentelor (sursa: [2])

Principala cauză a defectelor este deformarea PCB, componentele dezlipindu-se de pe ea. Cea mai bună poziționare a unui PCB este paralel cu accelerația cu valoarea cea mai mare, în această situație deformarea PCB fiind cea mai redusă. Evident, deformarea este dependentă de dimensiunea și grosimea PCB. Dar, bineînțeles, câte bordeie atâtea obiceie. Dacă varianta de așezare a PCB paralel cu direcția accelerației celei mai mari a fost cu succes utilizată pentru un sistem cu componente COTS, există școli de gândire care preferă PCB circulare, eventual așezate în stivă, perpendicular pe direcția de zbor, aceasta oferind avantajul refolosirii unor module. În ambele situații se recomandă existența unui cadru care să îmbrace marginea PCB și a punctelor de fixare în interiorul PCB, dacă este cazul.

Deformare PCB în teste (sursa: [4])

Receptor GPS cu cumponente COTS (sursa: [2])

Module pentru căutarea țintei și procesare (sursa: [5], [6])

Sistem complet (sursa: [6])

Asamblare mixtă a componentelor (sursa: [9])

Fixarea componentelor se poate face utilizând metoda clasică (lipirea contactelor componentelor de PCB), cu adeziv sau prin mijloace mecanice (suruburi, suporți metalici, etc). Încapsularea este recomandată doar în anumite cazuri deoarece face găsirea problemelor dificilă în timpul testelor, adaugă masă ansamblului (ceea ce necesită structuri de suport mai rezistente) și poate duce la distrugerea componentelor datorită coeficienților diferiți de dilatare.

Imobilizarea componentelor (sursa: [2])

Testarea se efectuează în ordinea componente, module, sistem și se folosesc metodele de testare ieftine întâi (se pleacă de la testare statică – aplicare de forțe până la distrugere, se realizează apoi testarea dinamică – imprimare de accelerație mare pe o perioadă scurtă de timp și în final se fac testele folosind un sistem real).

 

Defectele care apar cel mai des sunt:

  • electrice (scurt circuite, schimbarea frecventelor în cazul cristalelor, schimbarea parametrilor componentelor pasive)
  • mecanice externe (componente dezlipite, spargerea componentelor, îndoirea pinilor)
  • mecanice interne (distrugerea cristalelor, îndoirea firelor, crăparea substratului ceramic)

 

Evident, defectele mecanice pot fi determinate folosind tehnici de investigație prin utilizarea razelor X sau ultrasunetelor.

 

Atât.

Iulian

 

Surse:

[1] https://ro.wikipedia.org/wiki/De_la_P%C4%83m%C3%A2nt_la_Lun%C4%83

[2] Jeff Burd, High-G Ruggedization Methods for Gun Projectile Electronics

[3] Dave S. Steinberg, Designing Electronics for High Vibration and Shock

[4] Desmond Y.R. Chong, Drop Reliability Performance Assessment for PCB Assemblies of Chip Scale Packages (CSP)

[5] Michael M. Chen, Launch Survivability Analysis of On-board Components of the Extended Area Protection and Survivability (EAPS) Projectile System

[6] Max Perrin, Fuzing’s Evolving Role in Smart Weapons

[7]http://www.sensorsmag.com/aerospace-military-hs/testing-high-survivability-high-shock-20000-g-accelerometer-9613

[8]http://www.sensorsmag.com/aerospace-military-hs/testing-high-survivability-high-shock-20000-g-accelerometer-9616

[9] http://www.globalsecurity.org/military/systems/munitions/m1156.htm

The post Tehnologii (episodul 2): inamicii tehnologiei – accelerația appeared first on Romania Military.


Cockerill Systems: lucrul in echipa cu UAV si rachete AT

$
0
0

Nimic deosebit pentru razboiul modern, ci doar ceva de bun simt… integrarea UAV/UAS cu sistemele de pe turelele Cockerill Systems.

Si aici cateva detalii din partea Thales:

Sa nu uitam ca seriile de turele belgiene Cockerill sunt integrate si pe Mowag Piranha (care noua ne plac dotate doar cu mitraliera .50cal), ultimele aparute fiind familia 3000, cu urmatoarele variante de calibre de arme: 30mm, 40mm, 90mm, 105mm si 120 mm.

Turelele de calibru mediu pot primi si module de rachete ghidate Bayonet cal. 130mm (sa fie o varianta de Stugna-P?, care are si o varianta cal. 100mm – cine mai foloseste calibrul asta?) iar cele grele pot folosi variante de proiectile ghidate laser semiactiv si lansabile pe teava tunului (similar cu Lahat, AT-11 Sniper sau Bastionul rusesc) cal. 90mm/105mm si 120mm ale GLATGM ucrainene (!) Falarick (posibil o varianta a Kombat cal. 125mm), toate capabile sa loveasca tinte pana la distante de 5km. Clasa de turele grele cu autoloader mai era denumita si CT-CV (pentru tunuri ghintuite dar si lise), si mai jos este un video cu Piranha echipate cu asa ceva:

In fine, ca sa nu se inteleaga gresit ca eu as fi fan Piranha, cei de la CMI le integreaza pe aproape orice vehicul din respectiva categorie, ele fiind deja integrate, spre exemplu, si pe Patria AMV. Iar pentru cei care doresc turele mai solide pe calibrele 105/120mm, exista si familia XC-8, cu atoloader in partea din spate a turelei, varianta integrata pe CV-90 si nu numai.

 

De ce scriu despre asa ceva? Sincer nu stiu, poate de dorul lelii, ca noi n-avem nevoie de nimic, suntem tepeni!

http://sadefensejournal.com/wp/wp-content/uploads/2014/09/bridex02.jpg

Familia de rachete ucrainene „Falarick”

A, si cine ar fi atat de idiot sa colaboreze cu ucrainenii aia nesimtiti si tradatori, cand poti sa cumperi produsele lor la cheie pe alte filiere, cu comision si preturi occidentale? Ne-a trecut glontul pe la ureche… bine ca am scapat! Noroc ca generalisimii patrioti in frunte cu d-na Serban au blocat cu piepturile otelite orice incercare parsiva si tradatoare a ucrainenilor de a oferi tehnologie si comenzi otravite industriei romanesti, si pentru asta le suntem recunoscatori! Mai bine ne ingropam singuri industria decat sa colaboram cu cineva!

 

Marius Zgureanu

 

The post Cockerill Systems: lucrul in echipa cu UAV si rachete AT appeared first on Romania Military.

ProPatria loveste din nou!

$
0
0

Acuma nu-i vina mea ca oamenii aia mananca banii mapnului degeaba, am mai scris despre „vastele” lor cunostinte militare si despre tonul gretos de slugarnic folosit, despre limbajul de lemn – demn de „faimosul” maior Benone Neagoe (parintele limbajului de lemn – colonel in rezerva la ora actuala), chestia e ca se fac in mod repetat de ras, mai si induc oamenii in eroare…

Dar aflam lucruri intersante de la acesti semi-analfabeti pe zona militara, astfel ca daca in urma cu nu foarte mult timp (cu ocazia sosirii in Romania a unor unitati ale US Army) eram informati ca obuzierul autopropulsat Paladin este de fapt un mortier calibrul 155mm, duminica asta am aflat cu surprindere ca la recentele exercitii de pe litoralul romanesc (impreuna cu USMC) s-a tras cu…obuziere calibrul 82mm.

„Mortierul” Paladin – calibrul 155mm (conform ProPatria)

Faptul ca „jurnalistii” de la ProPatria sunt mai saraci cu duhul stiam, dar chiar nimeni din conducerea MApN nu sesizeaza enormitatile pe care acestia le debiteaza?! Nici un militar nu se uita la aceasta emisiune sa-i mai traga de atentie?!Nimeni nu remarca diferenta dintre un aruncator de bombe/mortier si un obuzier? Unde au vazut ei obuzier de 82mm si mortier de 155mm?!

Nu-i trage si pe astia nimeni de maneca sa le explice ca desi cele doua arme seamana…nu rasar, totusi, deloc?!

Dar sa nu criticam fara sa incercam sa le explicam celor de la ProPatria cam care-i diferenta intre cele doua piese de artilerie.

-in primul rand este vorba de modul de folosire (tactica) diferit: mortierul este foarte mobil, „merge” in prima linie impreuna cu plutonul, compania sau batalionul si face parte din ceea ce indeobste este cunoscut ca fiind „artileria infanteriei”, alaturi de AG 7 sau alte arme asemenea. Obuzierul face parte din categoria „artilerie de camp”, in functie de calibru poate fi artilerie grea si sta in spatele frontului, la multi kilometri, sustinand defensiva sau ofensiva prin baraje de artilerie.

-calibrul: in general calibrul maxim al unui mortier modern este cel de 120mm, cel minim de 60mm. Aruncatorul de grenade montat pe armele de asalt (calibrul 40mm) nu este considerat mortier. Calibrele obuzierelor sunt astazi de 105mm si 155/152mm, desi istoric vorbind au existat obuziere de calibre mult mai mari.

-modul de dare a focului. La mortier exista un „cui” care percuteaza capsa proiectilului. In cazul mortierului proiectilul este mobil si loveste cuiul percutor. Si tot in general mortierul se incarca pe la gura tevii, desi in cazul mortierelor automate, acestea se incarca pe la culata, precum tunul si atunci percutorul este mobil.

In cazul obuzierului, proiectilul se incarca intotdeauna pe la culata tunului, apoi percutorul loveste capsa de initiere.

-mobilitate. Mortierul este transportat de grupa de infanterie demontat in ranite, munitia este carata tot de soldati sau in samare in cazul VM. In cazul mortierelor „grele”, de 120mm se mai pot folosi carucioare, cai sau chiar tractare auto, dar in general infanteristii duc cu ei mortierul mai usor de calibru 82mm. Obuzierul nu este transportat de militari in ranite sau in samare (pe cai) pe motiv de masa ci este intotdeauna o piesa de artilerie grea tractata de camioane grele 6×6 sau autopropulsata, pe roti sau senile. De asemenea munitia unui obuzier nu poate fi transportata de soldati in ranite din motive destule de evidente…

„Obuzierul” Model 1977, calibrul 82mm (tot conform ProPatria)

Lasand la o parte diferenta din punct de vedere strict tactic intre cele doua piese de artilerie (adica a modului de folosire), mortierul si obuzierul fac parte din clase diferite, singurul lucru comun este dat de traiectoria balistica inalta a proiectilelor lansate si de faptul ca, spre deosebire de tunuri, viteza proiectilelor la gura tevii este una mica, fata de proiectilele de tun. Tot tactic, mortierul este folosit pentru distrugerea unor tinte apropiate pe care, in general, plutonul de infanterie le vede si cu care se afla in lupta directa, in timp ce obuzierul loveste tinta de la multi kilometri din spatele frontului, folosind pentru corectia tirului observatorii de artilerie avansati. Traiectoria proiectilului este mai inalta la mortier, acesta fiind proiectat sa atinga tinte aflate aproape si foarte aproape de zona de lansare.

Bineinteles ca si aici exista exceptii de la regula. Avem astazi proiectile de mortier ghidate cu o raza de 15 km (nu noi romanii ci altii), de asemenea si obuzierele pot efectua foc la vedere in cazul in care pozitia lor este compromisa de avansul inamic si atunci artileristii folosesc arma pentru trageri directe.

Sa confunzi un obuzier cu un mortier (de doua ori, in doua ocazii diferite) in cadrul unei emisiuni militare, cand tu esti cadru militar, este deja prea mult, dar eu imi fac datoria si nu doar critic ci incerc sa indrept pe pacatos, desi cam greu sa-i mai inveti carte la varsta asta.

PS – Ce-ar fi spus americanii daca ar fi aflat ca Paladinul „ie” mortier si nu obuzier, cum le-au spus superiorii lor in State?! Probabil ca s-ar fi suparat rau de tot si si-ar fi dat demisia in bloc, precum marinarii de la bordul USS Cook cand i-a survolat fieratania aia sovietica de Su 24…

GeorgeGMT, mare „fan”

The post ProPatria loveste din nou! appeared first on Romania Military.

NCSIST: Coastal Artillery System

$
0
0

File:NCSIST Coastal Defence Rocket System Front View 20150815.jpg

O poza cu chestia… cu masa de 1,5 tone

Nu-i mare lucru, raza scurta de actiune (1,2km), automatizat, controlat distant, bazat pe racheta taiwaneza Kestrel (vreo legatura cu FGM-172 SRAW ?, cal. 139mm) dar cu capacitate de saturare a unei plaje… taiwanezii de la NCSIST prezinta: Coastal Artillery System:

Parac m-as simti totusi mai bine cu un sistem de tip TOS, cu raza de actiune de cateva ori mai mare… insa o turela din asta n-ar fi mai interesanta poate pentru monitoare?

Interesant totusi ca sud-coreenii, spre exemplu, au in dotare alaturi de MLRS-uri, pentru lovituri de precizie in cadrul defensivei costiere, Spike NLOS, Rafael anuntand in 2014 ca racheta a fost calificata si pentru operare navala:

Asta ar putea fi o configuratie interesanta pentru o aparare de coasta solida cu 3 etaje: artilerie + rachete cu raza lunga (+20km: MLRS+antinava), rachete ghidate pentru lovire chirurgicala (Spike NLOS) si apoi un sistem de saturatie a plajei cu raza scurta (mortiere sau rachete)…

Marius Zgureanu

The post NCSIST: Coastal Artillery System appeared first on Romania Military.

Program de 9,3 miliarde de euro pentru inzestrarea Armatei Romane

$
0
0

Sursa – Hotnews.ro

Ministrul Apararii cere Parlamentului sa aprobe un program de 9,3 miliarde de euro pentru inzestrarea Armatei.

​Ministrul Apararii, Gabriel Les, a trimis Parlamentului o scrisoare prin care cere aprobarea unui memorandum privind demararea achizitiilor intr-o serie de programe de inzestrare cu armamente si echipamente, potrivit unui document intrat in posesia HotNews.ro. Printre altele, in memorandumul deja adoptat in Guvern dar nefacut public, este stipulata reinceperea programului de corveta functionala, achizitia a doar 94 de transportoare blindate (dintr-un total de 657 de cate are nevoie Armata), sisteme de rachete antinava, modernizarea blindatelor de lupta MLI-84M „Jderul”. Ca o noutate, cel putin in dezbaterea publica recenta, este demararea achizitiei unui sistem de rachete pentru apararea anti-aeriana si sisteme de arme anti-aeriene pe raza scurta, cu o valoare totala estimata la peste 6 miliarde de euro.

„Programele de inzestrare cu tehnica militara trebuiesc initiate incepand cu anul 2017 si fac obiectul obtinerii aprobarii prealabile a Parlamentului” se arata intr-un document neclasificat transmis de Ministerul Apararii catre Parlament si intrat in posesia HotNews.ro.

Potrivit documentului, resursele financiare pentru programele de inzestrare vizate vor fi alocate in perioada 2017-2026, iar MApN cere aprobarea Parlamentului pentru ca aceste programe depasesc suma de 100 de milioane de euro, asa cum cere legea.

1.) Cel mai mare proiect vizeaza apararea anti-aeriana. Aici MApN vrea sa achizitioneze 6 sisteme de rachete cu bataie mare, 4 pentru fortele Aeriene si 2 pentru Fortele terestre. Costul programului: 4 miliarde de euro.

2.) La acest program se mai adauga si cel pentru apararea anti-aeriana pe raza scurta si foarte scurta (SHORAD si VSHORAD) pentru care MApN vrea sa cumpere 21 de sisteme in valoare de 2,1 miliarde de euro. Intr-o prima etapa, insa, achizitia va viza doar componentele SHORAD si va costa 1,37 miliarde de euro.

3.) Este reluat programul corveta multifunctionala, cu aceeasi valoare estimata de 1,6 miliarde de euro precum cel demarat in Guvernul Ciolos, dar anulat in urma cu cateva saptamani de cabinetul Grindeanu. Nu se specifica, insa, acum daca aceste nave vor mai fi construite la santierul Damen din Galati, ca in precedenta hotarare a executivului trecut.

4.) Un alt mare program vizat este cel al transportoarelor blindate, pentru care statul roman a semnat o intelegere cu firma germana Rheinmetall pentru producerea la uzina Moreni a unui transportor dezvoltat in comun. Cu toate acestea, exista zvonuri cum ca Guvernul nu va continua acest plan si ar putea opta sa cumpere un numar mai mic de transportoare „la cheie”, de afara… In memorandumul trimis in Parlament se detaliaza doar o prima etapa – achizitia a doar 94 de transportoare blindate 8X8 dintr-un total de 657 de cate ar avea nevoie Armata. Valoarea programului ar fi de 370 de milioane de euro.


Ce programe de inzestrare vrea sa deruleze Ministerul Apararii in urmatorii 10 ani:

Corveta Multifunctionala – 1,6 mld euro – 4 corvete cu echipamentele aferente, rachete nava-nava, rachete nava-aer, munitie, criptoare.

– Sisteme de instalatii mobile de lansare rachete antinava (SIML) – 0,2 mld euro
– Platforma de lupta complexa, cu posibilitati de descoperire, identificare si nimicirea tintelor navale de suprafata prin intermediul rachetelor anti-nava – un complet de 3 instalatii.

– Modernizare MLI-84M – 0,138 mld euro – 48 de masini de lupta

– Transportor blindat pentru trupe 8X8 si 4X4 – 0,370 mld euro – Transportor blindat pentru trupe. Etapa 1: 94 de transportoare din totalul de 657

– Sisteme C4I cu capabilitati de integrare ISTAR – 0,180 mld euro
– Sisteme Integrate de Comunicatii si Informatica de Batalion – B/SICIB, Puncte de Comanda de tip Brigada- PCBg si Punct de Comanda de tip Divizie-PCDiv / Etapa 1: acord cadru pentru 7XPCBg, 14xB/SICIB si contract subsecvent pentru 3xPCBg si 6xB/SICIB

– Sisteme de rachete sol-aer cu bataie mare (HSAM) – 4 miliarde euro
– 4 sisteme de rachete sol-aer cu bataie mare HSAM pentru Fortele Aeriene si a 3 Sisteme rachete sol-aer cu bataie mare HSAM pentru Fortele Terestre

– Sisteme integrat de arme SHORAD-VSHORAD (Etapa 1: componenta SHORAD) – 2,1 mld euro (etapa 1: 1,37 mld euro)
– 21 de Sisteme integrate de arme SHORAD-VSHORAD / Etapa 1: achizitia echipamentelor SHORAD ale sistemelor integrate

– Sistem Lansator Multiplu de Rachete cu bataie mare – 0,69 miliarde euro
– 3 sisteme a 18 instalatii de lansare (54 instalatii de lansare)

Fata de subiectele dezbatute public in ultmii ani, pe lista transmisa Parlamentului nu apar alte programe mari precum o nou achizitie de avioane F-16, elicoptere de atac pentru fortele terestre sau noi elicoptere de transport pentru Armata. Acest lucru nu inseamna, totusi, ca MApN nu poate initia aceste proceduri separat si sa ceara noi aprobari de la Parlament pentru ele.

 

 

 

The post Program de 9,3 miliarde de euro pentru inzestrarea Armatei Romane appeared first on Romania Military.

Tehnologii (episodul 6): propulsia rachetelor – motorul: elemente de bază

$
0
0

Deși rachetele există de mai mult de două mii de ani, doar în ultimele câteva sute de ani a fost înțeles modul în care ele funcționează, progrese majore fiind realizate doar în ultimii 75 de ani.

Vom evita trecerea prin istorie și o introducere prea stufoasă, trecând în revistă doar câteva aspecte înainte de a merge direct la subiectul articolului.

Soldat chinez aprinzând fitilul unei rachete – desen, 1890 (sursa: Wikipedia)

Chinezii sunt primii utilizatori atestați ai rachetelor (cu combustibil solid) în urmă cu peste 800 de ani, rachete militare fiind folosite în secolele XVIII și XIX. O dezvoltare spectaculoasă a domeniului a avut însă loc în ultimul secol – secolul XX. Unul din pionierii acestui domeniu este rusul Konstantin E. Țiolkovski, caruia i se atribuie ecuația zborului rachetei din propunerea sa pentru construcția rachetelor în 1903. Germanul (de origine română) Hermann Oberth a dezvoltat o teorie matematică mult mai detaliată, propunând dezvoltarea rachetelor în trepte și a camerelor de ardere răcite cu combustibil. Americanului Robert H. Goddard i se atribuie primul zbor al unei rachete cu combustibil lichid (în 1926), pe același subiect fiind scrisă o carte de inginerul austriac Eugen Stanger cu câțiva ani mai devreme.

Motorul SuperDraco al SpaceX cu combustibil lichid (amestec hipergolic) pe bancul de teste (sursa: SpaceX)

Cu toate că ar fi – probabil – de interes o incursiune mai detaliată în matematica și fizica rachetelor, aceasta este rezervată pentru un articol ulterior, dacă cititorii manifestă interes. Acest articol doar va atinge substratul matematic și fizic.

Zborul oricărei rachete este supus principiilor fundamentale ale mecanicii formulate de Sir Isaac Newton (sau, dacă preferați, legilor lui Newton):

  1. Orice corp își menține starea de repaus sau de mișcare rectilinie uniformă atâta timp cât asupra lui nu acționează alte forțe sau suma forțelor care acționează asupra sa este nulă;
  2. O forță care acționează asupra unui corp îi imprimă o accelerație proporțională cu forța și invers proporțională cu masa corpului sau, exprimată matematic:
  3. Când un corp acționează asupra altui corp cu o forță (forță de acțiune), cel de-al doilea corp va acționa asupra primului cu o forță de aceeași mărime și direcție, dar de sens opus (forță de reacțiune).

Înainte de lansare o rachetă este în echilibru, respectând prima și a treia lege a mecanicii (forța cu care apasă pe sistemul de lansare este egală cu forța pe care sistemul de lansare o exercită asupra ei, racheta fiind în repaus și păstrându-și starea). Pentru ca ea să înceapă să se deplaseze trebuie să existe un dezechilibru de forțe, acesta fiind rezultatul forței cu care gazele evacuate împing racheta (numită forță de împingere, thrust), care trebuie să fie mai mare ca masa rachetei.


Forțele care acționează la lansarea rachetei (sursa [3])

Forța de împingere generată la lansarea unei rachete poate fi exprimată ca:


În cuvinte, F este forța de împingere generată de motor și este proporțională cu viteza gazelor evacuate în urma arderii combustibilului și cu rata de evacuare a gazelor (masa gazelor evacuate într-un interval de timp).

De interes în continuare sunt ultimele două legi ale mecanicii.

Cea de-a treia lege poate fi văzută în acțiune dacă lăsăm liber un balon umflat. Similar, o rachetă poate zbura doar dacă motorul folosește arderea controlată a combustibilului pentru a genera gaz, eliminarea acestuia propulsând racheta.

Zborul rachetelor (sursa: National Air and Space Museum, Smithsonian Institution)

Dacă aducem în discuție a doua lege, va rezulta situația de mai jos. Referindu-ne totodată și la a treia lege, acțiunea este arderea combustibilului și eliminarea gazului iar reacțiunea este zborul rachetei în direcția opusă.




Adică, în cuvinte:

  • acțiunea (Fgaz – forța cu care gazul împinge racheta) este direct proporțională cu masa de gaz expulzat și accelerația lui (sau, cum am văzut mai sus, viteza cu care este evacuat și rata cu care este evacuat);
  • reacțiunea (Fracheta – zborul rachetei de fapt) este direct proporțională cu masa rachetei și accelerația sa.

Ca observație, legea a doua a mecanicii aplicată în acest context spune că se obține o forță de împingere mai mare cu cât crește viteza de evacuare a gazelor produse și masa de combustibil ars.

Revenind la a treia lege, rezultă că pe întreaga perioadă cât motorul funcționează cele două forțe sunt egale. Astfel:




Acum și în cuvinte presupunând – de dragul argumentației – o situație ideală fără alte forțe și un motor generând o forță constantă în timp. Începând cu momentul în care este pornit, motorul produce gaz care are o masă mică dar o accelerație mare (sau o viteza mare de iesire, o cantitate mare deplasându-se intr-un interval scurt). Racheta are o masă mare iar la lansare o accelerație mică. Pe măsură ce arde combustibil masa rachetei va scădea. Însă a treia lege cere ca forțele să rămână egale. Aceasta înseamnă că accelerația rachetei va crește odată cu scăderea masei sale.

Sistemele utilizate la propulsia rachetelor pot fi împărțite în categorii în funcție de mai multe criterii: sursa energiei (chimică, nucleară, solară), funcția (booster, sustainer, treaptă superioară, controlul orientării – attitude control, păstrarea orbitei, etc), vehiculul care îl folosește (avion, rachetă, sistem pentru decolare asistată, vehicul spațial, etc), tipul de combustibil, modelul de construcție, numărul de trepte, etc.
O altă metodă de clasificare este în funcție de modalitatea de producere a forței de împingere (thrust). Majoritatea sistemelor de propulsie care se întâlnesc în practică utilizează o expansiune termodinamică a unui gaz. Energia internă a gazului este convertită în energie cinetică în momentul evacuării, presiunea gazului asupra suprafețelor cu care este în contact producând o forță de împingere. Aceeași teorie termodinamică și același echipament – ajutajul – sunt folosite pentru motoarele cu reacție, motoarele rachetă, motoarele nucleare sau propulsia bazată pe laser sau solară-termală.

Eficiența combustibililor motoarelor rachetă este dată de impulsul specific (specific impulse), măsurat în secunde, acesta fiind similar conceptului de litri/100km utilizat în industria automobilului. Impulsul specific reprezintă forța de împingere (în kg) rezultată din arderea unui kg de combustibil într-o secundă, fiind echivalent cu raportul între forța de împingere generată și rata de consum a combustibilului. Evident, este diferit pentru amestecuri diferite, putând varia chiar și pentru același amestec. Un număr mai mare reprezintă o performanță mai bună. Așa cum spuneam, detalii despre acest subiect într-un articol viitor.

În funcție de starea în care se află combustibilul lor, există următoarele tipuri de motoare:

  • motoare rachetă cu combustibil solid
  • motoare rachetă cu combustibil lichid
  • motoare rachetă cu combustibil gazos
  • motoare rachetă cu combustibil hibrid

Agentul de propulsie (propellant) al rachetelor este în general un amestec chimic realizat din două substanțe: combustibil (substanță care arde în amestec cu oxigenul, producând gaze pentru propulsie) și oxidant (substanță care eliberează oxigen pentru arderea combustibilului). Proporția în care sunt amestecate cele două substanțe poartă numele de raport de amestec (mixture ratio). În acest articol în unele situații termenul combustibil va fi utilizat și ca referință la agentul de propulsie (propellant), sensul său putând fi determinat din contextul în care este utilizat.

 

Motoarele cu combustibil solid
Motoarele cu combustibil solid sunt cele mai simple motoare, fiind compuse dintr-un combustibil – termen folosit aici în sensul larg (de obicei un amestec între un combustibil și un oxidant) – care arde rapid, aflat în echivalentul unei camere de ardere (un înveliș solid, de obicei oțel), gazele rezultate în urma arderii fiind eliminate cu o viteză foarte mare printr-o gură de evacuare (ajutaj reactiv). Odată pornit, acestui motor nu îi poate fi oprită funcționarea (un fapt cumva evident, nu?), combustibilul arzând continuu până la epuizare odată ce este aprins. Viteza cu care arde combustibilul este constantă, predeterminată, arderea având loc pe întreaga suprafață a acestuia.

Secțiune printr-un motor cu combustibil solid (sursa [5])

Au cele mai variate utilizări – militare (majoritatea rachetelor tactice, indiferent că sunt S-A, A-A, A-S, S-S le utilizează), spațiale (treptele finale sau încărcătura transportată pot utiliza pentru plasarea pe orbită un booster sau motoare de mici dimensiuni) sau componente ale vehiculelor care au dus încărcătură în spațiu (rachetele Titan, Delta și naveta spațială au utilizat motoare auxiliare cu combustibil solid), fiind proiectate în funcție de aplicație. Sunt diferite ca dimensiuni, compoziție a combustibilului, profil de ardere al acestuia, proprietăți fizice, performanță. De asemenea, motoarele cu combustibil solid sunt utilizate la scaunele ejectabile, rachete de semnalizare, rachete de control al condițiilor meteo și la separarea treptelor rachetelor care utilizează mai multe trepte.

Combustibilul solid poate fi încadrat în două categorii: omogen și compozit.

Combustibilul omogen poate fi cu o singură bază sau dublă bază. Combustibilul cu o singură bază conține un singur compus, de obicei nitroceluloza, acesta fiind atât combustibil cât și oxidant. Combustibilii dublă bază sunt de obicei o combinație de nitroceluloză și nitroglicerină la care se adaugă un compus pentru a obține un material plastic. Alte substanțe utilizate de combustibilii dublă bază sunt HMX sau RDX. Acest gen de combustibil nu produce fum, fiind recomandat pentru utilizări militare.

Combustibilul compozit constă într-un amestec de pulberi care folosește o sare minerală ca oxidant (perclorat de amoniu de obicei, 60-90% din masa totala a combustibilului), combustibilul fiind aluminiul. La aceste pulberi se adaugă un liant polimeric (poliuretan de exemplu), acesta fiind, de asemenea, combustibil. Există mai multe tipuri de combustibil compozit, cea mai simplă categorisire putând fi realizată în funcție de liantul utilizat; cele mai utilizate substanțe fiind PBAN si HTPB.

Produsul final (combustibilul aflat în motor) seamănă cu cauciucul, având consistența unei gume de șters.

Dacă tot am ajuns până aici, ar fi de interes alte câteva categorisiri ale motoarelor cu combustibil solid.

Din punct de vedere al densității fumului generat de motor, acestea pot fi împărțite în: fumegătoare, cu fum redus și fără fum. Pudra de aluminiu – unul din combustibilii a căror utilizare este dorită – este oxidată rezultând oxid de aluminiu care formează particule solide vizibile în gazele evacuate de motor. Reducerea cantității de aluminiu din combustibil reduce cantitatea de fum, ceea ce este de dorit la rachetele tactice, aer-aer sau aer-sol.

Referindu-ne tot la gazele evacuate, motoarele pot fi cu gaze toxice și netoxice.

Din punct de vedere al siguranței, combustibilul poate fi împărțit în: detonabil (în general combustibili dublă bază care conțin o proporție semnificativă de exploziv solid alături de alte ingrediente) și material nedetonabil.

În funcție de procesul de fabricație, pot fi combustibili turnați (obținuți prin amestecul ingredientelor, turnarea lor în formă și întărirea lor chimic sau termic), combustibili obținuți prin solvatare și combustibili obținuți prin extruziune. Ultimele două procese se aplică în principal combustibililor dublă bază.

Ca notă de final, cele mai mari motoare cu combustibil solid sunt cele care au fost utilizate de naveta spațială, fiecare având câte 500 de tone de combustibil și producând 14680 kN (1496943 kgf). Ca termen de comparație, motoarele unui avion Boeing 777 dezvoltă 569 kN.

 

Motoarele cu combustibil lichid
Motoarele cu combustibil lichid utilizează o cameră de ardere (de obicei o cavitate), combustibilul și oxidantul fiind injectate cu presiune, ca jet, în interiorul acesteia. Ca și în cazul motoarelor cu combustibil solid, gazele rezultate în urma arderii sunt evacuate cu o viteză foarte mare prin ajutaj. Acest motor este mult mai complex, la camera de ardere relativ complicată și ajutaj adăugându-se rezervoarele pentru combustibil și oxidant și un sistem complex de alimentare, compus din țevi, supape, robineți, pompe și turbine sau un sistem de alimentare cu gaz.

Există două avantaje evidente ale acestui motor: posibilitatea de a fi oprit și posibilitatea de a regla rata de alimentare cu combustibil.

De asemenea, pot fi utilizate continuu (cu condiția asigurării răcirii) pe perioade mai lungi de o oră – evident, în funție de cantitatea de combustibil disponibil.

Alimentarea motorului se face prin creșterea presiunii în rezervoarele de combustibil cu ajutorul unui unui gaz sau utilizănd pompe. Prima variantă de alimentare este utilizată la sistemele de propulsie cu forță de împingere mică și energie totală mică, acestea având de obicei mai multe camere de combustie, de exemplu la motoarele utilizate pentru manevrare. A doua variantă de alimentare este utilizată de obicei în cazul în care este nevoie de utilizarea unei cantități mari de combustibil și de o forță de împingere mare, de exemplu la treptele inferioare ale rachetelor.

Motor cu combustibil lichid alimentat prin presiunea gazului (sursa [5])

Motor cu combustibil lichid alimentat prin turbopompă (sursa [5])

Un combustibil lichid eficient este cel care are un impuls specific mare (sau viteză mare de ieșire a gazelor), adică gaze cu masă moleculară mică și temperatură de ardere mare. Alți factori care sunt luați în calcul la alegerea unei soluții sunt densitatea combustibilului (un combustibil cu densitate mică va necesita rezervoare mai mari, deci o rachetă va avea și masă mai mare), temperatura de stocare (dacă necesită tehnici criogenice și izolație specială), toxicitatea (influențează procesele de producție, stocare, transport și manevrarea), corozivitatea (influențează soluțiile de stocare, alimentare, protecție și manevrarea).

Combustibilii (în accepțiunea largă) lichizi pot fi încadrați în una din categoriile următoare:

  1. Derivați din petrol – aceștia sunt un amestec de hidrocarburi (compuși organici complecși compuși doar din carbon și hidrogen); in US este utilizat RP-1, în URSS T-1 și RG-1. Dezavantajul lor este faptul că arderea lor produce reziduuri, motoarele având astfel o viață scurtă.
  2. Criogenici – gaze lichefiate, păstrate la temperaturi foarte joase, cea mai frecventă fiind combinația între hidrogenul lichid (LH2 – combustibil) și oxigenul lichid (LO2/LOX – oxidant); o alternativă (studiată) la hidrogenul lichid este metanul lichid. Dezavantajul este necesitatea de a manevra substanțe la temperaturi de sub -150 ℃ (-253 ℃ hidrogenul lichid, -183 ℃ oxigenul lichid, -162 ℃ metanul lichid) și – în cazul în care nu sunt utilizați imediat – păstrarea la aceste temperaturi.
  3. Hipergolici – amestecuri (de combustibil și oxidant) care se aprind spontan la contact, neavând nevoie de sistem de aprindere. De obicei, substanțele care fac parte din amestecuri hipergolice sunt extrem de toxice. Exemple de combustibili simpli sunt hidrazina (diazan), monometil hidrazina (MMH – monomethyl hydrazine) și dimetil hidrazina asimetrică (UDMH – unsymmetrical dimethyl hydrazine) sau amestecuri (ex: Aerozine 50 – un amestec 50% UDMH și 50% hidrazină). Oxidanții cei mai utilizați sunt tetraoxid de azot sau acid azotic, de cele mai multe ori combinați în ceea ce este cunoscut ca acid azotic roșu fumans inhibat (IRFNA – inhibited red fuming nitric acid).

De asemenea, în funcție de numărul de substanțe utilizate, există două categorii de motoare cu combustibil lichid: motoare cu două substanțe chimice, combustibil și oxidant (bipropellant) și motoare cu o singură substanță chimică, un singur fluid conține atât combustibilul cât și oxidantul care se descompune în gaze fierbinți (monopropellant).

Motorul cu combustibil lichid (LOX si LH2) RS-68 al Rocketdyne/Aerojet Rocketdyne/P&W Rocketdyne (sursa: Wikipedia)

Motoarele cu combustibil gazos
Motoarele rachetă cu combustibil gazos utilizează un gaz aflat la presiune mare într-un rezervor – de obicei aer, azot sau heliu, rezervoarele fiind relativ grele. Aceste motoare, numite și motoare cu gaz rece (cold gas engine), au fost utilizate la începutul explorării spațiului pentru manevre care necesitau forță de împingere mică. Randamentul lor poate fi îmbunătățit prin încăzirea gazului (chimic sau electric), acestea fiind numite și motoare cu gaz cald (warm gas propellant rocket engine).

 

Motoarele cu combustibil hibrid
Aceste motoare reprezintă o categorie aflată între motoarele cu combustibil solid și lichid, o substanță (combustibilul de obicei) fiind solidă iar cealaltă lichidă. Lichidul este injectat de obicei în solid, aflat în camera de ardere. Avantajul acestui tip de motor este o performanță foarte bună și posibilitatea de a fi oprit și pornit, în funcție de situație.

Motor cu combustibil hibrid (sursa [5])

Motoarele cu combustibil solid sunt subiectul unui articol viitor mult mai amplu; cele cu combustibil lichid și fizica rachetelor putând fi subiecte ale altor articole, în funcție de interesul cititorilor.

Iulian

Surse:
[1] http://www.physicsclassroom.com/class/newtlaws/Lesson-3/Newton-s-Second-Law
[2] https://www.grc.nasa.gov/www/k-12/rocket/TRCRocket/rocket_principles.html
[3] https://www.sciencelearn.org.nz
[4] https://www.braeunig.us/space/propel.htm
[5] George P Sutton, Oscar Biblarz – Rocket Propulsion Elements, 8th edition
[6] Alain Davenas – Solid Rocket Propulsion Technology, 1st edition
[7] Engineering Design Handbook: Elements of Aircraft and Missile Propulsion

The post Tehnologii (episodul 6): propulsia rachetelor – motorul: elemente de bază appeared first on Romania Military.

HEGM – proiectil de aruncator ghidat laser

$
0
0

US Army cauta sa conceapa un proiectil de aruncator ghidat semiactiv laser, in cadrul programului de aruncator ghidat inalt exploziv – HEGM, care va inlocui actualul sistem de precizie, APMI (accelerated precision mortar initiative/XM395 urmand a folosi cele doua solutii de ghidaj GPS sau SAL), ghidat GPS. Solutiile au fost cautate si in sectorul privat, pentru a se obtine un aruncator « destept ».

Loviturile de precizie sunt necesare atunci cand este dorita minimizarea pagubelor colaterale, neffinde permise mai multe lovituri de reglaj, si cand prima lovitura este cea care si distruge obiectivul. Inexistenta acestei optiuni in zone urbane poate insemna necesitatea ca o grupa de infanterie sa ia cu asalt obiectivul respectiv pentru a il neutraliza.

De asemenea, daca inamicul dispune de radare si artilerie antibaterie, este important ca imediat dupa tragerea unei lovituri sa parasesti pozitia, fiind insa sigur ca respectivul proiectil isi va indeplini misiunea si va lovi obiectivul cu precizie. Desi mai scumpa, lovitura ghidata simplifica logistica in teren, fiind necesare de cateva ori mai putine lovituri ghidate decat in cazul celor clasice, ceea ce reduce necesitatile de reaprovizionare ale trupei pe front. Se reduce si efortul trupei pentru a cara munitia iar in lupta se pot lovi rapid si precis mai multe obiective.

HEGM va fi folosibil pe orice vreme si orice teren si va fi compatibil cu aruncatoarele cal.120mm si cu sistemele de control a tragerii din dotarea SUA, inclusiv cu brigazile de lupta Stryker.

Daca actuala lovitura ghidata are o eroare circulara (CEP) de 10 metri (adica loveste in 50% din cazuri in interiorul unui cerc cu raza de 10m in jurul tintei), HEGM aspira la o eroare circulara de mai putin de 1m. Acestea sunt posibile datorita posibilitatii de a ghida cu un marcator LASER proiectilul, similar cu STAR-80L sau Hydra 70-Talon/DAGR/APKWS/CIRIT. Acest ghidaj va da posibilitatea proiectilului sa-si ajusteze traiectoria permanent in cazul in care tinta se misca sau sa schimbe tinta in cursul zborului. Programul refoloseste expertiza Centrului de Cercetare dezvoltare si Inginerie a Armamentului de la Arsenalul Picatinny, precum si project manager al senzorilor si laserilor soldatului de la PEO Solider.

Competitia se va finaliza in 2018 iar intrarea in productie este planificata pentru 2021 iar achizitia poate urca la un volum de 14.000 proiectile.

In sfarsit se introduce laserul semiactiv si in domeniul proiectilelor de aruncator, unde pana recent referintele erau Stryx-ul ghidat IR (care nu mai este atat de precis) si proiectilul ghidat GPS.
Cu putin noroc, vom putea sa va dam anul acesta o veste buna si despre STAR-80L…

Marius Zgureanu

 

Citeste si:

http://www.rumaniamilitary.ro/proiectile-reactive-nedirijate-prnd

http://www.rumaniamilitary.ro/tohan-produce-lovituri-cal-122mm-imbunatatite

http://www.rumaniamilitary.ro/conceptul-agm-176-griffin-star-80l-si-posibilitatile-romaniei

http://www.rumaniamilitary.ro/viitorul-larom

http://www.rumaniamilitary.ro/kituri-de-ghidaj-al-munitiei-de-artilerie

http://www.rumaniamilitary.ro/perspectivele-artileriei-autopropulsate-romanestifata-in-fata-cu-proiecte-similare-straine

http://www.rumaniamilitary.ro/rachete-romanesti-lansatoare-de-sateliti

http://www.rumaniamilitary.ro/artileria-romana-viitorul-aruncatoarelor-de-bombe

http://www.rumaniamilitary.ro/iai-pregateste-extra-pentru-lansare-din-aer

http://www.rumaniamilitary.ro/legenda-bm-21-grad-si-versiunile-sale

http://www.rumaniamilitary.ro/saab-glsdb

http://www.rumaniamilitary.ro/consideratii-privind-utilizarea-rachetei-star-80l-la-bordul-elicopterelor

The post HEGM – proiectil de aruncator ghidat laser appeared first on Romania Military.

POMPA DE INALTA PRESIUNE (partea 1)

$
0
0

Arma despre care vorbim in acest articol isi are originea cu mult inainte de WW II. O „arma minune”, o „super-arma” a carei principiu de functionare se regaseste in proiecte dezvoltate de NASA si USAF, proiecte ce par desprinse din filmele science-fiction –tunul electromagnetic si lansatorul HARP/SHARP. Despre acestea si ce reprezinta ele, atat cat putem cunoaste, vom vorbi in capitole aparte ale articolului nostru, cu mentiunea c-am incercat dupa modestele mele cunostinte sa inteleg principiul de functionare si legile fizicii, ale termodinamicii, balisticii, etc. Fie-mi cu iertare daca anumite lucruri n-au fost intelese pe deplin, pot spune in „apararea” mea doar ca m-am straduit!

Arma despre care vom vorbi in acest articol este o arma absolut fantastica realizata la jumatatea secolului XX, arma ce apartine, cum altfel, germanilor. Numita in cercuri restranse de savanti si militari de rang inalt din Wehrmacht si SS, Hochdruckpumpe/Pompa de inalta presiune, nume absolut banal ce avea rolul de a ascunde adevarata natura a acestui proiect, aceasta arma este un tun, un super-tun mai bine spus, al carui mecanism de tragere era unic si nemaivazut, bazandu-se pe explozii multiple de mica putere in interiorul tevii tunului, aceste explozii ale incarcaturii explozive dispusa in camere de ardere aflate in exteriorul tevii armei propulsand proiectilul la distante enorme cu viteza foarte mare (expertii in balistica numesc aceste incarcaturi –„incarcaturi de propulsie”. Arma dispune de multi-camere de ardere, o idee deloc noua dupa cum vom vedea). Numita dragastos de catre proiectanti si constructori „Fleisiges Lieschen/Harnicuta Lizzie”, aceasta arma face parte din celebra serie de arme futurista la acea vreme, serie careia germanii i-au spus pompos Vergeltungswaffe/Arma de pedeapsa, pe scurt V, si aici ne referim la V1 (bomba-zburatoare), V2 (prima racheta balistica din lume) si…V3 (aceste „arme-minune” in care regimul nazist si-a pus mari sperante n-au dus nicicum la capitularea Aliatilor si nici n-au schimbat cursul razboiului. Despre aceste arme deosebite din punct de vedere tehnic, strategic si istoric am vorbit in articole anterioare). Arma, ce urma a intra in inventar sub numele de V3, avea un aspect total diferit de cel al tunurilor obisnuite, si vom vedea de ce in cursul acestui articol.

Momentan ne oprim cu descrierea acestei arme pentru a merge mult inapoi in timp, respectiv in secolul XIX, anul 1857, an in care expertul US Army, Azel Storrs Lyman, obtine patentul pentru „Imbunatatirea vitezei la armele de foc”, construind un prototip in 1860 care s-a dovedit a fi un esec. Nu mult dupa aceea, Lyman a trecut la modificarea proiectului, beneficiand de sprijinul lui James Richard Haskell, celebru inventator care lucra si el de ani buni la un proiect asemanator. Impreuna cu Lyman a creat stramosul armei germane V-3, cochetand pentru prima data cu ideea lansarii proiectilelor cu ajutorul incarcaturilor explozive multiple detonate pe masura ce proiectilul inainta pe teava, imprimandu-i acestuia viteza mare la gura tevii si, implicit, bataie maxima nemaivazuta. Mai mult decat atat, teava tunului nu era afectata de tragere, deci, cu alte cuvinte, nu trebuia inlocuita dupa un numar de proiectile trase. Ideea era science-fiction pentru acele vremuri.

 TUN MULTI-CAMERA LYMAN-HASKELL 1883

Concret, in 1854-1855, Haskell si Lyman incep sa experimenteze ideea detonarii progresive a mai multor incarcaturi de azvarlire pe tunuri cu incarcare pe la culata -arme moderne ce aparusera nu cu mult inainte odata cu aparitiei materialelor speciale rezistente la presiunea imensa dezvoltata in camera de ardere -imprimand proiectilului viteza marita la gura tevii (acest sistem de incarcare a aparut in 1837, inventat de catre Martin von Wahrendorff, primul astfel de tun a fost fabricat de catre Turnatoria Aker in 1840, Sardinia fiind primul stat care a adoptat astfel de guri de foc dupa 1840, urmati de suedezi in 1854. A fost perfectionat intre anii 1850-1860 de catre Whitworth si Armstrong. Unul dintre primele astfel de tunuri cu incarcare pe la culata a fost tunul Krupp, calibrul 78,50 mm. Acesta a fost si in dotarea armatei romane sub numele de „Tunuri de 8”, fiind folosite pentru prima data in Razboiul de Independenta, 1877-1878. Acest tun a fost o premiera pentru armata noastra, Romania se poate mandri cu faptul ca se numara printre primele tari din lume care a adoptat tunurile cu incarcare pe la culata, model 1871 fiind si primul tun cu teava de otel, mult mai rezistenta decat tevile din bronz, in voga la acea vreme. Mai mult decat atat, acest tun a fost primul la care armata romana a adoptat calibrul in milimetri dat de diametrul interior al tevii, pana atunci calibrul era dat de greutatea proiectilului. Aceste tunuri au ajuns pentru prima data la Regimentul 2 Artilerie, 1867).

Concret, Haskell si Lyman sustineau ca „incarcatura auxiliara de propulsie dispusa la anumite intervale/distanta in camere de ardere laterale aflate pe teava tunului, ce urma a detona imediat ce proiectilul trecea de camera, ar putea creste substantial viteza acestuia la gura tevii”. Rezultatul ideii lor transpusa in practica a fost asa-zisul „Tun multi-camera Lyman-Haskell”, acesta fiind construit conform specificatiilor emise de catre US Army’s Chief of Ordnance (la acea data, General de Brigada Stephen Vincent Benet Jr), tunul era neconventional si nu semana cu armele vremii, teava era lunga fiind nevoie sa fie dispus pe o rampa inclinata, basca ca avea „excrescente” formate din camere de ardere ce contineau incarcaturi explozive (incarcaturi suplimentare), aceste camere fiind si ele inclinate la 45◦ spre interiorul tevii (camere auxiliare). Acest tun era incarcat pe la culata in mod normal, avand incarcatura de azvarlire ce propulsa initial proiectilul, insa pe masura ce acesta inainta pe teava detonau incarcaturile auxiliare imprimandu-i viteza suplimentara si, implicit, raza de actiune cu mult superioara armelor vremii.

Ideea parea imbatabila, tunul fiind testat in 1880 la Arsenalul din Frankford/Philadelphia, oras aflat in Pennsylvania, cu rezultate dezastruoase. Detonarea incarcaturii de azvarlire ce propulsa initial proiectilul facea ravagii in randul incarcaturilor suplimentare. Faptic, presiunea initiala exercitata de explozia incarcaturii de azvarlire, datorita prelucrarii imperfecte a interiorului tevii tunului, reusea sa „ocoleasca” camasa proiectilului aprinzand prematur incarcaturile auxiliare. Cea mai mare viteza a proiectilului la gura tevii obtinuta la acest tun, calculata de catre expertii US Army a fost de doar 335 m/s, in ciuda presiunii enorme atinsa in interiorul tevii -5670 kg pe cmc. Viteza la gura tevii atinsa de catre proiectil era mai mica decat cea dezvoltata de catre tunurile clasice produse de catre Armstrong in acea perioada (spre exemplu, tunul Armstrong RBL-7, calibrul 177,8 mm/7 inch, lansa proiectilul la gura tevii cu viteza de 340 m/s). Acest fapt a fost inacceptabil pentru US Army, Lyman si Haskell fiind nevoiti sa renunte la proiect. Au trebuit sa treaca 58 de ani pana cand ideea a fost din nou pusa pe masa decidentilor militari, si tot fara rezultat concret. De aceasta data este vorba despre tunul numit Multiplex, aceasta arma functionand pe acelasi principiu cu tunul Lyman-Haskell, fiind propus de catre cehul Lugendhat, in 1938, guvernului britanic (nu exista date certe cu privire la proiectul cehului Lugendhat. Exista speculatii ca acesta ar fi vandut propus proiectul si altor natiuni, fiind luata in calcul si Germania nazista. Nu exista certitudini, doar speculatii!). Interesant este faptul ca Lugendhat propunea ca teava lunga a tunului sa fie montata pe o platforma betonata dispusa pe panta unui deal, idee imbratisata si aplicata de catre germani cativa ani mai tarziu la V-3.

Desi nu se stie daca germanii au beneficiat de proiectul Multiplex, cert este faptul ca un astfel de tun functionand pe principiul dezvoltat de catre Lyman&Haskell a existat, acesta a fost construit de catre Germania nazista si a facut parte din seria Vergeltungswaffe, arma fiind numita V-3 (arma mai e cunoscuta si ca Hochdruckpumpe/Pompa de inalta presiune, Fleissiges Lieschen/Harnicuta Lizzie si Tausendfussler/Miriapodul).

Ideea construirii acestei arme ia apartinut inginerului-sef August Conders de la Rochling Stahlwerk AG (patronul companiei, Hermann Roechling, era bun prieten cu Hitler), acesta construind in perioada august 1942-mai 1943 un astfel de tun in „miniatura”, diametrul tevii fiind de doar 20 mm/2 cm, prototip pe care l-a prezentat Reichsminister Albert Speer, la acea vreme ministrul al inarmarii si productiei de razboi, arhitectul preferat al Fuhrer-ului (lui Speer i s-a aratat prototipul cel mai probabil in perioada aprilie-mai 1943). Acest prim prototip a fost construit la Misdroy/Miedzyzdroje, in Polonia, pe-atunci apartinand Germaniei.

Cunoscand obsesia lui Hitler pentru „Wunderwaffer/Arme-minune”, super-tunuri, super-tancuri, bombe-zburatoare, rachete balistice, super-cuirasate, etc, etc, Speer i-a prezentat acestuia proiectul acestui tun, primind unda verde pentru realizarea sa (germanii lucrau la acea data la V-1/2, arme capabile, printre altele, sa distruga Londra, capitala britanica fiind o alta obsesie a „micului caporal”). Hitler a fost incantat de noua „Arma de pedeapsa” si, ca urmare, Speer ordona lui Conders construirea a 50 de V-3, tunurile urmand sa aiba calibrul de 150 mm/15 cm si tevile cu lungimea de 140-150 m dispuse pe un deal, tinta vizata fiind…Londra.

TUNUL V3

  La acest tun s-a optat ca detonarea incarcaturilor explozive auxiliare sa se faca electric, datorita faptului ca era o solutie simpla care nu necesita timp si fonduri mari pentru dezvoltare/cercetare, basca ca Hitler ceruse ca super-tunul sa fie dezvoltat si produs rapid. Nu s-a apelat la solutia deja verificata, si-anume detonarea initiala a unei incarcaturi de azvarlire, solutie folosita de catre Lyman&Haskell. Sub numele de cod „Pompa de inalta presiune” a inceput la Pas-de-Calais/nordul Frantei constructia amplasamentului betonat al tunului, aici aflandu-se in constructie si buncarul subteran unde urmau sa fie asamblate si lansate spre Londra primele rachete balistice din lume, V-2 (despre acest buncar si V-2 am vorbit intr-un articol anterior. Concret, Hitler a ordonat construirea super-tunului pe un deal calcaros din cariera Hidrequent, aflata in apropierea buncarului betonat de la Mimoyecques/Pas-de-Calais, aflat in nordul Frantei aproape de Cap Gris Nez. Aici au lucrat prizonieri rusi si muncitori germani. Locul de amplasament al super-tunului se afla la doar 8 km distanta de coasta Canalului Manecii si la 160 km de Londra –au fost doua tuneluri amplasate la 1000 m distanta unul de celalalt, fiecare destinat unui V-3. Tunurile erau dispuse inclinat la 30◦ in doua tuneluri separate, fiind acoperite de o cupola din beton cu rol de protectie, grosimea 5,20 m. Cele doua tunele ce adaposteau tunurile V-3 erau dispuse la 30 m adancime sub dealul de creta, grosimea plafonului de beton armat care le acoperea era de 5,20 m.

BUNCARUL SIRACOURT

Camerele auxiliare erau dispuse din 3,60 in 3,60 m pe teava tunului. In septembrie 1943, germanii au inceput constructia terasei betonate de la Siracourt/Pas-de-Calais, lunga de 215 m, inalta de 10 m si lata de 36 m, sub protectia de beton, printre altele, aflandu-se si un important nod feroviar, acesta urmand a deservi si super-tunul. Complexul betonat de la Siracourt era destinat stocarii si lansarii de V-1, insa foarte probabil urma a adaposti si munitia destinata V-3).

PROTOTIP V-3 TESTE

Se pare ca Hitler a hotarat amplasarea celor doua baterii, fiecare baterie avand cate 25 de tunuri/tevi, in nordul Frantei urmarind bombardarea Londrei, cert este faptul ca sarcina gasirii locului propice amplasarii acestora a revenit maiorului Bock din cadrul Festung Pioneer-Stab 27, unitate de geniu-fortificatii din cadrul Corpului XVII din cadrul Armatei a 15-a (Wehrmacht), unitatea lui Bock fiind incartiruita la Dieppe la acea data. La inceputul lui 1943 s-a efectuat chiar si un studiu de fezabilitate, concluzionandu-se ca ideal ar fi un deal calcaros, usor de prelucrat, tunurile urmand a fi dispuse in tuneluri inclinate sapate in roca moale, echipamentele, munitiile si materialele necesare urmand a fi dispuse in tuneluri adiacente celor in care erau dispuse armele. Armele nu erau mobile ramanand permanent indreptate spre Londra, rata de foc fiind crescuta. Constructia a purtat numele de cod Wiese/Lunca si Bauvorhaben 711/Proiect de constructie 711, la realizarea site-urilor fiind implicata masiv si Organizatia Todt.

 V-3 PROTOTIP INSULA WOLIN

Odata cu demararea constructiei amplasamentului tunului ce viza Londra, Conders a trecut la realizarea fizica a acestuia, tevile ce urmau a fi asamblate intrand in fabricatie la Hillersleben, langa Magdeburg, estul Germaniei. Mai mult decat atat, Hitler, nerabdator, a ordonat construirea unui prototip in marime naturala a tunului la Marea Baltica pe Insula Wolin, foarte aproape de Peenemunde, acest tun urmand sa fie destinat tragerilor-test, instruirii servantilor si personalului de deservire (acest tun avea, foarte probabil, lungimea tevii de 150 m. Tevile erau imbinate ca un puzzle).

Arma-test s-a dovedit a fi un dezastru, mai multe prototipuri explodand in cursul testelor datorita faptului ca nu s-a reusit corelarea timpului de aprindere a incarcaturilor auxiliare cu deplasarea proiectilului pe teava. Se pare, din cate am reusit sa-mi dau seama, ca exista o diferenta minora la prima vedere intre momentul detonarii unei incarcaturi auxiliare si trecerea proiectilului, de 0,020 secunde. Adica, mai pe intelesul meu si, sper, al tuturor, incarcatura auxiliara detona dupa 0,020 secunde de la trecerea proiectilului, acesta aflandu-se la acel moment cu 15-20 m in fata camerei auxiliare, ceea ce ducea la pierderea impulsului si acumularea unui flux neregulat de gaze rezultate in urma arderii, acumulandu-se presiune inalta in teava tunului pe masura ce fluxurile de gaz se intalneau si se combinau. Ca urmare, teava/tevile pur si simplu exploda/explodau, basca ca apareau uzuri la camerele auxiliare dispuse pe teava tunului. Din cate se cunoaste, la Wolin s-au desfasurat mai multe trageri in vara anului 1944, proiectilele atingand altitudinea suborbitala de 80-88-90 km. In iulie 1944 s-au tras opt proiectile consecutiv cu acest tun, tragerile fiind oprite de izbucnirea unuei furtuni violente, insa rezultatele au fost dezamagitoare, viteza atinsa de proiectil era de doar 1000 m/s, insuficient ca acesta sa atinga Londra cu lansare de la Mimoyeques (expertii in balistica calculasera c-aveau nevoie de minim 1500 m/s pentru ca proiectilul s-atinga Londra).

Exista si surse care sustin ca la acea data germanii reusisera sa depaseasca problemele cu tunul V-3, ceea ce este putin probabil, prin montarea unui obturator la coada proiectilului. Cert e faptul ca proiectilele aveau tendinta de a se rasturna in zbor, si-asta fiindca initial nu aveau aripioare stabilizatoare la baza. Aceste proiectile aveau forma de sageata si dezvoltau mare viteza, cel putin in teorie.

Ca urmare a esecurilor, Heereswaffenamt/HWA/Biroul Armament al Armatei preia cercetarile lui Conders in speranta ca problemele se vor rezolva rapid, basca ca Hitler insista ca o „ploaie” de proiectile cu mare putere de distrugere sa se abata cat mai curand asupra Londrei (HWA se ocupa cu cercetarea/dezvoltarea armamentului si munitiei pentru Wehrmacht. In 1940, HWA avea 25.000 de oameni, la mijlocul lui 1944 au mai ramas aproximativ 8000, restul fiind inghititi de Front). Hitler visa la cel putin 300 de proiectile lansate de V3 pe ora, acestea urmand a fi lansate de la 165-185 km de Londra, urmand a atinge impresionanta viteza hipersonica de 4800-5500 km/h, viteza initiala preconizata a proiectilului fiind de 1370 m/s (Speer s-a laudat Fuhrerului ca arma ar fi capabila sa „inunde” Londra chiar si cu 600 de proiectile pe ora. Pe Speer il stiau toti de laudaros si pupincurist, om de casa a-l Fuhrer-ului). Lungimea proiectilelor varia intre 2,45 m si 3,25 m. Dezvoltarea acestor proiectile era aproape finalizata la jumatatea lui 1944, sase companii prezentand diverse proiecte, printre acestea numarandu-se si companiile Krupp si Skoda. Pana la sfarsitul lui mai 1944, au fost selectate patru variante de proiectile calibrul 150 mm, acestea fiind propuse si fabricate de catre Fasterstoff, Bochumer, Witkowitz si Rochling. Nu se stie cate astfel de proiectile au fost fabricate, unele surse sustin ca s-au produs cateva mii, insa erau capabile, cel putin in teorie, sa penetreze beton armat cu grosimea de 4,25 m –foarte probabil este vorba de proiectile produse de catre Rochling Stahlwerk AG.

PROIECTIL V3

Desi intentionau construirea a 50 de astfel de super-tunuri ce urmau a avea lungimea tevii de 140-150 m (aceste tunuri trebuiau sa fie capabile sa lanseze un proiectil de 140 kg la 165 km distanta), in realitate germanii au reusit sa faca doua exemplare, si acestea „versiune scurta” avand lungimea tevii de 45 m, ce nu s-au dovedit a fi prea grozave. Au fost folosite pentru prima data in decembrie 1944, cand cele doua V-3 au tras 142 de proiectile asupra Luxemburgului, ucigand 10 oameni si ranind alti 35 (Batalia din Ardeni. Efectul la tinta a fost…neglijabil). Ambele tunuri, unicele functionale, au fost amplasate in apropiere de satul Lampaden, 13 km sud-est de Trier, intr-o rapa impadurita. Unul dintre tunuri avea sa fie demontat de catre germani pe 15 februarie 1945, insa programul a incetat oficial abia pe 22 februarie 1945 la ordinul lui Speer, la acea data unitati US Army se aflau aproape de Lampaden, la doar 3 km. Nu se cunoaste mai mult in legatura cu soarta tunurilor, se speculeaza ca unul a fost demontat si dus in SUA. Cele doua tunuri aveau aproximativ 50 m lungime, fiecare tun avand cate 12 camere auxiliare laterale, operate de catre militari din cadrul Artillerie Abteilung 705 aflati sub comanda lui Hauptman/Capitan Patzig.

V3 SI GERMANI FERICITI

Armele erau indreptate spre vest fiind sustinute de 13 rame din otel ce se sprijineau pe suporti din lemn masiv, ambele arme fiind inclinate la 35◦. Primul bombardament s-a efectuat asupra orasului Luxemburg, oras eliberat pe 10 septembrie 1944, orasul fiind desemnat drept „Tinta nr.305”.  Din cate se cunoaste, la momentul debutului Ofensivei din Ardeni/16 decembrie 1944, General Kammler primeste ordin sa inceapa tragerile cu aceste tunuri pana la sfarsitul anului. Prima data s-a tras cu un V-3 pe 30 decembrie 1944, 7 proiectile consecutive, viteza la gura tevii inregistrata a fost dezamagitoare, doar 935 m/s. Cel de-al doilea tun a tras pentru prima data pe 11 ianuarie 1945, se pare c-a tras 183 de proiectile pana pe 22 februarie 1945 cand s-a anulat proiectul. Rezultatele au fost mediocre, din 183 de proiectile trase doar 44 au reusit sa atinga zone urbane.

Interesant este faptul ca desi HWA a preluat proiectul, impulsionarea lucrarilor/cercetarilor a fost mediocra si, asa cum s-a intamplat si-n cadrul proiectului V-2 si nu numai, SS a preluat totul, supervizorul intregului proiect fiind nimeni altul decat General Hans Kammler, figura enigmatica a celui de-al III Reich cu care ne-am mai intalnit in articole precedente, personaj de legenda pe seama caruia circula tot felul de teorii, personaj despre soarta caruia nu se stie nimic dupa 9 mai 1945. Kammler era secondat de catre General-maior Doctor Walter Dornberger, ofiter de artilerie, si acesta un personaj binecunoscut noua din articole anterioare, a condus programul V-2 si Centrul de Cercetare al Armatei de la Peenemunde.

 GENERAL ERICH SCHNEIDER

Pana la urma ce reprezenta aceasta Arma? In viziunea expertilor in balistica a-i Wehrmacht-ului, printre care se numara si General-locotenent Erich Schneider, acest super-tun era doar „o fantezie costisitoare”. Generalul Schneider era adeptul dezvoltarii V-1 si V-2, arme despre care credea ca au mare potential, insa V-3 era o prostie inutila, cu atat mai mult cu cat experienta avuta cu tunurile gigant Gustav si Dora n-a fost prea fericita. Generalul Schneider spunea apropiatilor cu privire la V-3 ca, citez: „Incarcatura exploziva pe care ar putea s-o transporte acest proiectil este mica, total inutila pentru o tinta uriasa precum Londra. Ceea ce avem este o capcana atomica, dar Hitler refuza sa vada asta” (astfel de afirmatii erau foarte periculoase in Reich-ul nazist, fiind considerate „defetism” se pedepseau cu moartea. Generalul a reusit sa scape nepedepsit, insa parerea sa mai mult decat avizata n-a fost luata in considerare. Conform unor surse, un astfel de proiectil cantarea intre 73-95 kg, incarcatura exploziva fiind de 5-7-9 kg). Chiar si Wernher von Braun sustinea ca banii alocati proiectului V-3 ar fi fost mai bine cheltuiti pentru dezvoltarea V-2 si modernizarea centrului de cercetare de la Peenemunde. Insa Hitler, vrajit de catre Speer cu ideea ca „tunul ar fi dus la distrugerea completa a Londrei” nici n-a vrut s-auda, mintea lui statea doar la distrugerea Londrei, „chestie” pe care o reprosa frecvent Luftwaffe via Hermann Goring (Batalia Angliei, cand RAF a reusit sa amane pe timp nelimitat invazia germana).

Au fost multi specialisti si cercetatori germani care si-au dat seama ca V-3 este un esec plauzibil. In disperare de cauza au apelat la profesorul Werner Heisenberg, seful Consiliului German pentru Cercetare Stiintifica si seful programului german de obtinere a armei nucleare, in speranta ca acesta il va convinge pe Speer sa anuleze proiectul. Heisenberg a realizat rapid ca proiectul „Pompa de inalta presiune” este plin de hibe, problemele tehnice fiind putin probabil sa fie depasite si rezolvate. Heisenberg s-a plans lui Speer si lui Roechling ca „proiectul V-3 nu se bazeaza pe nicio forma de gandire stiintifica, este o mizerie”. Bineanteles, Roechling s-a plans lui Hitler despre comentariile „defetiste” ale lui Heisenberg, insa acest lucru si-a pierdut relevanta odata cu debarcarea aliatilor in Normandia, in iunie 1944, Pas-de-Calais cazand nu mult dupa aceea in mana lor.

Ei bine, lucrarile la site-urile acestor tunuri au atras atentia Rezistentei franceze, acestia informand Londra cu privire la executarea unor lucrari „suspecte” la Pas-de-Calais. Bineanteles, Rezistenta nu stia despre ce este vorba, insa in zona fusesera incartiruiti peste 1000 de ofiteri si soldati ce tineau, in principal, de Artilerie (mare parte dintre militari apartineau Artillerie Abteilung 705/Batalionul 705 Artilerie.Unitatea a fost creata in ianuarie 1944 sub comanda Oberstleutnant/Locotenent-colonel Georg Borttscheller. Aceasta unitate urma sa opereze super-tunurile. Germanii intentionau sa aiba cinci tunuri gata de tragere pana in martie 1944, iar la 1 octombrie 1944 operationale urmau sa fie 25 de guri de foc. Exista surse care sustin ca artileristii germani le spunea acestor tunuri –„tunul cu 25 de tevi” sau „tunuri Wiese”. Marturiile, se pare, provin de la supravietuitori din cadrul Artillerie Abteilung 705 –informatia nu-i certa si trebuie tratata cu retinere). Acest fapt, coroborat cu fotografiile aeriene ce relevau existenta unor constructii betonate in zona, a fost de-ajuns ca RAF sa decida bombardarea site-urilor. Ca urmare, pe 6 iulie 1944, nouasprezece bombardiere Avro Lancaster ce apartineau Escadrilei 617 „Dambusters” au lansat asupra locatiei bombe penetrante T39/M123 „Tallboy”, de 5,50 tone (cantarind per total 35 de tone), bombe create de celebrul Barnes Wallis (creatorul celor mai mari bombe din WW II. Printre acestea se numara bomba mina in forma de butoi „Upkeep”/4,20 tone si bomba penetranta T14/M110 „Grand Slam”/10 tone. Despre realizarile lui Wallis vom vorbi intr-un articol viitor. Ca fapt divers, cea mai mare bomba realizata in WW II a apartinut americanilor, s-a numit T12 si avea 20 de tone. Desi a aparut in 1944, bomba n-a fost folosita niciodata). In urma bombardamentului, trei bombe Tallboy au reusit sa faca praf si pulbere site-urile V-3, bombele patrunzand cel mai probabil prin „gura” de iesire a tevii tunurilor, germanii renuntand sa le reconstruiasca datorita apropierii americanilor si mersului nefast al razboiului. Acolo au ramas ingropati cel putin 300 de germani si lucratori straini, acestia adapostindu-se acolo pe timpul bombardamentului crezand ca se afla in deplina siguranta –acolo se afla si astazi, mormant de beton…

Ei bine, nu putem merge mai departe pentru a vedea „urmasul” acestui proiect german, si-asta deoarece n-am terminat cu Mimoyecques…trebuie sa amintim proiecte pe care le-au dezvoltat americanii pentru a distruge marile constructii betonate germane si, implicit, proiecte care au legatura cu prima drama care a zguduit renumita familie Kennedy, prima din multele care i-au urmat.

 

 Joseph Patrick Kennedy Jr

Ne oprim doar pentru a aminti doua proiecte dezvoltate de catre USAF si respectiv, US Navy, in WW II, si-anume „Aphrodite/Afrodita” (USAF) si „Anvil/Nicovala” (US Navy). Aceste proiecte vizau transformarea unor bombardiere in drone, acestea urmand a fi lansate asupra tintelor germane foarte bine aparate si protejate, fiind avute in vedere si complexele betonate. Nu intentionam sa le dezbatem pe larg in acest articol, ar fi prea multe de spus, le vom aminti doar, cu promisiunea ca vor avea parte de articole separate. Le amintim deoarece au legatura, foarte probabil, cu site-urile V-3. Concret si la subiect, aeronave B-17 F si B-24 Liberator urmau a fi incarcate cu 10 tone de bombe/explozivi si dotate cu camere TV, fiind pilotate uman pana in apropierea tintei. Aeronavele erau trasformate in drone, programul debutand in 1943, fiind cunoscute sub numele de Boeing BQ-17 Aphrodite si Consolidated BQ-8. Ei bine, intr-un BQ-8 si-a pierdut viata Joseph Patrick Kennedy Jr. pe 12 august 1944, foarte probabil misiunea sa era distrugerea complexului de la Mimoyeques. O alta poveste tragica din WW II ce va fi spusa la momentul potrivit. Va urma…

 

WW

 

 

SURSE DATE SI POZE:Wikipedia-Enciclopedia Libera, Internet.

www.century-of-flight.net/Aviation%20history/WW2/v3.htm

www.historylearningsite.co.uk/world…v…weapons/v3/

www.documentarytube.com/…/hitler-s-v3-super-cannon-the

secretweaponsoftheiiireich.blogspot.com/…/v3-england-cano…

www.newgrounds.com/portal/view/488290

www.todayifoundout.com/…/v-3-cannon-nazi-super-cannon..

https://weaponsandwarfare.com/2015/…/multi-chamber-guns

https://civilwartalk.com/…/strange-cw-weapon-that-never-ma..

io9.com/…/the-secret-drone-mission-that-killed-joseph-kenn…

The post POMPA DE INALTA PRESIUNE (partea 1) appeared first on Romania Military.


POMPA DE INALTA PRESIUNE (partea 2)

$
0
0

Parasim teatrul WW II si poposim mai aproape de zilele noastre, pentru a vedea „continuarea” daca putem spune asa, a proiectului V-3. De fapt, corect ar fi pentru a vedea proiectele, fiindca V-3 a avut mai multi „urmasi”, fie si doar la nivel de concept, design, etc.

Incepem cu un proiect relativ putin cunoscut de la sfarsitul anilor *80/sec.XX, proiect deosebit cu implicatii in tehnologii aeronautice aparute sau dezvoltate astazi.

Acest proiect a fost, initial, proiect civil initiat de catre Guvernul SUA, proiect care a atras atentia Armatei, si asta n-ar fi pentru prima data in istorie. Proiectul destinat guvernului american a fost initiat de catre Lawrence Livermore National Laboratory/LLNL din Livermore/California (sunt profund implicati si astazi in programe destinate apararii nationale, unele dintre acestea de importanta nationala, programe despre care, in mare masura, putem doar specula. Se stie insa ca au legatura cu bioterorismul, contraterorismul, armamentul nuclear, lasere, intelligence, si D-zeu mai stie ce!).

Sub numele de Super High Altitude Research Project/SHARP, proiectul celor de la LLNL urmarea obtinerea unui lansator sub-orbital, un sistem ieftin de lansare/plasare pe orbita a unor rachete de mici dimensiuni, rachetele fiind purtatoare a unor sateliti de mici dimensiuni. Era considerata o alternativa ieftina la lansarea pe orbita a satelitilor cu rachete purtatoare, rachetele folosite la acea vreme de catre NASA, seriile Mercury, Saturn, Titan fiind scump de realizat si operat, basca ca nu puteau fi recuperate –aflandu-se in plin „razboi” cu URSS de cucerire a Spatiului, costurile erau enorme chiar si pentru America. Obiectivul final al SHARP era plasarea pe orbita a unor sarcini utile la mai putin de o zecime din costul lansarii cu rachete purtatoare nepilotate.

SHARP a fost „copilul” lui John Hunter, Doctor in Stiinte, reputat cercetator in domeniul rachetelor si balisticii de la LLNL, acesta gandindu-se la un „super-tun” ce urma a lansa „incarcatura/proiectilele/racheta” cu ajutorul gazului usor, respectiv hidrogenul. Omul e considerat pionier al „Armelor spatiale”, insa nu-i singurul, acesta cunoscandu-l foarte bine pe Gerard Bull (cu el si tunul Babylon ne vom intalni in cursul acestui articol). „Proiectilele” urmand a fi lansate cu viteza foarte mare, tunul fiind oarecum similar ca principiu de functionare cu V-3 german. Deci, cu alte cuvinte, conform unor istorici americani, acest tun poate fi usor incadrat la „arme spatiale”, dezvoltarea sa debutand in 1985 la LLNL. Dezvoltarea „tunului-spatial” cum era numit de catre cercetatori a durat mult, devenind operational abia in decembrie 1992, proiectul fiind incheiat oficial in 2005.

Dezamagit, John Hunter infiinteaza in 2010/2012 compania Quicklaunch (Lansare rapida), incercand sa promoveze utilizarea unui tun spatial pentru lansarea pe orbita a satelitilor de comunicatii, televiziune si chiar spionaj. Ideea nu a prins, nimeni nu s-a aratat interesat, insa tunul-spatial era ceva deosebit, nemaivazut si, la prima vedere, posibil de realizat. Din lipsa de interes si fonduri/sponsorizare in vederea realizarii fizice a acestui lansator sub-orbital, compania Quicklaunch este declarata inactiva in prezent.

 QUICKLAUNCHER -TUNUL SPATIAL

Teoretic, acest lansator sub-orbital era un tun ce folosea pentru propulsia incarcaturii gaze usoare, hidrogenul drept sursa de caldura exploziva (este folosit drept material exploziv de initiere, daca am inteles bine. Din cat am reusit sa inteleg, hidrogenul se poate comprima pana la aproape 2000 de atmosfere si poate fi incalzit si presurizat pana la 2610-3480 kg/cmp. Pe acest principiu functioneaza lansatorul HARP, despre acesta vom vorbi in curand) si gazul natural drept „gaz de lucru” (foarte probabil este vorba de metan). Practic este vorba despre folosirea unui amestec exploziv pentru propulsia incarcaturii, incalzirea si pre-presurizarea gazului de lucru cu hidrogenul se face cu 10 minute inainte de „tragere”, cea mai mare parte a hidrogenului fiind recuperata intr-un rezervor dispus la capatul tubului de lansare pentru a fi reutilizata la lansari ulterioare. Tunul orbital are lungimea de 1100 m, fiind in mare parte scufundat in ocean. Directia orizontala si verticala, adica azimutul si elevatia, erau ajustabile in functie de natura incarcaturii si greutatea acesteia, dar si in functie de cerintele clientilor potentiali.

Teoretic, tunul era capabil sa traga un proiectil cu o viteza initiala de 6 km/s, viteza orbitala de rotatie a Terrei in jurul Soarelui fiind de  107.229 km/h (29.789 m/s, viteza recunoscuta oficial. Viteza de rotatie a Pamantului variaza intre 6,90-7,80 km/s. O rotatie completa in jurul Soarelui inseamna 365,24 zile, adica un an calendaristic). Proiectilul urma a fi o racheta cu o singura treapta ce urma a se aprinde imediat dupa lansarea din tun, sarcina utila a acesteia urmand a fi compusa din sateliti, consumabile destinate statiei spatiale (apa, combustibil, hrana,piese de schimb, etc). Costul estimat al lansarii era de 1100$ per kilogram incarcatura, lansarea unui proiectil fiind estimata la 2 milioane de dolari, inaltimea preconizata a fi atinsa de incarcatura, apogeul mai bine spus, fiind de 180 km. Se preconizau costuri de dezvoltare intinse pe trei ani, astfel: in doi ani de la punerea sa in functiune, tunul urma sa fie capabil a lansa pe orbita incarcaturi de un kilogram, cost estimat 10 milioane de dolari, dar era avuta in vedere si lansarea pe orbita a unor incarcaturi de 45 kg, cost estimat 50 milioane de dolari. Totul depindea de atragerea fondurilor necesare; dupa trei ani, urma a se trece la lansarea pe orbita a unor incarcaturi de 450 kg, putand lansa incarcaturi chiar si de 5 ori pe zi, adica 2250 kg incarcatura, cost total estimat al programului de dezvoltare/realizare a tunului -500 milioane de dolari (Hunter spunea referindu-se la tun:”Acesta ar necesita 500 milioane de dolari pentru a fi construit, dar costurile de lansare individuale ar fi mici in comparatie cu metodele actuale. Credem c-ar fi de cel putin 10 ori mai ieftine decat orice altceva”).

Dar sa-i dam mai bine cuvantul lui John Hunter, acesta explicand ce este si cum functioneaza „tunul spatial”: „Un tun spatial are o geometrie foarte simpla. Este practic un tub si singura diferenta dintre acesta si un tun obisnuit este ca foloseste pentru propulsie hidrogen in locul prafului de pusca. Daca ne uitam la legile fizicii, stim ca gazele se pot extinde la o anumita rata. Se pare ca rata este o functie a vitezei sonore, care este o functie a greutatii moleculare a gazului. Aerul are masa moleculara de aproximativ 29 g/mol (n.a.28,96443 g/mol), fiind in mare parte compus din azot (n.a. Dupa volum aerul contine: 78,084% Azot/N2; 20,947% Oxigen/O2; 0,934% Argon/Ar; 0,03% Dioxid de carbon/CO2; Neon/Ne+Heliu/He+Kripton/Kr+Dioxid de sulf/SO2+Metan/CH4+Hidrogen/H2 in cantitati foarte mici. Acestea sunt considerate gaze naturale). Praful de pusca are masa moleculara de 22 g/mol, fiind foarte, foarte usor de aprins/exploziv, de aici rezultand viteza mare a proiectilului. In aer viteza sunetului depinde in primul rand de temperatura, viteza sunetului este invers proportionala cu radacina patrata a temperaturii/densitatii (n.a. Viteza sunetului depinde de proprietatile mediului de propagare, respectiv elasticitatea si densitatea acestuia. Cu cat temperatura aerului este mai mare cu atat creste viteza de propagare a sunetului, ea variaza in functie de locul in care ne aflam). Dar se pare ca heliul si hidrogenul sunt departe, fiind mult mai usoare decat aerul. Heliul are masa moleculara de 4 g/mol iar hidrogenul de 2 g/mol, deoarece este diatomic (n.a.Diatomic=avand molecula formata din doi atomi, viteza sunetului in acest mediu fiind de 1270 m/s la 20◦C temperatura. Heliul este monoatomic, adica are un singur atom per molecula, viteza sunetului in acest mediu fiind de 970 m/s la 20◦C temperatura). Deci au viteze de propagare a sunetului extraordinar de mari, in special hidrogenul (n.a.1270 m/s la temperatura de 20◦C).

Deci, un tun cu gaz are forma cilindrica avand teava fabricata din otel, in interiorul careia se afla un piston si proiectilul de forma speciala. Pistonul comprima hidrogenul impingand proiectilul cu mare viteza (n.a.Vom vorbi despre principiul de functionare la lansatorul HARP)”. N-a fost sa fie insa, acest tun nu s-a realizat pana in prezent si nici nu exista perspectiva in viitor!

Ei bine, asa cum mentionam anterior, John Hunter a clocit ideea tunului-spatial pe cand era cercetator la LLNL in cadrul proiectului SHARP (dupa 9 septembrie 2001, a lucrat in cadrul LLNL pentru Defense Advanced Research Project Agency/DARPA, proiectand kit-uri de blindaj destinate vehiculelor armatei americane din Irak si Afganistan). Ideea lansarii in spatiu a unor obiecte/proiectile cu ajutorul unui tun nu era deloc noua, ea fiind „pomenita” pentru prima data de renumitul autor de literatura science-fiction Jules Verne,1865, in romanul „De la Pamant la Luna”, roman pe care imi este greu sa cred c-ar exista vreun pasionat care sa nu-l fi citit.

Proiectul celui mai mare tun cu gaze realizat pana acum in lume a debutat in 1985 la LLNL pentru guvernul american. Proiectul a atras inevitabil atentia USAF, dupa dezvoltare tunul urmand a fi transportat la baze aeriene din California sau Alaska, unde urmau a se face lansari deasupra apei, ca masura de siguranta. Cu toate acestea, desi era considerat realizabil, proiectul n-a primit finantarea stabilita la un miliard de dolari, insa s-a realizat un astfel de tun la Wright-Patterson AFB/WPAFB/Baza Aeriana Wright-Patterson, Dayton/Ohio, aici aflandu-se pana in 2012, Aeronautical Systems Center/ASC, laborator de cercetare, testare si productie pentru armament aerospatial destinat USAF si nu numai. Desi n-a fost folosit pentru lansarea unor obiecte pe orbita, prototipul lansatorului cu gaze a fost folosit in schimb pentru testarea motoarelor supersonice „ramjet”. Practic s-a demonstrat faptul ca  motoarele „ramjet” pot si sunt operationale la viteze mai mari de 9 Mach/11.000 kmh. Pentru a demonstra asta, s-au folosit proiectile „scramjet” (combustie supersonica) de calibrul 101,60 mm, lansate de SHARP. Interesant este faptul ca DARPA are astazi in studiu un astfel de proiectil, calibrul 120 mm, destinat tancurilor M-1 Abrams, proiectilul este din titan si are viteza foarte mare, motorul scramjet pornind imediat dupa iesirea proiectilului din teava tunului –parcurge aproximativ 80 m in doar 30 de milisecunde (daca am inteles bine, un proiectil scramjet seamana in mare masura cu o racheta clasica, are ogiva ascutita si motor supersonic in coada. Pana la iesirea din teava tunului, evacuarea motorului este protejata de un anulator de admisie axisimetric).

Bineinteles, nu toate testele au fost reusite, unele proiectile dezintegrandu-se datorita vitezei foarte mari, insa s-a ajuns la concluzia ca un astfel de proiectil lansat de catre SHARP  are performante de zbor inalte. In cursul testelor s-a observat ca un proiectil de 4,30 kg ajunsese s-atinga viteza hipersonica de 11.000 kmh/9 Mach (unele surse mentioneaza c-au atins chiar 3 km/s, adica 14.000 kmh), iar un proiectil de 5 kg greutate atingea chiar si 12 Mach/14.700-15.000 kmh. Dar cum arata tunul SHARP? Ei bine, seamana intrucatva cu tunul V-3 din 1944, cel putin ca design!

SHARP este compus dintr-un tub la capetele caruia se afla cate o greutate din beton armat de 100 de tone, fiecare greutate fiind dispusa pe sine similare celor ce deservesc vagonetele de mina. Aceste greutati au rolul de a absorbi/a reduce forta exploziei amestecului gazos (metan+oxigen, presiunea fiind probabil de 348-350 kg/cmp. Aprinderea acestuia se face cu ajutorul unor fitile), reculul fiind probabil de 3 m. Din cat am reusit sa inteleg, exista o camera de combustie, aici aprinzandu-se metanul, explozia rezultata impingand un piston cu greutatea de o tona –lungimea tevii de ghidaj a pistonului, probabil 82-83 m, diametrul tevii 35-36 cm. Acest piston comprima hidrogenul stocat la capatul cursei acestuia, presiunea atinsa de gaz fiind probabil de 26.000-26.100 kg/cmp (60.000 psi/4100 atmosfere, conform unor surse), detonand imprima proiectilului viteza foarte mare –cursa acestuia pana la gura tevii este de doar 47 m. Pentru ca proiectilul sa nu fie incetinit, aerul din tubul de lansare este evacuat prin orificii speciale pe masura ce acesta inainteaza, se pare ca aceste orificii au minim 10 cm diametru. SHARP are forma de „L”, operational din decembrie 1992. Oricum, flacara la gura tevii este imensa si, in cursul testelor, USAF a folosit camere de luat vederi de inalta performanta, unice la acea data, acestea fiind capabile sa inregistreze peste 10.000 de cadre pe secunda. Se pare ca un astfel de proiectil care era tras intr-un parapet umplut cu nisip la viteza de 3 km/s nu producea absolut nicio schija, din acesta nu se mai ramanea absolut nimic. SHARP n-a tras niciodata vreun proiectil in spatiu, si-asta deoarece guvernul american n-a mai alocat suma de un miliard de dolari necesara, fapt ce l-a deranjat cumplit pe John Hunter determinandu-l sa plece, intr-un final, de la LLNL. Apogeul preconizat pentru un proiectil de un kilogram era de 160 km, elevatia tunului fiind de 43◦.

Cam atat am putut afla despre SHARP, sper doar ca am inteles relativ bine principiul de functionare si legile fizicii, rog eventualii cititori sa fie „blanzi” cu autorul, amin! (glumesc bineanteles, critica e binevenita daca e constructiva si aduce date noi ori le corecteaza pe cele enuntate).

Continuam cu un proiect relativ putin cunoscut la noi, de la inceputul anilor *60/sec.XX, proiect comun United States Department of Defense/USDOD/Departamentul Apararii din SUA si Canada’s Department of National Defense/DND/Departamentul Apararii Nationale din Canada. Scopul acestui program, nascut greu si mort repede, era lansarea satelitilor pe orbita, studiul balistic si evolutia „obiectelor” la re-intrarea in atmosfera, program ce se dorea a avea costuri reduse, program ce s-a numit High Altitude Research Project/HARP/Proiect Cercetare la Mare Altitudine. Neoficial, conform unor surse, americanii aveau in vedere si studiul comportarii la re-intrarea in atmosfera a ogivelor nucleare multiple lansate de rachete balistice cu capacitati Multiple Independently Targetable Reentry Vehicle/MIRV (la acea data SUA se „jucau” cu rachetele LGM-30 Minuteman I, urmate de Minuteman II in 1965. Din cate se cunoaste, Boeing avea la acea data in studiu Minuteman 3, prima racheta balistica intercontinentala din lume cu capacitati MIRV -3 ogive nucleare de 300 sau 500 kt. Programul Minuteman III a fost dezvaluit oficial in 1966, insa SUA mai au astazi in dotare 450 de rachete. Despre istoria Minuteman vom vorbi intr-un articol viitor. Ca fapt divers, sovieticii i-au urmat pe americani in 1971-1975, cu 8K67/R-36/SS-9 Scarp -3 ogive de 3,5 Mt. Este vorba despre varianta 8K67P a carei proiectare a inceput in noiembrie 1967, CIA suspectand faptul ca sovieticii s-au „inspirat” dupa Minuteman III).

Debutand in 1961, acest proiect viza realizarea unui tun capabil sa lanseze proiectile in Spatiu, in spatele sau stand Gerald Bull, inginer expert in balistica, vizionar si…controversat, dupa cum vom vedea in randurile ce urmeaza. Proiectul HARP este considerat a fi unic in istoria cuceririi spatiului cosmic, a debutat greu si a fost plin de controverse. Cu toate acestea, HARP a fost prima incercare serioasa de a folosi tunuri pentru a lansa in atmosfera superioara a Pamantului sateliti. Existau rachete capabile sa faca asta, insa, asa cum mentionam anterior, acestea erau scumpe si dificil de operat.

Povestea HARP este interesanta si controversata totodata, ea isi are originea la jumatatea anilor *50/sec.XX, cand doua laboratoare importante de cercetare din SUA si Canada desfasurau independent cercetari cu privire la rachete intercontinentale, balistica si propulsie, respectiv US Army’s Ballistic Research Laboratory/BRL din Aberdeen/Maryland sub conducerea doctorului Charles Murphy, si Canadian Armaments and Research Development Establishment/CARDE sub conducerea doctorului Gerald Bull.

La CARDE, Gerald Bull se ocupa de balistica, aerodinamica, transmitatoare radio si circuite electronice pentru rachete si nu numai. O preocupare intensa a acestuia erau tunurile si proiectilele de mare viteza, specializarea sa, a propus chiar mai multe proiecte in acest fara a atrage din partea Ministerului Apararii de la Ottawa bani pentru demararea acestora. La acea vreme SUA aveau in Canada o gramada de consilieri militari (sa nu uitam ca operau multe instalatii militare in comun cu SUA), bineinteles, acestia se gaseau si la CARDE trimisi de catre US Army nu doar pentru a coordona eforturile comune de creare a armamentelor, ci si pentru a urmari indeaproape ce faceau canadienii. Convins ca nu va obtine finantare pentru proiectele sale din partea propriului guvern, nu foarte repede, Bull s-a orientat spre ofiterii americani convins de faptul ca acestia erau capabili sa obtina banii necesari demararii proiectelor sale –fonduri care nu aveau nicio legatura cu bugetul apararii canadian.

Cunoscut drept geniu in balistica, lui Bull nu i-a fost greu sa-si faca „prieteni” in randul ofiterilor superiori americani. Unul dintre conceptele la care lucra pe atunci era lansarea proiectilelor la altitudini foarte mari si, nu se stie daca Bull cunoastea acest fapt, in SUA se lucra inca din 1950 la crearea unor tunuri capabile sa lanseze sonde atmosferice de mare altitudine, o alternativa ieftina comparativ cu folosirea aeronavelor cu reactie drept sonda meteo. BRL facuse deja experimente cu proiectile incarcate cu folie reflectorizanta din aluminiu lansata la mare altitudine dintr-un tun naval modificat calibrul 127 mm, apogeul atins de proiectilele cargo fiind de 65 km, greutatea acestora fiind de aproximativ 12 kg, dintre care 900 de grame o reprezenta incarcatura de folie reflectorizanta –folia era detectata de catre radar calculandu-se astfel directia si viteza vantului. Se puteau lansa si mici sonde dotate cu o mica parasuta, acestea pe timpul coborarii la sol inregistrau temperatura, viteza vantului, umiditatea, etc la diverse altitudini (datele erau citite prin recuperarea sondelor). Acest tun avea sa fie folosit pe scara larga si in cadrul programului HARP, executand 300 de trageri test. Ca urmare, Bull/CARDE si Murphy/BRL au gasit repede un limbaj comun, devenind chiar buni prieteni.

Dar, la acea data, Bull avea mari probleme cu alcoolul si cu violenta domestica ceea ce-i cauza mari probleme pe linie profesionala, suportand critici din partea sefilor si a colegilor. Mai mult decat atat, Bull era foarte vehement cu birocratia guvernamentala si blazarea superiorilor, reclamand faptul ca nu „percutau” rapid la ideile si proiectele sale, considerand ca la CARDE este „multa risipa si multa incompetenta”. A incercat sa atraga de partea sa cercetatori de top de la CARDE care sa-i sustina proiectele in fata sefilor si a guvernului, insa asta nu l-a ajutat, faptul c-a fost vocal si critic cu superiorii si-a pus amprenta asupra viitorului sau acolo. Printre putinii care il aprobau se numara si noul sau prieten american de la BRL, Charles Murphy, acesta fiind „uimit” de „incompetenta” celor de la CARDE. Era inceputul anului 1960 si, nu mult dupa aceea, la inceputul lui 1961, dupa un deceniu petrecut la CARDE, Gerald Bull demisioneaza din cauza frustrarii, devenind…consulant independent, expert in balistica. El a ramas pana la sfarsitul vietii adeptul ideii ca Canada ar fi putut deveni o putere spatiala alaturi de SUA si URSS, solutia devenirii fiind, bineanteles, super-tunul sau (despre ambitiile spatiale si nucleare ale Canadei vom vorbi cu alta ocazie, sunt multe de spus…).

Bineinteles, n-a durat mult pana sa se afle ca Doctor Bull era liber, acesta primind multe oferte de angajare de la diverse companii din SUA, pe care le-a refuzat deoarece nu vroia sa-si paraseasca tara, basca sotia si copii. Accepta oferta venita din partea lui Donald Mordell, decanul catedrei de Inginerie Mecanica din cadrul Universitatii McGill din Montreal/Canada, devenind  pe 5 iunie 1961, la doar 34 de ani, cel mai tanar profesor universitar numita vreodata la aceasta universitate (Universitatea McGill este una dintre cele mai vechi din Canada, dateaza din 1821). Acest fapt i-a deschis multe oportunitati legate de cercetarile cu privire la super-tunul sau, basca faptul ca Mordell, si el un inginer remarcabil, a impartasit visul lui Bull legat de lansarea artileristica a unui satelit pe orbita. Pentru Bull incepuse odiseea HARP!    Principiul pe care se baza tunul-spatial era unul simplu, binecunoscut de catre Mordell si Bull, este fizica si matematica pura folosita la lansarea in spatiu a tuturor echipamentelor si dispozitivelor create de catre om -un proiectil tras orizontal prin aer, este atras de catre forta gravitationala a pamantului spre sol, unde si ajunge pana la urma. Daca s-ar imprima proiectilului o viteza foarte mare, de minim 28.000-29.000 km/h (nu mai putin de 8 km/s. Satelitul trebuie sa ajunga la minim 200 km deasupra Terrei pentru a putea fi pozitionat cu succes pe orbita), acesta n-ar mai atinge niciodata pamantul. Curba descendenta a proiectilului devine identica cu curba suprafetei Terrei, desi proiectilul continua sa coboare acesta ramane la aceeasi distanta de suprafata solului, cu alte cuvinte, orbiteaza in jurul Pamantului.

Zis si facut, in vara lui 1961, Bull si Mordell elaboreaza toate detaliile proiectului HARP, cel din urma incercand sa gaseasca finantarea necesara demararii proiectului. Asa cum era normal, proiextul a fost propus prima data la Canadian Defence Research Board/CDRB/Comitetul Canadian de Cercetari pentru Aparare, din care faceau parte si fosti colegi cu Bull, acestia au respins proiectul. In august 1961, Mordell se adreseaza direct Canadian Department of Defence Production/CDDP cerand finantare. Reuseste sa obtina doar o promisiune verbala pentru 500.000 de dolari canadieni, insa toate formalitatile ar dura minim sase luni in hatisul birocratic guvernamental. Disperati sa-nceapa lucrul la proiect, Mordell si Bull se adreseaza consiliului de conducere al Universitatii McGill cerand un avand de 200.000 de dolari canadieni in vederea cumpararii unor tunuri destinate proiectului si gasirii unei locatii adecvate testelor –reusesc sa convinga obtinand suma ceruta, aceasta urma a fi restituita atunci cand Guvernul ar fi alocat cei 500.000 de dolari, in minim sase luni.

Initial s-au gandit sa amplaseze site-ul HARP in nordul provinciei Quebec, zona salbatica impadurita aflata oarecum in apropiere de McGill. Cunoscand faptul ca HARP avea scopul de a lansa sateliti pe orbita, Mordell propune ca site-ul sa fie amplasat aproape de zona Ecuatorului, o idee de bun simt cu atat mai mult cu cat Universitatea McGill avea doua statii de cercetare pe Insula Barbados (lansarea satelitilor din zona Ecuatorului are avantaje, cu deosebire atunci cand se lanseaza sateliti geostationari. Viteza de rotatie a Pamantului variaza in functie de latitudine, fiind maxima la Ecuator -1670 km/h. La 45◦ latitudine viteza de rotatie scade simtitor la doar 1180 km/h, diferenta fiind importanta pentru accelerarea obiectelor cu greutate mare, precum rachete sau proiectile. Mai mult decat atat, daca se lanseaza de la Ecuator se poate „accesa” orice tip de orbita. Ca fapt divers, habar n-aveam ca „satelit” inseamna de fapt „insotitor” –corpuri naturale sau fabricate de catre om care se rotesc in jurul altor corpuri aflate in spatiu. Primul satelit artificial creat de catre om, Sputnik 1, orbita la 160 km deasupra Terrei facand o rotatie completa la fiecare 96 de minute. Luna, cel mai mare satelit natural al Pamantului aflata la 386.000 de km distanta de noi, face o rotatie completa in 28 de zile. Majoritatea satelitilor plasati deasupra ecuatorului la 35.900 km altitudine, fac o rotatie completa in jurul Terrei o data la fiecare 24 de ore. Faptul ca Pamantul se roteste cu aceeasi viteza ca satelitul, daca privim pe cer avem senzatia ca satelitii nu se misca. Daca viteza de rotatie a satelitului n-ar fi corelata cu viteza de rotatie a Pamantului, atunci acesta ar cadea precum o piatra. Altitudinea la care orbiteaza satelitii da si tipul acestora: daca orbiteaza intre 1000-5000 km se numesc sateliti de joasa altitudine; daca orbiteaza intre 5000-20.000 km se numesc sateliti de medie altitudine; daca orbiteaza la peste 20.000 km se numesc sateliti de mare altitudine. Statia Spatiala Internationala orbiteaza, spre exemplu, la aproximativ 350 km altitudine. Astazi, aproximativ 2033 de sateliti artificiali orbiteaza deasupra Pamantului, dintre acestia 1300 apartin Rusiei, 700 apartin SUA si 33 apartin Frantei, Chinei, Indiei, Israelului si Agentiei Spatiale Europene/ESA). Aceste statii exista si astazi, poarta numele de Campusul McGill din Caraibe, aici desfasurandu-se studii in cadrul programului Barbados Interdisciplinary Tropical Studies/BITS/Studii Tropicale Interdisciplinare Barbados. Studiile sunt supervizate de catre Universitatea McGill/Canada si Universitatea Indiilor de Vest/Barbados. Mai mult decat atat, Universitatea McGill avea legaturi puternice cu Partidul Democrat Laburist/DLP, astfel ca Bull a primit sprijin politic din partea fostului prim-ministru canadian, Errol Barrow, acesta aranjand ca locatia HARP sa fie stabilita in Foul Bay/Saint Philip Parish.

 TUN HARP ABANDONAT IN BARBADOS

Barbados, fosta colonie britanica (si-a castigat independenta pe 30 noiembrie 1966, capitala Bridgetown), la inceputul anilor *60/sec.XX era o tara insulara saraca aflata intre Marea Caraibelor si Oceanul Atlantic. Insula-stat face parte din Antilele Mici, masoara 34 km lungime, 23 km latime, suprafata 432 kmp, moneda nationala fiind, interesant, dolarul barbadian. Datorita faptului ca era o tara saraca, lui Mordell si Bull nu le-a fost greu sa primeasca acceptul autoritatilor barbadiene pentru amplasarea site-urilor HARP, basca faptul ca locul ales se invecina cu mii de km din Oceanul Atlantic, fapt ce asigura siguranta tragerilor. Mai mult decat atat, Barbados este situata la 13◦ nord de Ecuator, ceea ce o facea un loc ideal pentru lansarea satelitilor.

Bineanteles, Bull si Mordell nu puteau incepe proiectul fara a dispune de…tunuri. Ca urmare, in octombrie 1961, Bull calatoreste in SUA, la Baltimore/Maryland, pentru a-l contacta pe Charles Murphy, prietenul de la BRL, cerandu-i sa-l ajute sa obtina un tun de mare calibru.

La acea vreme, Murphy era seful laboratorului de cercetare balistica al armatei americane si vechi artilerist si, drept urmare, a sesizat rapid potentialul militar si faptul c-ar putea beneficia de „experienta” si „rezultatele” canadienilor, basca faptul c-ar realiza asta fara cost si efort prea mare. In doar cateva zile a achizitionat pentru Bull cea mai mare piesa de artilerie aflata in arsenalul american, un tun naval de calibrul 406 mm (16’’/50 calibre Mark 7), tunul fiind arma principala a cuirasatelor din Clasa Iowa, bataia maxima fiind de 38-39-40 km in functie de proiectil. Impreuna cu tunul s-a achizitionat un trailer, incarcatura de azvarlire, o macara de mare putere destinata mutarii armei si un radar de ghidare a focului care a costat doar 750.000 de dolari (exista surse care sustin ca acest radar a fost contributia BRL, foarte probabil sa fie asa). Toate acestea urmand a fi livrate dupa finalizarii constructiei amplasamentului HARP in Barbados, insa contributia generoasa a armatei americane a dat un impuls puternic proiectului.

Explorer 1

Totusi, US Army nu facea opera de binefacere cu Bull, nu erau Armata Salvarii, ci avea propriile interese ce depaseau latura stiintifica. La acea vreme, US Army concura cu USAF in privinta noului domeniu al spatiului cosmic, sa nu uitam ca primul satelit al SUA a fost lansat de o racheta apartinand Armatei, nicidecum Aviatiei (este vorba despre Explorer 1 lansat la Cape Canaveral pe 31 ianuarie 1958 de catre Army Ballistic Missiles Agency/ABMA, cu ajutorul unei rachete Jupiter C modificata, racheta ce face parte din Familia Redstone –racheta modificata a fost numita Juno-1 si avea patru trepte. Micul satelit cantarea aproximativ 14 kg, avea 2,05 m lungime, 15,20 cm diametru si avea puterea de emisie de 60 W, fiind raspunsul Americii la Sputnik-ul sovietic. Interesant e faptul ca unul dintre directorii ABMA era nimeni altul decat Wernher von Braun, agentia fiind infiintata pe 1 februarie 1956 la Redstone Arsenal sub conducerea generalului-maior John Bruce Medaris). Era vorba de orgoliu si bani intre Armata si Aviatie, raca fiind veche si, se pare, continua si astazi –cel putin lupta pentru fonduri. Armata SUA a vazut in proiectul HARP un mijloc relativ ieftin si sigur de mentinerea si chiar amplificare a avantajului/avantajelor obtinut/obtinute in cucerirea spatiului, ba chiar se gandeau la initierea de cercetari care sa duca la crearea de armament spatial, chiar se vedeau avand rol determinant in ceea ce priveste apararea spatiala –asta s-a si intamplat, pe data de 3 octombrie 1957 a luat fiinta Redstone Anti-Missile Systems Office, numit astazi US Army Space and Missile Defense Command/Army Forces Strategic Command. US Army declara la acea data ca HARP este doar un proiect care avea drept unic scop realizarea de armament artileristic cu raza lunga de actiune si studii balistice, dar curand Armata avea sa-si piarda avantajul in fata Aviatiei in privinta programului spatial.

Va urma…

 

WW    

 

 

 

 

 

SURSE DATE SI POZE: Wikipedia-Enciclopedia Libera-Internet.

www.boeing.com/defense/weapons/minuteman-iii/index.page

https://howwegettonext.com/q-a-dr-john-hunter-b3b2af5bbf..

https://www.newscientist.com/…/dn17931-blasted-into-space

www.thespaceshow.com/guest/dr.-john-hunter

www.astronautix.com/s/sharp.html

www.bajanthings.com

www.referatele.com/…/Satelitii-artificiali-Tipuri–si-componente-ale-satelitilor-artificia..

https://calliop3.wordpress.com/2008/03/02/despre-sateliti/

 

The post POMPA DE INALTA PRESIUNE (partea 2) appeared first on Romania Military.

Ce-ar fi fost daca…

$
0
0

Episodul 2 – Programul naval interbelic al Romaniei

 

Dupa primul razboi mondial, cu pierderi uriase de vieti si distrugeri asemenea, Romania iese cu suprafata dubla si populatie de doua ori si jumatate mai mare, cu capacitati industriale si comerciale noi, cu un litoral de 412 km.

Amintirea deficientelor de dotare, compensate prin eroism si sacrificii uriase, a facut ca Romania reintregita sa se gandeasca la dotarea fortelor armate, in special a marinei militare, pentru a nu se mai repeta situatia anului 1916.

Astfel, pe langa navele primite ca despagubiri de razboi (trei monitoare fluviale si 7 torpiloare maritime din clasa 250T- unul pierdut in Bosfor), Romania mai achizitioneaza 4 canoniere-dragoare, 4 vedete torpiloare/antisubmarin tip MAS si receptioneaza (intr-un final) 2 din cele 4 distrugatoare comandate Italiei inainte de razboi (Marasti si Marasesti).

 

In 1924 a fost adoptat (nu stiu la ce nivel) un plan naval care prevedea dotarea flotei militare maritime cu trei crucisatoare usoare, 16 distrugatoare, 18 submarine, 12 nave antisubmarin, 1 portavion (!?), vedete torpiloare, o nava scoala, un puitor de mine si aviatie maritima.

Pornind de la programul din 1924, in 1929 este adoptat Programul Naval al Romaniei, mai asezat, mai realist, care prevedea:

– la mare: 2 crucisatoare usoare, 8 distrugatoare, 12 submarine, vedete torpiloare si antisubmarin, 2 puitoare de mine si aviatie de sprijin. Pentru apararea fixa se prevedea instalarea unor baterii de 280, 210, 152, 75mm si asigurarea necesarului de mine marine pentru realizarea de baraje;

– la Dunare: dotarea cu inca 7 vedete fluviale, 200 mine de baraj si 500 mine de curent;

Sigur, a urmat criza economica, politicienii si partidele au facut ce stiu mai bine (ca si acum) si doar o mica parte din program a putut fi realizata: distrugatoarele Regele Ferdinand si Regina Maria, submarinul Delfinul si nava-baza Constanta, nava-scoala Mircea, puitorul Murgescu, trei vedete torpiloare clasa Vosper.

In 1937 un alt program prevedea dotarea cu un crucisator, 4 distrugatoare, 3 submarine, 4 puitoare de mine si 12 vedete torpiloare.

Nu-i vorba, in 1939, alte planuri prevedeau dotarea marinei militare cu vreo 180 de nave (pdf-urile au o lunga traditie in armata noastra ….)

 

Asa se face ca declansarea campaniei din est ne gaseste doar cu 1 submarin, 4 distrugatoare, 3 canoniere, 3 torpiloare de 250tone, 3 vedete torpiloare, 1 puitor de mine, restul navelor fiind conversii ale unor nave civile.

Ca aparare de coasta, Romania se prezenta cu un ghiveci cuprinzand:

– 10 tunuri de 152mm (4 Obukhov, 6 Amstrong);

– 8 tunuri de 120mm (4 Saint Chamond, 4 Skoda);

– 3 tunuri de 102mm Obukhov;

– 8 tunuri de 76.2mm Amstrong DP;

– 8 tunuri de 75mm DP (4 Saint Chamond, 4 Skoda);

– 4 tunuri de 66mm Skoda.

Lor li se adaugau 3 tunuri de 152 mm, pe pontoane, la Sulina.

Un cosmar pentru logistica !

 

De partea cealalta, inamicul nostru se prezenta cu:

– 1 cuirasat clasa Gangut (Parijskaya Komuna), in dotare din 1917, 23.300to standard, 24 noduri, 12 tunuri x 305mm/52, 16(12) tunuri x 120mm, lanstorpile 4x1x450mm, un blindaj de negaurit pentru artileria noastra, completat in 1940 cu torpedo bulges;

– 1 crucisator clasa Kirov (Vorosilov), in dotare din 1940, 7.890to standard, 36 noduri, 9 tunuri x 180mm, 6 tunuri x100mm DP, lanstorpile 2x3x533mm;

– 1 crucisator clasa Maxim Gorki (Molotov), in dotare din 1941, 8.048to standard, armament si viteza similare cu Vorosilov, blindaj putin mai gros. Prima nava sovietica dotata cu radar, cu raza de 65 mile marine;

– 1 crucisator clasa Svetlana (Krasny Krym), in dotare din 1928, 6.800to standard, 29 noduri, 15 tunuri x 130mm, 6 tunuri x 100mm DP, lanstorpile 2x3x450mm;

– 1 crucisator clasa Admiral Nakhimov (Krasny Kavkaz), in dotare din 1932, 7.560to standard, 29 noduri, 4 tunuri x 180mm, 8 tunuri x 100mm DP, lanstorpile 4x3x533mm;

– 1 crucisator clasa Admiral Nakhimov (Chervona Ukraina), in dotare din 1927, 7.480to standard, 29,5 noduri, 15 tunuri x 130mm, 6 tunuri x 100mm DP, lanstorpile 4x3x457mm;

– 1 crucisator cuirasat (protected cruiser) clasa Bogatyr (Komintern), in dotare din 1923, 6.340to standard, transformat in crucisator-puitor de mine, 12 noduri, 8 tunuri x 130mm;

– 2 distrugatoare mari (leader) clasa Leningrad (Moskva, Harkhov), in dotare din 1938, 2.180to standard, 40 noduri, 5 tunuri x 130mm, lanstorpile 2x4x533mm;

– 1 distrugator mare (leader) clasa Tashkent (Tashkent), in dotare din 1939, 2.893to standard, 43,5 noduri, 6 tunuri x 130mm, lastorpile 3x3x533mm;

– 6 distrugatoare clasa Gnevny (Type 7), in dotare din 1938-1939, 1.612to standard, 39 noduri, 4 tunuri x 130mm, lanstorpile 2x3x533mm;

– 4 distrugatoare clasa Soobrazitelny (Type 7U), in dotare din 1941 (plus unul in constructie), 1.727to standard, 40 noduri, 4 tunuri x 130mm, lanstorpile 2x3x533mm;

– 4 distrugatoare clasa Fidonisy, in dotare din 1916-1924, cca 1.500to standard, 33 noduri, 4 tunuri x 102mm, lanstorpile 4x3x450mm;

– 1 distrugator clasa Derzky (Bystry/Frunze), in dotare din 1914, 1.100to standard, 34 noduri, 3 tunuri x 102mm, lanstorpile 3x3x450mm;

Toate crucisatoarele si distrugatoarele puteau incarca intre 60-100mine. Nu am mentionat armamentul sub 100mm pentru ca a suferit numeroase modificari pana in 1941 si dupa.

In privinta submarinelor, la 22 iunie 1941 flota sovietica a Marii Negre se prezenta cu:

– 44 submarine active (doar 5 mai vechi de anul 1930);

– 9 submarine lansate la apa si in diverse stadii de echipare sau in probe de mare;

– 4 submarine in constructie;

Lor li se adaugau:

– 84 vedete torpiloare (in majoritate, clasa G-5, 48 noduri, torpile 2x1x533mm);

– 2 canoniere;

– 18 dragoare (clasa Fugas);

– 10 vanatori de submarine.

Aviatia Flotei Marii Negre sovietice numara, in acel moment, 626 de avioane, cate avea toata aviatia noastra de lupta.

Ce a urmat, stim toti: am compensat, din nou, prin eroism si sacrificiu si, cu sprijin de la aliatii din Axa, am reusit sa punem probleme mari sovieticilor la Marea Neagra, in ciuda disproportiei dintre forte, pana la 23 august 1944.

 

Ce ar fi trebuit sa facem ca lucrurile sa nu ajunga acolo?

Sa ne uitam ce au facut altii, aflati in situatii apropiate de a noastra.

In 1939, Suedia, cu o populatie de trei ori mai mica decat a noastra, cu un teritoriu cu cca 50% mai mare, realiza un PIB dublu fata de al nostru si era considerata una din tarile cu cel mai ridicat nivel de trai.

Suedia, ce-i drept, nu mai participase la un razboi din 1815, era bogata in resurse minerale (ca si noi) si totusi, cum reusise o asemena performanta? Pentru Romania, perioada aceea este considerata perioada de varf a dezvoltarii interbelice dar suedezii realizau un venit pe cap de locuitor de aproape sase ori mai ridicat decat noi

https://forum.axishistory.com//viewtopic.php?t=191325

 

Sa privim in urma:

In 1850 Suedia era saraca. Era intr-o uniune personala cu Norvegia dar era umbra imperiului de altadata. In 100 de ani isi dublase populatia (introducerea culturii cartofului, aparitia vaccinului impotriva variolei) dar nu-si putea hrani populatia si singura cale pentru evitarea foametei si revoltelor a fost migratia catre America. Cca 1 milioan de suedezi au plecat peste ocean in intervalul 1850-1910.

Si totusi, din 1850 Suedia incepe un proces puternic de industrializare, incepe sa extraga la scara mare minereu de fier de foarte buna calitate, incepe urbanizarea accelerata, cu mutari de populatie catre zonele industriale. In paralel, reformeaza educatia si modernizeaza sistemul politic.

Pe scurt, BUNA GUVERNARE !!!

Nu participa la Primul Razboi mondial, manevrand inteligent si pragmatic printre interesele celor doua tabere, dar nu scapa de tulburarile sociale de la sfarsitul razboiului, trecand la 1 milimetru de o revolutie bolsevica.

Una peste alta, in perioada interbelica Suedia avea dezvoltata o industrie solida, isi modernizase agricultura, facea comert si, foarte important, isi administra bine banii.

Statutul de neutralitate nu insemna ca Suedia nu se uita in jurul sau, la interesele marilor puteri, ca vorbim de URSS, Germania si chiar Marea Britanie.

Asa ca suedezii si-au dezvoltat propria industrie de armament, au construit piese de artilerie terestra si antiaeriana (unele foarte reusite), au produs blindate si nave de lupta.

Acolo unde n-au stiut sa faca singuri, au cumparat licente, au importat echipamente sau au dezvoltat cooperari cu producatorii consacrati de armament.

In caz de urgenta, au avut suficienti bani pentru a cumpara ce nu reusisera sa faca in cantitati suficiente, fie ca vorbim de avioane de lupta, de tancuri sau de distrugatoare.

 

Ca rezultat, pe langa dezvoltarea unitatilor militare, a flotei maritime si a apararii de coasta, Suedia a fost capabila sa sprijine cu cantitati mari de armament si munitii Finlanda, impotriva URSS, in timpul Razboiului de Iarna:

– 135.000 pusti, 347 mitraliere, 450 mitraliere usoare, cu cca 50 milioane cartuse;

– 144 tunuri de camp, 100 tunuri antiaeriene, 92 tunuri antitanc, cu cca 302 mii proiectile;

– 300 mine marine si 500 incarcaturi de adancime;

– 17 vanatori, 5 bombardiere usoare si 3 avioane de recunoastere;

– 83 motociclete, 83 masini, 350 camioane, 13 tractoare;

Acestor eforturi li se adauga imbracaminte, hrana, medicamente si cca 15.000 voluntari din care peste 8.000 au luptat efectiv in Finlanda.

 

Pentru ca despre Suedia sunt multe lucruri de spus, ma voi opri doar la evolutia marinei militare suedeze.

 

Suedia are traditie in constructia de nave. In perioada imperiului, 1611-1721, construise o flota cu care dominase Marea Baltica si se extinsese teritorial in jurul acesteia, ingloband Finlanda, Karelia, Ingria, Estonia, Letonia, teritorii din nordul Germaniei si-si asigurase iesirea la Atlantic, cucerind teritorii din Norvegia.

In plus, detinea turnatorii pentru tunuri dintre care cele mai cunoscute, Akers, Stafsjo si Finspong, realizau tunuri navale de diferite tipuri si calibre si le exportau in Rusia, Prusia, Franta, Sardinia, Austria, Franta, Olanda, SUA, Bavaria, Brazilia, Imperiul Otoman, Spania, Anglia, Portugalia, Norvegia, Egipt si, in plus, asigurau necesarul pentru navele si artileria de coasta a Suediei.

Imperiul Suedez la apogeul extinderii teritoriale

Totusi, cum spuneam, in 1850 Suedia era doar umbra imperiului de altadata, era saraca, epoca navelor cu panze se incheiase, acum se faceau nave cu motoare cu aburi, cu coca metalica, puternic blindata.

Declansarea procesului de industrializare si modernizare s-a reflectat si in industria navala, poate mai mult decat in alte domenii, Suedia fiind nevoita sa construiasca nave moderne care sa tina pasul cu cele ale puterilor vecine, mai ales ca avea de aparat o coasta de cca 3100km la Marea Baltica.

 

Monitoare, canoniere, cuirasatele costiere

Intre 1865 si 1868, Suedia lanseaza la apa, la Norrkoping, patru monitoare (unul livrat Norvegiei) clasa John Ericsson, o varianta imbunatatita a clasei americane Canonicus, foarte activa in Razboiul Civil din SUA.

Deplasament 1476to, 60.9×13.8×3.66m, 7 noduri si blindaj din fier laminat. Navele dispuneau de motoare cu abur cu parghie vibratoare (vibrating-lever steam engine, in caz ca am tradus gresit), o inventie a suedezo-americanului John Ericsson, compacte, ideale pentru astfel de nave. Aici gasiti un videoclip despre motor: https://www.youtube.com/watch?v=VWn8gQ9Ykpk

John Ericsson dispunea  de 2 tunuri de 381mm (15in), tip Dahlgren, cu teava lisa si incarcare pe la gura tevii, in turela, in timp ce Thordon si Tirfing dispuneau initial de doua tunuri de 267mm (10.5in)M66 Amstrong.

Tunul Dahlgren, calibrul 381mm, ca tun de coasta, in Razboiul Civil American

In 1869 este lansat Loke, o varianta imbunatatita, 1574to, 8.5noduri, doua tunuri de 274mm Finspong, cu incarcare pe la culata.

Navele erau perfecte pentru apele putin adanci din zona coastei suedeze si pentru a se ascunde printre sutele de insulite din fata porturilor suedeze.

De-a lungul timpului, vor suferi modificari repetate ale artileriei de bord, primele trei fiind reconstruite intre 1894-1905 si reactivate in timpul primului razboi mondial, ulterior retrase si casate.

Monitorul John Ericsson, in forma originala si dupa reconstructie

Dupa monitoarele mari, suedezii lanseaza o serie de monitoare mici, pentru apararea exterioara a arhipelagurilor suedeze:

– 1871-1872, 2 monitoare clasa Skold, realizate de Bergsund, Stockholm. 262to, 32.7×6.9×2.4m, 3.5noduri, 1 tun x 240mm/19 Finspong (turela fixa). Retrase in 1903-1906.

– 1872, 2 monitoare clasa Gerda, realizate de Lindberg, Stockholm. 459to, 39.7x8x2.7m, 7,6noduri, 1 tun x240mm/21 Finspong(turela fixa). Retrase in 1919-1922.

– 1873-1875, 5 monitoare clasa Berserk, realizate de Motala, Norrkoping. 460to, 39.8x8x2.7m, 8noduri, 1 tun x 240mm/21 Finspong(turela fixa). Retrase in 1919-1922.

Cele trei clase aveau in comun pozitia fixa a tunului, ceea ce necesita intoarcerea navei pentru schimbarea directiei de tragere. Pentru asta, monitoarele au fost prevazute cu 2 elici si cu inca o carma la prova. Intre 1896-1909, la clasa Berserk tunul de 240mm a fost inlocuit cu unul de 120mm/45, cu camp de tragere orizontala de 45 grade, navele fiind completate cu 2 tunuri x 57mm/55.

Macheta navei Hildur

 In paralel cu monitoarele, suedezii au construit si un numar de canoniere pentru apararea coastei, astfel:

– 1862-1863, 6 canoniere clasa Astrid, 204to, 32×6.25×2.15m, 9noduri, 2 tunuri x 204mm/14.5 Wahrendorf, retrase intre 1888-1905.

– 1875-1877, 2 canoniere clasa Blenda, produse la Goteborg si Karlskrona. 550to, 51.1x8x3m, 11.5noduri, 1 tun x 274mm/20 Finspong si 1 tun 122mm/22 Finspong, retrase in 1906 si 1925.

– 1877-1881, 6 canoniere clasa Urd, realizate la Malmo, Stockholm si Karlskrona. 550to, 53.6x8x2.82m, 13.4 noduri, 1 tun x 274mm/20 Finspong, 1 tun x 122mm/22 Finspong, 2 tunuri x 25mm/35, diferite modificari ale armamentului pe timpul vietii, Rota modificata in puitor, in 1919. Retrase intre 1910 si 1928.

– 1885, 1 canoniera, Eda, derivata din clasa Blenda, cu tun de 152mm in loc de 122mm si 2 tunuri x 25mm. Puitor din 1907, apoi cazarma plutitoare pana in 1923.

– 1891, 1 canoniera – puitor, Svenksund, 280to, 38.5×7.9x3m, 12.5noduri, 2 tunuri x 57mm/55, mine, utilizata si ca spargator si depozit de torpile. Retrasa in 1942.

Canoniere din clasele Urd si Blenda

 

 In 1884, suedezii trec la nivelul urmator si lanseaza, intre 1886 si 1993, trei cuirasate mici sau nave de aparare a coastelor (coastal defence battleship), clasa Svea (Svea, Gota, Thule), produse la Goteborg si Stockholm.

3000-3300 to, 15-16 noduri, 2 tunuri x 254mm Amstrong, 4 tunuri x 152mm Amstrong/Bofors, mai multe tunuri de calibru mic, cu tragere rapida, 1-3 lanstorpile 381mm, blindaj compozit (Svea) si otel Creusot (Gota, Thule), primele cuirasate apte sa opereze in largul marii.

Svea

Intre 1901-1904 navele au fost modernizate, primind tunuri noi, 2x210mm/44 si 7x152mm/44, toate Bofors, si 11x57mm/55 Northenfelt, si au servit pana dupa primul razboi mondial. Svea a servit ca nava-baza pentru submarine pana in 1941, fiind apoi casata.

 

Intre 1897-1899 a intrat in dotare clasa Oden (Oden, Thor, Niord), produse la Stockholm si Goteborg.

3700t, 16.5noduri, 86.3×14.8×5.28m, 2 tunuri x 254mm Bofors, 4-6 tunuri x 120mm Bofors,  4-10x57mm, alte tunuri mai mici, un tub lanstorpila, blindaj din otel Creusot (Oden), otel-nichel Harvey (Thor, Niord). Motoare cu abur, cu tripla expansiune.

Motor cu aburi, cu tripla expansiune

Reconstruite in 1915-1916. Niord a fost retras in 1926, servind drept cazarma plutitoare pana in 1944, Oden si Thor au fost retrase in 1937.

Oden

 

In 1901 intra in dotare Dristigheten, dezvoltat, la Goteborg, din clasa Oden.

3600to, 89×14.8×4.88m, 16.5noduri, 2 tunuri x 210mm/44 Bofors, in turele, 6 tunuri x 152mm/44 Bofors, in cazemate, 10 tunuri x57mm/55, 2 lanstorpile x 450mm, blindaj otel-nichel Harvey. Prima nava la care toate toate tunurile erau cu tragere rapida.

Reconstruita intre 1927-1928 ca nava purtatoare de hidroavioane, operand 3 aparate. Nu dispunea de catapulta, hidroavioanele decoland de pe apa. 4 tunuri x 75mm/50 DP, 3 mitraliere x 8mm.

In configuratia asta a operat in al doilea razboi mondial, fiind retrasa in 1947 si utilizata ca tinta pana in 1961.

Dristigheten, inainte si dupa conversie

 

Intre 1902-1904 intra navele din clasa Aran (Aran, Wasa, Tapperheten, Manligheten), dezvoltata din Dristigheten, produse la Goteborg, Stockholm si Malmo, cu blindaj mai puternic si artileria secundara asezata, din nou, in turele.

Intre 1903-1906 navele primesc un catarg tripod, cu director de tragere. Ulterior vor suferi modernizari ale artileriei antiaeriene si unele reconstructii ale suprastructurii.

Wasa a fost casata in 1940. Aran a operat pana in 1942 apoi a servit drept cazarma plutitoare pana in 1947, Tapperheten si Manligheten au operat in timpul celui de-al doilea razboi mondial, fiind retrase in 1947 si 1950.

Aran

 

In 1907 intra in dotare Oscar II, produs la Goteborg, un model dezvoltat din clasa Aran.

4586to, 95.6×15.4×5.49m, 18.5noduri, masini mai puternice. 2 tunuri x 210mm/44 Bofors si 8 tunuri x 152mm/50 Bofors, in turele duble. 10 tunuri x57mm/50 si 3x37mm/37, toate cu tragere rapida, 2 lanstorpile x 450mm.

In 1911 primeste catarg tripod cu director de tragere, in 1938-1939 boilerele pe carbuni sunt inlocuite cu unele pe pacura, se elimina torpilele si se modernizeaza artileria antiaeriana.

Va opera pe durata celui de-al doilea razboi mondial, fiind retras in 1950 iar coca pastrata pana in 1974.

Oscar II

 

Intre 1917-1922 intra navele clasa Sverige (Sverige, Drottning Victoria, King Gustav V), produse la Goteborg si Malmo, ultima clasa de cuirasate costiere din lume si singura propulsata cu turbine.

7500-7600to, 22.5-23.2 noduri, 120×18.6×6.7m (cu mici variatii), blindaj KC (Krupp Cemented), boilere pe carbune, cu pulverizare de pacura.

4 tunuri x 283mm/45 Bofors, foarte performante, in doua turele duble, 8 tunuri x 152mm/50 Bofors, 6 tunuri x75mm/50, 2 tunuri x57mm/50, 2 lanstorpile x533mm.

Suficient de mici pentru a opera in zona costiera si a se ascunde printre insule, navele au constituit si nucleele unor minigrupuri de lupta, impreuna cu crucisatoare, distrugatoare si vedete torpiloare, cu sprijin aerian de pe coasta, putand opera in larg si fiind letale pentru orice grupare navala adversa care nu cuprindea si un cuirasat.

Pana la al doilea razboi mondial au suferit numeroase modificari, incluzand trecerea la propulsie mixta (carbune si pacura) pentru Sverige si propulsie pe pacura pentru celelalte doua, renuntarea la torpile si instalarea de centrale de dirijare a tirului, reducerea artileriei secundare si modernizarea celei antiaeriene, modificarea cosurilor.

In 1943 Drottning Victoria a fost dotata cu radar, model suedez.

Au fost retrase in 1947-1948 dar Gustav V a fost taiata abia in 1970 dupa ce suedezii au fost siguri ca sovieticii au taiat si ultimul cuirasat din clasa Gangut.

Sverige, inainte si dupa modernizare

 

Submarinele

Istoria submarinelor suedeze incepe in 1880/1881 cand, dupa esecul submarinului Resurgam, reverendul britanic George Garret solicita sprijinul tehnic si financiar al inventatorului si magnatului suedez Thorsten Nordenfelt, incepand, impreuna, productia unei serii de submarine cu motoare cu aburi.

Primul, Nordenfelt I, era similar celui britanic, cu 19.5m lungime, 56 to, 240km autonomie, un motor cu abur de 100CP care-i permitea sa se deplaseze la suprafata cu 9 noduri dupa care oprea motorul si intra in imersiune, propulsia realizandu-se pe baza aburului acumulat (nu e foarte clar). Submarinul dispunea de o singura torpila si de o mitraliera de 25mm. A fost cumparat in 1886 de guvernul grec care nu l-a folosit niciodata.

Au urmat Nordenfelt II si III, 1886 si 1887, 30m si 2 lanstorpile, vandute Imperiului Otoman care le-a redenumit Abdulhamid si Abdulmecid. Abdulhamid a fost primul submarin din istorie care a lansat o torpila din imersiune. In 1914 au fost luate in considerare pentru apararea portului Istanbul dar s-a renuntat din cauza coroziunii avansate.

Apogeul a fost atins cu Nordenfelt IV, 1887, cu 2 motoare si 2 lanstorpile, livrat Rusiei dar esuat in largul Jutlandei. Rusii au refuzat sa-l receptioneze asa ca a fost taiat.

Abdulhamid (Nordenfelt II), cu echipaj turcesc

 

Marina militara suedeza a primit, in 1905, primul submarin, Hajen, construit in secret la Orlogsvarvet, Stockholm dupa proiectul lui Carl Richson.

Submarinul, 111/127to,  21.6×3.6x3m, era propulsat la suprafata de un motor cu petrol-parafina (kerosen dupa alte surse) de 200CP care-i asigura o viteza de 9.5noduri. Pentru imersiune propulsia era asigurata de un motor electric Luth&Rosen de 70CP care-i permitea sa se deplaseze cu 6.5 noduri si sa ramana scufundat 13 minute.  Adancimea maxima de scufundare era de 30m iar echipajul de 8-11 persoane. 1 tub lanstorpila x 450mm si 3 torpile.

In 1916 motorul petrol-parafina, nefiabil, a fost inlocuit cu unul Diesel de 135 CP. Dupa primul razboi mondial a fost folosit ca nava de antrenament, in 1922 fiind retras, in prezent aflandu-se la muzeu, in Karlskrona.

Hajen, poza de epoca si poza de la muzeu

 

In 1909 marina suedeza primeste al doilea submarin, Hvalen, construit in Italia, la Spezia, clasa Foca. 186/230to, 42.4m, 3 motoare pe petrol – 750CP si unul electric – 150CP, 14.8/6.3 noduri, 2 lanstorpilex450mm, 4 torpile, autonomie cca 330nm(10)/40nm(4).

In 1909 intra in dotare trei submarine clasa N:R2, construite la Motala, Norrkoping, de Carl Richson. Cu 26.8m si 138/230to, au fost clasificate ca submarine clasa a 2-a. Motor diesel 400CP si motor electric 200CP, viteza 8.8/6.6noduri, 1 tub x450mm, 3 torpile. Retrase in 1929-1930.

In 1915 intra in dotare 2 submarine clasa Svardfisken (Fiat-Laurenti), construite de Kockums, Malmo, submarine clasa 1.  45.5m si 252/370tone, 14.2/8.5 noduri, autonomie 1500nm(10)/40nm(5), 2  tuburi x 450mm, 4 torpile, 1 tun x 37mm/37. Retrase in 1936 si folosite ca baterii AA, nepropulsate, in al doilea reazboi mondial. Taiate in 1946.

Tot in 1915 intra Delfinen, similar clasei Svardfisken, construit de Bergsund, Stockholm, cu performante mai bune in imersiune (viteza si autonomie putin mai mari). Retras in 1930.

In 1915 mai intra in dotare si 2 submarine din clasa Laxen, dezvoltare din clasa N:R2, produse de Motala, Norrkoping, tot submarine clasa a 2-a. 140/170to, 26.8m, 8,8/6.6noduri, 1 tub x450mm, 3 torpile. Retrase in 1931 si 1935.

In 1916 intra in dotare 2 submarine clasa Abborren, dezvoltare din Laxen, fabricate la Karlskrona. 174/310to, 31m, 9.5/7.4noduri, 2 tuburi x450mm,  4 torpile, raza de actiune 1300nm(8)/45nm(5), retrase in 1937.

 

Dupa primul razboi mondial, Suedia continua constructia de submarine:

In 1920, 3 submarine clasa Hajen II, dezvoltare din Svardfisken si produse de Kockums, Malmo, mai mari, 422/600to, 54m, 15.5/9noduri, 4tuburi x 450mm in prova, 8 torpile, raza de actiune 3300nm(10)/54nm(6). Retrase in 1942-1943.

In 1921, 3 submarine clasa Bavern, dezvoltare din Hajen II, produse la Malmo si Karlskrona. 472/650to, 57m, 15.2/8.2noduri, autonomie 3000nm(15)/54nm(6), armament identic. Illern pierdut intr-o coliziune, in 1943, celelalte retrase in 1944.

In 1925, primul submarin minier, Valen, dezvoltar din Bavern, produs la Karlskrona. 548/730to, 57.1m, 14.8/7.4noduri, 4 tuburi x 450mm in prova, 8 torpile, 20 mine. Primul submarin cu adancime de scufundare de 60m. Retras in 1944.

In 1929-1931, 3 submarine clasa Draken, dezvoltare din Bavern, produse la Karlskrona. 667/850to, 66.2m, 13.8/8.3noduri, 4tuburi x533mm (2 prova+2pupa), 8 torpile, autonomie 5600nm(10)/38nm(5). Prima clasa care trece la torpilele de 533mm. Ulven a fost pierdut intr-un camp de mine german, in 1943, celelalte retrase in 1947 si 1948.

In 1934-1935, 3 submarine miniere clasa Delfinen II, dezvoltare din Valen si Draken, produse la Kockums, Malmo. 540/720to, 63.1m, 15/9noduri, 4tuburi x533mm (3prova+1pupa), 8 torpile, 20 mine. Retrase in 1953.

Intre 1938-1942, 9 submarine clasa Sjolejonet, proiect nou, produse la Kockum, Malmo, cu sprijinul biroului german dr proiectare Weser. Doar 2 intrate in dotare inainte de izbucnirea razboiului. 580/760to, 64.2m, 16.2/10noduri, 6 tuburi x533mm (3prova+1pupa+2orientabile), 10 torpile. Retrase intre 1959-1964.

Intre 1941-1944, 9 submarine costiere clasa U1, design simplificat, produse la Malmo si Karlskrona. 367/450to, 49.6m, 13.8/7.5noduri, 4tuburi x533mm, 8 torpile.

In 1943, 3 submarine miniere, clasa Neptun, dezvoltare din Sjolejonet si Delfinen II, produse la Kockums, Malmo. 550/730to, 62.6m, 15/10noduri, 5tuburi x533mm (3prova+2pupa), 10 torpile, 20 mine. Au fost ultimele submarine produse inainte de incheierea razboiului, retrase in 1966.

Submarine din clasele Sjolejonet, Neptun, U1

Observatie: denumirile Hajen II si Delfinen II sunt introduse de mine pentru a le diferentia de submarinele cu aceleasi nume, din generatiile anterioare. Suedezii le-au zis doar Hajen si Delfinen.

 

As putea continua analiza si pentru celelalte categorii de nave ale flotei militare suedeze dar, pentru a nu lungi articolul, sa vedem o situatie centralizata cu tipurile de nave avute in dotare de marina militara a Suediei intre 1939 si 1945:

Anul 1939 1940 1941 1942 1943 1944 1945
Submarine* 16 16 21 21 22 25 25
Coastal defence ships 7 7 7 7 6 6 6
Purtatoare de avioane 1 1 1 1 1 1 1
Crucisatoare** 3 3 3 3 3 3 3
Distrugatoare*** 15 18 17 19 25 26 26
Patrulare dragaj**** 23 19 16 15 14 12 12
Patrulare ASW 4 4 4 4 4 4 4
MTB 2 6 10 16 21 21 21
Puitoare 2 2 2 1 2 2 2
Puitoare-dragor 3 7 15 15 15 15 15
Dragoare de rada 2 8 25 26 26 26 26
Coastal patrol***** 0 0 0 0 0 5 5

* In 1945, din cele 25 submarine, 10 erau clasa 1,  9 costiere si 6 miniere;

** La sfarsitul razboiului se aflau in santier inca 2 crucisatoare, clasa Tre Kronor. O sursa mentioneaza inca 5 crucisatoare auxiliare, nave de 800-3200to, cu 2-3 tunuri x120mm/45, tunuri de 57, 40 si 20mm dar nu am gasit nicio confirmare.

*** In 1945, din 26 distrugatoare, 20 erau distrugatoare clasa 1 si 6 costiere (mai mici);

**** Foste torpiloare din wwi, transformate in nave de patrulare-dragaj, retrase treptat din serviciu;

***** Nave de patrulare operate de Corpul Naval al Voluntarilor.

Navelor din tabel li se adauga o sumedenie de remorchere, spargatoare, nave de transport, nave de pichet, trawlere convertite in nave de patrulare-dragaj etc etc.

Tabelul nu include navele de patrulare si puitoarele din subordinea Artileriei de Coasta, pe care le voi trata separat.

 

Suedezii au produs in ritm sustinut, chiar si in timpul razboiului, submarine, distrugatoare, vedete torpiloare, dragoare, inlocuind navele pierdute sau retrase din uz si crescand permanent parcul de nave.

Este impresionant ca o tara mica sa detina patru santiere navale apte sa produca submarine, trei din ele fiind capabile sa construiasca si nave complexe de lupta de pana la 8000 to. Lor li se adauga alte santiere navale care au produs nave mai mici.

 

Ce aveam noi in dotare la 23 august 1944?

– 4 distrugatoare, din care unul schiop inca din toamna lui 1941;

– 2 foste torpiloare, transformate in escorte antisubmarin;

– 3 canoniere – dragor – vanator de submarine;

– 3 vanatori de submarine;

– 7 vedete torpiloare;

– 2 puitoare;

– 2 submarine;

– diverse remorchere si salupe adaptate pentru patrulare si dragaj;

– 7 monitoare fluviale;

– 4 vedete fluviale;

– 5 vedete fluviale blindate;

– 5 remorchere-dragoare fluviale;

– 4 salupe fluviale de dragaj;

 

Pe timpul razboiului am construit/montat doua submarine. La ambele:

– a inceput constructia in 1938;

– lansate la apa in 1941;

– completate in 1943;

– intrate in dotare in 1944;

Nu-i vorba ca japonezii au construit Yamato in doar 4 ani dar suedezii, cei cu care ne comparam, construiau submarine din clase similare in doar 1 an.

In rest, am primit de la nemti 3 vanatori de submarine si 7 vedete torpiloare si am capturat o vedeta blindata de la rusi.

 

Artileria de coasta

 

Artileria de coasta suedeza, Kustartilleriet, isi are originea in artileria fortaretelor de pe coasta suedeza, infiintate inca din sec XV.

1901 este anul de nastere al Artileriei de Coasta moderne, infiintata prin unificarea unitatilor de artilerie ale armatei din fortaretele Vaxholm si Karlskrona cu companiile de geniu-mine ale marinei si cu elemente din regimentul marinei, desfiintat.

Artileria de Coasta a functionat ca o ramura independenta in cadrul Marinei Militare si cuprindea 2 regimente, Vaxhlom si Karkskrona, cu detasamente ce asigurau garnizoana pentru forturile Alfsborg si Farosund. In 1937 detasamentul de la Farosund este transformat in Regimentul Gotland al Artileriei de Coasta. Urmeaza o expansiune rapida si achizitia de piese de artilerie, majoritatea de productie proprie dar si unele importate, in special din Cehoslovacia (obuziere de 305mm).

La izbucnirea celui de-al doilea razboi mondial, Kustarilleriet era organizata pe 5 zone/sectoare:  Vaxholm (Stockholm), Karlskrona, Hemso, Gotland si Alfsborg/Goteborg, cu 26 de centre fortificate, cuprinzand artilerie de diferite calibre, proiectoare, campuri de mine, unitati de supraveghere a coastei, nave de patrulare si puitoare de mine.

Pentru a nu lungi articolul, voi prezenta o alta situatie centralizata, privind dotarile Kustarilleriet, intre 1939 si 1944:

Anul 1939 1940 1941 1942 1943 1944
Sectoare 5 5 5 5 5 5
Centre fortificate 26 31 31 31 31 31
Baterii 305mm obuziere 0 2 2 2 2 2
Obuziere 305mm 0 8 8 8 8 8
Baterii 240mm 1 1 1 1 1 1
Turnuri 240mm 2 2 2 2 2 2
Baterii 210 mm 1 1 1 1 1 4
Tunuri 210mm 3 3 3 3 3 12
Baterii 150mm 13 17 17 22 25 25
Tunuri 150mm 33 45 45 61 70 70
Baterii 120mm 8 8 8 8 8 8
Tunuri 120mm 23 23 23 23 23 23
Baterii 105mm 1 1 1 0 0 0
Tunuri 105mm 4 4 4 0 0 0
Baterii 84mm 1 5 7 7 7 7
Tunuri 84mm 1 11 16 16 16 16
Baterii 80mm Krup 1 1 2 2 2 2
Tunuri 80mm Krup 3 3 5 5 5 5
Baterii 57mm 40 52 62 70 70 70
Tunuri 57mm 102 132 157 178 178 178
Baterii 75mm AA 7 7 7 8 8 8
Baterii 40mm AA 12,5 13 13 31,5 33 34,5
Baterii 20-25mm AA 2 2 2 2,5 2,5 2,5
Mitraliere 8mm AA 10 10 10 18 18 18
Proiectoare 60-150cm 39 52 53 69 72 75
Campuri de mine 20 27 28 29 29 29
Unitati garda coasta 18 23 23 25 25 25
Puitoare 7 7 7 7 7 7
Nave patrulare 8 10 10 10 10 10
Si mai centralizat
Anul 1939 1940 1941 1942 1943 1944
Tunuri/obuziere peste 200mm 5 13 13 13 13 22
Tunuri 150/152mm 33 45 45 61 70 70
Tunuri 80-120mm 31 41 48 44 44 44
Tunuri 57mm 102 132 157 178 178 178
Baterii 75mmAA 7 7 7 8 8 8
Baterii 40mm AA 12,5 13 13 31,5 33 34,5
Baterii < 40mm AA 2 2 2 2,5 2,5 2,5
Mitraliere AA 10 10 10 18 18 18

 

Da, ati citit bine: 22 tunuri si obuziere de peste 200mm, 70 tunuri de 150-152mm, multa artilerie usoara, 45 baterii antiaeriene, 75 proiectoare, 29 campuri de mine, 7 puitoare si 10 nave de patrulare. O retea complicata de baterii, pozitii fortificate si baraje de mine, pe coasta si pe nenumaratele insule din fata porturilor strategice, care facea imposibil un atac prin surprindere de pe mare. Completat cu cuirasate de coasta, crucisatoare, distrugatoare, vedete torpiloare si submarine sistemul facea orice tentativa de debarcare extrem de costisitoare pentru oricine si-ar fi pus in gand asa ceva.

Cred ca dotarile sectoarelor nu includ armamentul Liniei Per Albin, infiintata in al doilea razboi mondial si care se intindea pe tarmul sudic, intre granita cu Norvegia si Karlskrona, cu 500 km de lucrari genistice, pe doua linii, cu buncare din beton pentru artilerie usoara, mitraliere si adaposturi pentru trupe.

 

Nu am vorbit despre aviatia suedeza care completa sistemul de aparare pentru ca o voi face in alt articol.

 

Dotarea artileriei de coasta romane, din 1941, am prezentat-o mai sus.

La 23 august 1944 artileria de coasta a Romaniei era organizata astfel:

1) Regimentul Artilerie de Marină

  1. a) Gruparea artilerie de coastă Constanţa:

I.Bateria ,,Mircea”, 4/152 mm Obuchov;

II.Bateria ,,Ovidiu”, 4/152 mm Obuchov;

III.Bateria ,,Tudor”, 3/152 mm Armstrong;

IV.Bateria ,,Vultur”, 3/76.2 mm AA Armstrong;

V.Bateria ,,Mihai”, 3/170 mm Krupp;

VI.Bateria ,,Carol”, 3/105 mm Rheinmetall.

  1. b) Gruparea artilerie de coastă Mangalia:

I.Bateria ,,Elisabeta” 4/120 mm St. Chamond;

II.Bateria ,,Vlaicu” 4/122 mm Rus;

III.Bateria ,,Aurora” 3/152 mm Armstrong;

IV.Bateria ,,V. Lupu” 4/75 mm Kamel.

  1. c) Comandamentul port – zona Constanţa:

I.Bateria ,,Rareş” 4/66 mm Skoda;

2) Gruparea Artilerie de Coastă Sulina:

I.Batalionul 16 Infanterie Marină

a.Bateria ,,Ştefăniţă” 4/122 mm rus;

b.Bateria ,,Ştefan” 4/120 mm Skoda;

c.Bateria ,,Ţepeş” 3/101.6 mm Obuchov;

d.Bateria ,,Şoimu” 3/76 mm Armstrong;

e.Secţia ,,Mărăcineanu” 2/47 mm Hote.

II.Zona Sfântul Gheorghe

a. Bateria ,,Corvin” 3/76 mm Rus;

b. Bateria ,,Lăstunul” 2/76.2 mm AA japonez;

III.Insula Şerpilor

a. 1 pluton puşcaşi marini din Bt. 16 Infanterie Marină;

b. 2 piese AA 37 mm

c. 2 piese AC 45 mm;

3)Detaşamentul Maritim Vîlcov

I.Batalionul 17 Infanterie Marină

a. 2 piese AC 45 mm;

b. 1 secţie plutitoare 47 mm;

c. 1 secţie plutitoare 120 mm;

d. Baterie câmp 4/76 mm

– 1 secţie ,,Cuza” – Periprava

– 1 secţie ,,Săgeata” – Cardon;

e.Bateria Munte 4/75 mm.

 

Centralizand, obtinem:

Sectoare 3
Baterii 170 mm 1
Tunuri 170mm 3
Baterii 152mm 4
Tunuri 152mm 14
Baterii 122mm 2
Tunuri 122mm 8
Baterii 120mm 2.5
Tunuri 120mm 10
Baterii 105mm 1
Tunuri 105mm 3
Baterii 101.6mm 1
Tunuri 101.6mm 3
Baterii 76mm 3
Tunuri 76mm 10
Baterii 75mm 2
Tunuri 75mm 8
Baterii 66mm 1
Tunuri 66mm 4
Baterii 47mm 1
Tunuri 47mm 4
Baterii 45mm AC 1
Tunuri 45mm 4
Baterii 76.2mm AA 2
Tunuri 76.2mm AA 5
Baterii 37mm AA 0.5
Tunuri 37mm AA 2

 

Sa comparam acum dotarea din 1944, Romania vs Suedia.

Vom adauga la noi si bateria Tirpitz: 3 tunuri x283mm, 4x75mm, 2x75mmAA, cca 40x20mm (alte surse vorbesc despre tunuri AA de 88mm si 40mm).

Tara Romania Suedia
Tunuri peste 200mm 3 22
Tunuri 150-200mm 17 70
Tunuri 75-122mm 46 44
Tunuri 37-66mm 12 178
Baterii 75/76.2mmAA 2.5 8
Baterii 40mm AA 34,5
Baterii < 40mm AA ~6.5 2,5
Total tunuri terestre 78 314
Total baterii AA 9 45
Total calibre 15 13

 

Exceptand segmentul 75-122mm, unde dotarea este egala, in rest ….

Prapad la calibrele mari (de la 150mm in sus).

Prapad la calibrele mici, cu tragere rapida.

Prapad la apararea antiaeriana.

Am reusit sa avem 15 calibre de tun fata de 13 suedezii, in conditiile in care aveam de 4 ori mai putine tunuri. Asta da performanta!

Generatii si origini diferite, de la tunuri germane, franceze, engleze, cehoslovace pana la tunuri rusesti si japoneze.

Sigur, putem discuta ca litoralul lor masura 3100km si al nostru doar 412km dar suedezii nu si-au imprastiat artileria de coasta pe 3100km ci au concentrat-o pentru apararea a 5 sectoare asa cum si noi ne-am concentrat pe 3 sectoare: Constanta, Mangalia si Sulina.

Putem sa facem si cu regula de trei simple si tot iesim foarte prost ca numar de tunuri, ca sa nu mai vorbim despre calibre, vechimea pieselor si performantele de tragere.

 

 

Trecand in revista politica dezastruoasa de inzestrare a marinei, din perioada interbelica, ajung sa ma intreb cum dracu’ nu am disparut cu totul de pe harta, la ce iures a trebuit sa induram.

Si ma mai intreb daca decidentii nostri de azi stiu ce s-a intamplat in perioada aceea si daca au inteles ce efecte au avut prostia si ticalosia politicienilor interbelici.

 

Dupa cum se deruleaza actualele programe de inzestrare, cred ca multi dintre ei nici macar nu stiu intre ce ani s-a desfasurat al doilea razboi mondial si cati oameni am pierdut.

 

Later edit:

Conform Bogdan Murgescu, „Romania si Europa …”, Ed. Polirom 2010, pg. 190-191: rata aproximativa a analfabetismului in jurul anului 1900 in diverse tari europene:

Suedia – 2%, Elvetia – 2%, Danemarca – 4%, Germania – 4%, Norvegia – 5%, Finlanda – 7%
Marea Britanie – 10%, Franta – 17.4%
Belgia – 31.9%, Italia – 48,5%, Spania – 52%
Bulgaria – 72.1%, Rusia europeana – 73%, Romania – 78%, Serbia – 79.7%

Multumesc, Radu, pentru informatie.

 

Eroul Bula

 

http://www.konditori100.se/SiWW2/sww2sd.htm

http://swedeninww2.se/the-coastartillery/waxholm-fortress/vaxholm-fortress/

http://cmano-db.com/facility/Sweden/

http://www.orbat.info/history/volume5/510/swedishcoastartillery1939-45.pdf

http://navalhistory.flixco.info/H/285213×53056/8330/a0.htm

http://oceania.pbworks.com/w/page/8471716/SV%20Styrbjorn-1935

http://dictionnaire.sensagent.leparisien.fr/List_of_naval_anti-aircraft_guns/en-en/

Gruppering 21cm pjas

http://www.landships.info/landships/artillery_articles.html#

http://navalhistory.flixco.info/H/285521/8330/a0.htm

http://www.hnsa.org/hnsa-ships/hms-hajen/

http://users.wowway.com/~jenkins/ironclads/ironguns.htm

https://cultuleroilorconstanta.files.wordpress.com/2014/04/istoria-artilerie-de-coasta.pdf

 

The post Ce-ar fi fost daca… appeared first on Romania Military.

POMPA DE INALTA PRESIUNE (partea 3)

$
0
0

Revenim la Bull si la super-tunul sau. Asa cum mentionam in articolul anterior, US Army a devenit interesata de program oferind sprijin material, logistic si financiar, un sustinator al proiectelor lui Bull fiind nimeni altul decat General-locotenent Arthur Gilbert Trudeau, directorul US Army Research and Development, acesta fiind impresionat de „viziunea” lui Bull (datorita lui, US Army a acceptat sa furnizeze echipei lui Bull un radar de ghidare a focului ce deservea rachetele Nike Hercules –raza de actiune 40 km altitudine –tehnologie mult prea noua la acea data. O baterie de rachete Nike Hercules era deservita de patru sisteme radar grupate in Integrated Fire Control/IFC –Target Tracking Radar/TTR+Target Ranging Radar/TRR+Missile Tracking Radar/MTR+High-Powered Acquisition Radar/HIPAR. Se pare ca generalul Trudeau a aranjat si finantarea programului HARP, cert este faptul ca datorita lui US Navy a furnizat un tun naval de 406 mm, contractul si transportul acestuia+vehiculele speciale costand doar…2000 de dolari).

Programul parea a merge inainte, in sfarsit, insa asta era doar o iluzie, vechii „prieteni” de la CARDE ai lui Bull faceau presiuni asupra Ministerului Apararii de la Ottawa sugerand ca HARP este doar „o inselatorie” (cel mai vehement oponent si critic al programului a fost un oficial guvernamental de rang inalt pe nume J.L.Orr, la acea vreme indeplinea functia de consilier in cadrul Ministerului Cercetarii si Industriei canadian. Individul aplica tot felul de tertipuri legale, financiare si birocratice pentru a submina proiectul HARP. Ahhh, metoda asta ne e binecunoscuta, nu-i asa? Multumim din inima…Partidului. Mister Orr si „pretenii” de la CARDE sunt cei care au pus capac realizarii primului sistem canadian de lansare a satelitilor, existand voci care sustin ca SUA n-ar fi tocmai straine de acest fapt. Indiferent daca e sau nu asa, interesul poarta fesul. Interesul celor „mari”, bineinteles! Daca isi inchipuie cineva ca „ai nostri” joaca cartea „interesului national” se inseala amarnic). Probabil, datorita presiunilor si influentei politice, Canadian Department of Defence Production/CDDP a negat faptul ca promisesera finantare in valoare de 500.000 de dolari canadieni –motivul invocat „Universitatea McGill desfasoara doar proiecte industriale, civile, nicidecum militare”. Deci, cu alte cuvinte, n-aveau experienta necesara dezvoltarii unor echipamente militare de top!

Cu chiu cu vai, in martie 1962, Bull si Mordell organizeaza o conferinta de presa anuntand oficial programul HARP, sperand ca astfel sa mentina interesul conducerii Universitatii McGill. Ei au prezentat programul ca fiind mult mai avansat decat era in realitate, aratand presei inclusiv cateva modele de proiectile destinate HARP, numite „proiectile Martlet”. Oricum, si-au atins obiectivul deoarece presa a aratat mult interes, cu atat mai mult cu cat exista sustinere din parte US Army. Dandu-si seama ca nu mai au cum sa-si retraga sprijinul, basca sa-si mai recupereze banii dati sub forma de imprumut lui Mordell si Bull (200.000 de dolari canadieni), conducerea Universitatii McGill s-a justificat in fata sponsorilor ca, citez:”Proiectul HARP nu este finantat de catre Universitate, ci de contracte din partea unor guverne si institutii care doresc sa utilizeze aceasta facilitate unica”. Practic, asta insemna un singur lucru, un singur beneficiar, US Army!

In aprilie 1962 au inceput lucrarile la site-ul HARP pe Insula Barbados, sapandu-se in creta insulei un sant destinat amplasarii imensului tun calibrul 406 mm (avea lungimea de 20,73 m si cantarea 122 kg. Amplasamentul tunului era betonat. Tunul era ridicat hidraulic pe suporti, intregul sistem cantarind 40 de tone). Totodata, s-a realizat o linie de cale ferata ce urma a deservi tunul. La 7 km de amplasamentul tunului se afla Aeroportul Grantley Adams/Seawell, calea ferata facand legatura intre aeroport si amplasamentul HARP. Multe piese, componente, subansamble, furnituri, etc au fost aduse in Barbados pe calea aerului. Tunul a venit in Barbados dispus pe vagon-platforma la bordul navei de debarcare USS Lt.Col John U.D.Page (LCT/Landing Craft Tank, lungime 103,50 m, echipaj 38-50, deplasament 2000 de tone). Amplasamentul HARP a fost gata la inceputul toamnei lui 1962, arma fiind operationala, insa atelierele, depozitele, generatoarele, instalatiile de telemetrie, amplasamentul radarului, etc nu erau inca pe deplin functionale. Cu toate acestea, situl de lansare din Barbados incepea sa semene cu un poligon de lansare rachete in spatiu (la apogeu, acolo lucrau peste 300 de oameni, multi dintre acestia fiind localnici angajati. Bull a avut o idee geniala pentru care a primit aprecieri din partea presei: a scolarizat localnici la fata locului –constructori cladiri, drumuri, cai ferate; soferi; manipulanti incarcaturi si utilaje grele; artificieri; sanitari; etc. Multi au invatat o meserie aici, multi au invatat sa scrie si sa citeasca, pentru localnici HARP a fost o binecuvantare. Sa nu uitam ca la acea vreme Barbados era o tara saraca care inca nu-si dobandise independenta). Nu mult dupa aceea, HARP s-a confruntat cu prima criza majora generata de tensiunile dintre SUA si URSS cu privire la rachetele nucleare sovietice amplasate in Cuba (14 octombrie 1962-20 noiembrie 1962), initiatorii proiectului, printre care si US Army, temandu-se ca sovieticii, dar si cubanezii, vor vedea acest proiect ca pe o amenintare directa, putand executa lovituri aeriene preventive (nu se stie daca sovieticii cunosteau proiectul HARP, principala misiune a spionilor KGB si GRU din SUA fiind furtul de tehnologie militara de top).

In ianuarie 1963, HARP era gata pentru primele teste, fiind programata o serie initiala de 12 lansari. Urmau a folosi primele proiectile proiectate pentru HARP, numite Martlet -1.

Martlet-1 era o proiectil-sonda, principalul sau rol fiind de a testa tehnologia cargo si balistica, acest proiectil putand fi dotat cu un emitator radio de mica putere 1 Watt sau alte echipamente electronice dispuse in ogiva (s-a folosit chiar si balast din lemn). Avea urmatoarele caracteristici: proiectat 1962; proiectil sabot avand aripioare stabilizatoare; prima lansare HARP -21 ianuarie 1963. Proiectilul a fost lansat la 80◦ elevatie si a zburat timp de 2,41 minute, a atins apogeul de 27 km, cazand in apa la 11 km departare de locatia de tragere; ultima lansare HARP -1 februarie 1963; greutate 205 kg; inaltime 1,78 m; diametrul 17 cm; apogeu 27 km. Pentru lansarea proiectilului la aceasta altitudine se foloseau 330 kg cordita. Inainte de a trage Martlet-1, tunul HARP, calibrul 406 mm, a tras un proiectil umplut cu balast din lemn, greutatea acestuia+incarcatura de azvarlire insumand 315 kg. Acest proiectil de test a atins 1000 m/s la gura tevii, a zburat timp de aproximativ 58 de secunde atingand 3000 m altitudine, cazand in apa la aproximativ un km de tarm. Se pare ca doar 4 proiectile Martlet-1 au fost realizate de catre Bull, conform unor surse.

   Primele teste cu tunul HARP dovedindu-se un succes, in aprilie 1963 incepe cea de a doua serie de teste utilizandu-se noul proiectil Martlet-2, o imbunatatire a Martlet-1.

Martlet-2, proiectil-sonda, a fost folosit pentru cercetari la altitudini de pana la 180 km, avand la activ aproximativ 200 de lansari efectuate intre 1963-1967. O lansare era foarte ieftina, aproximativ 3000 de dolari, facand-o ideala pentru diverse aplicatii si, mai mult decat atat, se puteau face lansari din ora in ora (acest fapt, in opinia expertilor, face ca Martlet-2 sa fie unul dintre cele mai reusite vehicule sub-orbitale create vreodata). De regula se folosea incarcatura chimica ejectabila pentru a se putea observa traiectoria, dar erau dispusi in „nasul” rachetei si senzori de telemetrie multicanal, senzori atmosferici, senzori de detectare a radiatiilor nucleare (US Army, dar si USAF erau interesate la acea vreme de informatii legate de conditiile meteorologice, chimice si fizice ale atmosferei superioare, avand in vedere altitudini cu mult mai mari decat cele ce puteau fi atinse de baloanele meteo operationale pe atunci. Aceste informatii erau absolut necesare pentru proiectarea aeronavelor supersonice de mare altitudine si a rachetelor balistice intercontinentale cu capacitati MIRV).

MARTLET 2C

Martlet 2G

Martlet-2 avea urmatoarele caracteristici: prima lansare HARP –probabil iunie 1963, atingand apogeul de 92 km; ultima lansare HARP -22 iunie 1967; greutate 190 kg cu sabot/84 kg fara sabot. Sabotul era detasabil dupa iesirea proiectilului pe gura tevii, placile sabotului fiind realizate din placaj laminat, acestea desprinzandu-se dupa ce proiectilul parcurgea 6,50 km; greutate incarcatura cargo 84 kg, incarcatura fiind ejectata. Martlet-2 era proiectat sa poata duce chiar si incarcaturi/echipamente multiple, putandu-se executa astfel mai multe misiuni/obiective/cercetari/teste, economisindu-se astfel timp si bani. Se pare ca datorita costurilor mici nu au existat lansari cu incarcatura multipla (Martlet-2 putea duce magnetometre, senzori de temperatura, densimetre, o sonda Langmuir –diagnoza plasmei. Pentru ca circuitele electronice sa nu fie afectate de lansare, acestea erau turnate intr-un bloc de epoxid, impiedicandu-se astfel deteriorarea acestora); lungime 1,68 m; diametru 13 cm; apogeu 180 km, atins pentru prima data pe 19 noiembrie 1966, timp de zbor 6,66 minute; numar de proiectile construite 148 (200 dupa alte surse).

  In 1963 au fost dezvoltate si primele rachete ce erau lansate de HARP. Programul Martlet-3A a debutat in primavara lui 1963, primele teste debutand in septembrie, durand pana la sfarsitul anului. Martlet-3A avea urmatoarele caracteristici: racheta cu o singura treapta, combustibil solid; greutate 200 kg; lungime 1,70 m; diametru 13 cm; apogeu 150 km; prima lansare HARP -5 septembrie 1963; ultima lansare HARP-15 ianuarie 1964; sarcina utila 18 kg. Teoretic, daca racheta atingea acceleratia de 12.000-14.000 g la lansarea din HARP si viteza la gura tevii de 2100 m/s, se calculase ca s-ar putea atinge chiar si apogeul de 500 km. Aceasta racheta urma sa duca la Martlet-4, o racheta in trei trepte capabila sa duca un satelit pe orbita. O reusita deosebita a fost izolarea hidrostatica a incarcaturii de propulsie a rachetei. A aparut varianta Martlet-3B prin reproiectarea variantei A, similara in mare masura cu aceasta. 3B avea corpul fabricat din aliaj rezistent la temperaturi inalte, inlocuind aluminiul folosit de stramosii sai.. Dispunea de motor racheta mai puternic, diametrul crescand la 20 cm. De asemenea, avea 6 aripioare de ghidaj fixe in loc de 4 la variantele anterioare. Martlet-3B a avut urmatoarele caracteristici: prima lansare HARP –1 iulie 1964; ultima lansare HARP -17 noiembrie 1965; greutate 180 kg; diametrul 20 cm; fabricate 25 de unitati. A fost ultima incercare de dezvoltare a rachetelor Martlet, variantele D si E+Martlet-4 ramanand doar pe hartie.

Toate aceste realizari remarcabile au impresionat US Army, aceasta fiind de acord sa finanteze anual proiectul cu suma de 1.500.000 de dolari, o crestere semnificativa de la modesta suma de 250.000 de dolari, dar „minunea” n-avea sa tina mult. Cu toate acestea, Guvernul canadian ezita sa se implice substantial financiar, insa imprumutul initial dat de catre Universitate a fost rambursat integral.

 Familia proiectilelor Martlet

In martie 1964, cel mai probabil la presiunea SUA, Guvernul canadian a fost de acord pana la urma sa finanteze in comun proiectul, suma convenita fiind de 3.000.000 de dolari americani. Interesant e faptul ca Guvernul canadian a obligat Universitatea McGill sa finanteze inca o data proiectul pana cand „vor fi rezolvate toate problemele de ordin administrativ si bani vor putea fi alocati”. Asta a dat apa la moara detractorilor proiectului, acestia incercand sa torpileze noul acord canadiano-american si, intr-un final, chiar au reusit sa amane bugetarea proiectului in anul fiscal iulie-1964-iunie 1965. Universitatea McGill a alocat, de voie de nevoie, suma de 500.000 de dolari canadieni, pentru continuarea operatiunilor HARP, dar Guvernul nu si-a tinut promisiunea si nici n-a respectat intelegerea cu americanii, nealocand partea sa de bani timp de mai bine de 10 luni. Sabotajul birocratic avea sa afecteze programul HARP pana la anularea acestuia (mda, reteta asta se aplica si la noi proiectelor de cercetare/inzestrare). Si cum o belea nu vine niciodata singura, US Army avea sa renunte curand la finantarea proiectului, pierduse cursa spatiala in favoarea USAF si…NASA. Incepuse declinul HARP, lupta pentru asigurarea fondurilor, nepasarea decidentilor politici si, intr-un final, scaderea interesului US Army, au produs intarzieri si sincope, multi cercetatori parasind proiectul din lipsa de bani. Peste toate acestea a venit si interdictia de a se face lansari la apogeu mai mare de 100 km, insa si-asa s-au invatat multe din testele care au urmat. In 1967, finantarea HARP era aproape zero, viitorul proiectului fiind incert.

 Tunuri HARP – 1970

Din lipsa de fonduri, Barbados era departe si necesita cheltuieli mari, Bull si conducerea Universitatii McGill au decis deschiderea unui al doilea centru HARP la Highwater/Quebec, pe un teren detinut de familia extinsa lui Bull, aflat in apropierea Universitatii, facilitate numita McGill Aeroballistic Test Center, Doctor Gerald Vincent Bull fiind numit director (terenul masoara 2400 hectare, intanzindu-se peste granita canadiano-americana, fiind situat intre orasele Highwater/Quebec-Canada si Jay/Vermont-SUA). Aici s-a instalat cel de-al doilea tun de 406 mm, insa acesta era destinat tragerilor-test orizontale, elevatia maxima fiind de doar 10◦. Apogeul maxim atins in cursul acestor teste a fost de 70 km, majoritatea testelor fiind axate pe masurarea conditiilor atmosferei superioare. Ulterior, Bull infiinteaza Space Research Corporation/SRC pentru a vinde tehnologia artileriei de raza lunga.

Asta avea sa-l distruga, in urmatorii 10 ani a lucrat pentru diverse guverne straine, precum Republica Populara Chineza, Chile, Taiwan, Irak, Austria, Cehoslovacia (probabil), Africa de Sud, ajutandu-le sa-si perfectioneze tehnica artileristica (spre exemplu, a modificat obuzierul autopropulsat de fabricatie canadiana, GC-45/Gun-Canada-45 calibre, calibrul 155 mm, marindu-i raza de actiune de la 29 km, la aproximativ 40 km. Acest obuzier a fost produs si de catre China/Norinco, Austria, Israel/Soltam, India/Bharat si Africa de Sud/Armscor. S-a aflat si in dotarea Irakului lui Saddam Hussein, via Africa de Sud. A creat o noua munitie, numita Extended Range Full Bore/EFRB, numai in 1973 a vandut 50.000 de astfel de proiectile Israelului –se pare ca e vorba despre un proiectil cu design nou, inovator. Cu design EFRB, un M-107, calibrul 175 mm, tragea la aproximativ 50 km, in loc de 40 km cat batea initial, depasind obuzierele tractate de provenienta sovietica din dotarea sirienilor, M-46, calibrul 130 mm, raza maxima 38 km. Exista supozitii ca Bull a fost ajutat de catre CIA sa vanda sud-africanilor planurilor obuzierului GC-45, unii sustin ca asta i-a ajutat sa infranga Angola). Datorita vanzarilor catre Africa de Sud, stat aflat pe atunci sub embargou, Bull a fost arestat de catre ONU in Africa de Sud unde se ocupa cu vanzarea de armament, consiliandu-i pe sud-africani in proiectarea variantei locale a GC-45, numita G-5. A fost arestat si a facut 6 luni de arest in SUA, in 1980. Avea sa paraseasca continentul american definitiv dupa eliberare, refugiandu-se la Bruxelles.

Cu toate acestea, Bull n-a renuntat niciodata la visul sau, un super-tun cu raza mare de actiune. Succesul sau cu G-5 in Africa de Sud a atras atentia Chinei si Irakului, ambele natiuni cumparand astfel de obuziere via Austria, prin intermediar. La inceputul anilor *80, Bull avea o relatie buna cu dictatorul irakian Saddam Hussein si, mai mult decat atat, cunostea ambitia acestuia de a transforma Irakul intr-o putere regionala. I-a sugerat inteligent lui Saddam c-ar putea deveni putere regionala daca ar avea capacitatea de a lansa sateliti pe orbita, dandu-i drept exemplu Israelul, dusmanul sau de moarte (Israelul tocmai isi infiintase propria agentie spatiala –Israel Space Agency/ISA –insa dezvolta un satelit de spionaj propriu inca din 1979. In 1988, Israelul lanseaza primul sau satelit din seria Ofeq/Ofek cu ajutorul unei rachete Shavit, dezvoltata de statul evreu dupa 1982. Lansarea satelitului Ofek-1 s-a facut de la Baza Aeriana Palmachim, satelitul cantarind 155 kg. Israelul devine cea de a opta natiune capabila sa lanseze obiecte in spatiu). Categoric, Bull a vazut in megalomania lui Saddam oportunitatea de a-si realiza visul, un tun capabil sa lanseze sateliti pe orbita. Visul avea sa-l coste scump, si-asta deoarece n-avea sa scape ochiului vigilent al Mossad, foarte probabil si al VEVAK (serviciul secret iranian, urmas al SAVAK. Astia sunt specializati pe „morti misterioase”, asasinate si disparitii). Ambele tari erau vizate, potential, de catre mega-proiectul lui Saddam cunoscut drept „Proiect Babylon”, vizand realizarea unui super-tun, designul acestuia fiind similar HARP, proiect de care se ocupa Gerald Bull. Proiectul a debutat in 1988.

Bull a inceput proiectul cu realizarea unei variante mini a super-tunului, numita „Baby Babylon”, acesta fiind destinat testelor. Baby Babylon avea calibrul 350 mm si lungimea tevii de 46 m, cantarind aproximativ 102 tone, apogeul calculat pentru proiectile fiind de 180 km. Tragea cu proiectile din plumb cu greutatea de 200 kg, si a fost instalat in desert pe o colina inclinata la 45◦, locatia Jabal Hamrayn, 90 km nord de Bagdad, in centrul Irakului. Primele trageri s-au facut in vara lui 1989, raza de actiune maxima preconizata fiind de 750 km (unele surse sustin ca prima tragere a avut loc pe 22 iunie 1990, iar ultima pe 24 septembrie 1990. Saddam comandase trei astfel de tunuri). Era putin probabil sa atinga aceasta raza de actiune, Mossad-ul israelian fiind de parere ca „momentan nu reprezinta niciun risc de securitate, arma nu este mobila”. Momentan nu reprezenta niciun risc, insa in documentele depuse la Comisia Speciala ONU pe data de 18 iulie 1991, Irakul recunostea ca poseda un tun calibrul 350 mm si lungimea tevii de 45 m, avandu-l in constructie pe al doilea. Comisia ONU il gasise pe Baby Babylon, si si-a stors creierii sa afle daca era capabil sa lanseze proiectile cu incarcatura chimica, bacteriologica sau nucleara. S-au convins, atat ei cat si experti a-i armatelor americana si britanica ca „arma e inexacta si incapabila sa lanseze arme chimice, biologice sau nucleare”.

 SECTIUNE BABYLON GUN

Obiectivul final era insa Big Babylon, un super-tun similar HARP, capabil sa lanseze un proiectil de 600 kg greutate la 500-1000 km altitudine, iar o racheta la 2000 km altitudine (se estima ca o astfel de racheta putea duce la 2000 km altitudine o greutate de 200 kg, costul estimat 600 de dolari per kg). Teava tunului avea 156 m lungime si cantarea 1655 de tone, compunandu-se din 26 de sectiuni a cate 6 m fiecare, calibrul 1000 mm. Per total, Big Babylon cantarea 2100 de tone. La elevatie de 33◦, Big Babylon era, cel putin in teorie, capabil sa lanseze un proiectil de 200 kg la 180 km altitudine, costul unei lansari fiind estimat in 1990, la 120.000 de dolari. Saddam a comandat 3 de astfel de tunuri, pretul unui exemplar fiind estimat la 25 milioane de dolari (exista surse care sustin ca Saddam dorea 25 de astfel de tunuri).

 Componente Big Babylon

Existenta programului Big Babylon a fost confirmata si de catre cercetatorul irakian de rang inalt, General Hussein Kamel al-Majeed, acesta declarand americanilor ca „Irakul lucreaza la o arma spatiala lansata de un super-tun. Arma este destinata atacului cu raza lunga de actiune si, de asemenea, distrugerii satelitilor”. Al-Majeed sustinea ca arma putea trage si incarcaturi nucleare…bineanteles, acesta spunea americanilor exact ceea ce acestia vroiau sa auda, fiindca Irakul n-avea arme nucleare iar programul sau nuclear era in faza incipienta (sa nu uitam ca Israelul le-a facut praf unicul reactor nuclear, Osirak, 1981).

 Proiectul Babylon

Componentele Big Babylon erau fabricate de companii diverse din Germania Federala, Spania, Elvetia, Franta, Italia si Marea Britanie, asta pentru a nu atrage atentia serviciilor de securitate. Proiectul purta numele de Petrochemical Complex-2/PC-2, inginerul britanic Christopher Cowley fiind numit manager de proiect alaturi de Gerald Bull (exista surse care sustin ca acesta ar fi primit de la Saddam cateva milioane de dolari, sau urma sa-i primeasca).

Ei bine, PC-2 n-a scapat ochiului vigilent al serviciilor de securitate, se pare ca Mossad-ul a informat atat CIA cat si MI-6 cu privire la super-tunul lui Saddam, cert este faptul ca-n aprilie 1990, vamesii britanici au interceptat si confiscat la docurile din Teesport, 44 de sectiuni din teava celui de-al doilea Big Babylon, acestea fiind inregistrate drept „tevi de presiune pentru petrochimie”. Astfel de sectiuni dar si alte piese destinate Big Babylon au fost confiscate in Grecia si Turcia, aflate in tranzit pe trailer spre Irak. Serviciile secrete spaniole si elvetiene au confiscat si ele piese si subansamble destinate super-tunului de la diversi producatori locali. Visul lui Saddam avea sa se spulbere odata cu finalul Razboiului din Golf in 1991.

 Sectiune Big Babylon

Si visul lui Bull avea sa se sfarseasca odata cu asasinarea sa pe 22 martie 1990 la Bruxelles, acesta fiind gasit mort in apartamentul sau. Nu este sigur cine l-a ucis, foarte probabil ca Mossad-ul, si-asta deoarece Bull era unul dintre savantii pe care Saddam i-a insarcinat cu marirea razei de actiune a rachetelor Scud, acesta lucrand si la o noua ogiva, mai rezistenta, capabila sa rezistente la re-intrarea in atmosfera. Practic, Saddam visa la o racheta balistica intercontinentala cu capacitati MIRV, Bull lucrand in paralel la proiectul Big Babylon si super-Scud. Asta cu siguranta reprezenta un pericol pentru siguranta Israelului, iar Mossad-ul nu se joaca cu amenintarile la adresa statului evreu. Se stie ca apartamentul sau a fost spart de cateva ori fara a se fura ceva, foarte probabil era avertizat sa se potoleasca si sa renunte, ceea ce Bull n-a facut, sfarsind cu cinci gloante in cap si unul in spate. Adevarul cu privire la acest asasinat, cine l-a comandat si cine l-a executat, nu se va afla niciodata! Cert este faptul ca odata cu disparitia mentorului, proiectul a stagnat, irakienii, desi s-au straduit, n-au reusit sa evolueze cu proiectul, sfarsitul Razboiului din Golf punandu-i capac.

Evolutia super-tunurilor

   WW

 

SURSE DATE SI POZE: Wikipedia-Enciclopedia Libera-Internet.

www.boeing.com/defense/weapons/minuteman-iii/index.page

https://howwegettonext.com/q-a-dr-john-hunter-b3b2af5bbf..

https://www.newscientist.com/…/dn17931-blasted-into-space

www.thespaceshow.com/guest/dr.-john-hunter

www.astronautix.com/s/sharp.html

www.bajanthings.com

www.referatele.com/…/Satelitii-artificiali-Tipuri–si-componente-ale-satelitilor-artificia..

https://calliop3.wordpress.com/2008/03/02/despre-sateliti/

www.astronautix.com/m/martlet3.html

www.astronautix.com/b/babylongun.html

https://fas.org/nuke/guide/iraq/other/supergun.htm

The post POMPA DE INALTA PRESIUNE (partea 3) appeared first on Romania Military.

Polonia a ales HIMARS

$
0
0

In detrimentul  IMI Lynx si al Roketsan, am adauga noi.

Ministrul polonez al apararii, Antoni Macierewicz, a anuntat ca programul polonez de dotare cu rachete tactice sol-sol – Homar – va fi, cel mai probabil, derulat cu compania americana Lockheed Martin, adica vor merge pe mana sistemului HIMARS.

Astfel sistemul de artilerie reactiva ce va fi fabricat de constructorul polonez PGZ (Polska Grupa Zbrojeniowa S.A) va avea la baza sistemul de lansare al americanilor, sistem bazat pe un camion 6×6 de mare mobilitate. High Mobility Artillery Rocket System ( HIMARS) este proiectat sa poata lansa rapid rachetele tactice si apoi sa paraseasca zona pentru a nu fi surprins de focul la contra-baterie inamic.

In configuratia clasica, HIMARS are in dotare un set de sase rachete sol-sol calibrul 227mm sau o singura racheta ATACMS (calibrul 610mm) si un echipaj format din trei membri. Raza rachetelor este de +150km, dar poate folosi si rachete cu o raza de 300km…

Rachetele din familia ATACMS folosesc ghidajul inertial si GPS si pot transporta catre zona-tinta o gama larga de munitii, inclusiv munitie de tip BAT (Brilliant Anti-Tank). Cat de folositoare sunt rachetele tactice cu raza mare dotate cu sub-munitii anti tanc nu mai are rost sa spun – mai ales in contextul nostru care ne-am putea candva confrunta cu un inamic care dispune de un numar mare de tancuri.

Nu mai discutam despre sub-munitia anti tanc tocmai pentru ca am discutat deja prea mult, este solutia  cea mai evidenta pentru noi, poate fi folosita atat de artilerie cat si de aviatie, dar din motive cu totul necunoscute mie noi nu ne gandim deloc la asa ceva.

In conditiile in care noi nu prea avem tancuri, iar sansa ca un MLI 84M sa se apropie suficient de mult de o unitate mecanizata inamica si sa lanseze Spike-ul este redusa sau suicidala, sub-munitia ar fi alegerea logica. Logica in general, nu si pentru noi, noi tot cu tunul AT calibrul 100mm…

Dar avem si noi intentii clare, intentii dovedite printr-o LofR (letter of request) pentru un sistem de rachete tactice cu raza de 150km, doar ca deocamdata nu ne-am ales cu nimic pe motiv ca la noi LofR nu este nimic altceva decat un pdf in clasa a doua, nimic mai mult.

Despre obuziere autopropulsate, MLRS-uri si tancuri

Iar banii, conform deja penibilului „Program de guvernare” ar fi, ca avem pe hartie alocati 2% din PIB pe 2017, astfel ca am putea comanda usor 54 de piese de artilerie reactive, doar ca in realitate – am aflat la ultimul CSAT – nu avem banii respectivi disponibili, totul fiind doar o alta minciuna psdista…

Sedinta CSAT de astazi

Revenind la polonezi, acestia au avut de ales intre HIMARSul americanilor, Lynxul israelienilor de la IMI si Rockestanul turcilor, in final oferta cea mai avantajoasa a fost cea a americanilor. Insa si aici trebuie sa facem o diferenta: polonezii nu au mers pe criteriul celui mai mic pret – asa cum mergem noi ca idiotii – ci pe cel mai bun raport calitate-pret…

In fine noi suntem noi, polonezii cu cateva clase mai sus.

Iar polonezii pot sa „urce” si mai mult in raza de lovire, Lockheed avand deja in dezvoltare un sistem MLRS cu o raza de 500km.

Rachete de precizie cu raza extinsa: LRPF

GeorgeGMT

The post Polonia a ales HIMARS appeared first on Romania Military.

Saber Guardian 2017 – Cel mai amplu exercitiu militar al ultimelor decenii in Romania: Peste 25.000 de militari condusi de SUA se vor antrena in Romania, Bulgaria si Ungaria

$
0
0

de Victor Cozmei

Circa 25.000 de militari din 23 de țări aliate NATO și partenere vor participa, în perioada 11-20 iulie, la exercițiul multinațional Saber Guardian 2017 (SG17), condus de Forțele Terestre ale Statelor Unite din Europa (USAREUR), care se va desfășura pe teritoriile Bulgariei, României și Ungariei. Seria de exercitii militare vor consemna cel mai amplu astfel de eveniment din Romania ultimilor decenii.

Saber Guardian este un exercițiu anual, iar SG17 va fi cel mai amplu organizat până acum, ca număr de participanți și obiective urmărite, dorind să demonstreze capacitatea de descurajare, în special prin posibilitatea de mobilizare rapidă și concentrare a forțelor în orice moment, oriunde în Europa.

Redislocarea masivă a unor militari aparținând Brigăzii 3 Blindate din cadrul Diviziei 4 Infanterie a SUA din Europa și deplasarea Regimentului 2 Cavalerie al SUA de la Vilseck, Germania, în diverse locuri de desfășurare din cadrul ariei de operații întrunite din Ungaria, România și Bulgaria vor constitui principalele acțiuni în cadrul exercițiului. Mai mult, SG17 va include antrenamente de stat major și de trageri de luptă, forțări de cursuri de apă, precum și evacuarea medicală și tratamentul răniților.

Principalele exercitii militare din cadrul Saber Guardian 2017:

11 July: Opening Ceremony (Saber Guardian 17) – Novo Selo Training Area, BGR
12 July: Special Operations Forces Demo (Black Swan 17) – Szolnok, HUN
13 July: Fire Support Coordination Exercise (GS17) – Cincu Joint Nat’l Training Ctr, ROU
14 July: Engineer Capabilities Demo (Resolute Castle 17) – CJNTC, ROU
15 July: Combined Arms Live Fire Exercise (GS17) – CJNTC, ROU
15 July: Field Training & Live Fire Exercise (Peace Sentinel 17) – Koren, Bulgaria
16 July: River Crossing (SG17) – Bordusani, ROU
16 July: Mass Casualty Exercise (SG17) – Mihail Kogalniceanu, ROU
16 July: Night River Crossing (SG17) – Valcea, ROU
17 July: Engineer Ribbon Cutting (RC17) – MK, ROU
18 July: Airborne loading operations (Swift Response 17) – Papa Air Base, HUN
18 July: Airborne operations (SR17) – Bezmer, BGR
18 July: Air Defense Artillery Live Fire (Shabla 17) – Shabla, BGR
19 July: Air Defense Artillery Live Fire (SG17) – Capu Midia, ROU
19 July: Aerial Delivery of Stryker Vehicles (SR17) – Bezmer, BGR
20 July: Live Fire Exercise / Closing Ceremony (SG17) – NSTA, BGR
20 July: Live Fire Exercise (Brave Warrior 17) – Varpalota, HUN
21 July: Airborne Loading Operations (SR17) – Papa Air Base, HUN
21 July: Airborne Operations (SR17) – Campia Turzii, ROU
22 July: Air Defense Digital Demonstration (Tobruq Legacy 17) – MK, ROU
22 July: Air Assault Operations (SR17) – NSTA, BGR
23 July: Port Operations (Dragoon Guardian 17) – Burgas, BGR

Exercițiul Saber Guardian se organizează anual începând cu 2013, fiind găzduit, până în prezent, prin rotație, de Bulgaria, România și Ucraina. SG17 este inclus în Programul exercițiilor întrunite ale Comandamentului Forțelor Armate ale SUA din Europa, în vederea creșterii interoperabilității la nivel întrunit și multinațional cu forțele națiunilor aliate și partenere.

In regiunea Mării Negre se vor desfășura, în acest an, 18 exerciţii internaţionale, la care vor participa aproximativ 40.000 de militari din 23 de ţări aliate şi partenere, SG17 fiind cel mai mare și mai complex dintre acestea. Împreună, aceste exerciții urmăresc să demonstreaze capabilitățile întrunite și multinaționale superioare ale SUA, aliaților și partenerilor și evidențiază coeziunea, unitatea și solidaritatea acestora în vederea apărării împotriva oricărei agresiuni.

HotNews

The post Saber Guardian 2017 – Cel mai amplu exercitiu militar al ultimelor decenii in Romania: Peste 25.000 de militari condusi de SUA se vor antrena in Romania, Bulgaria si Ungaria appeared first on Romania Military.

Avenger la Saber Guardian

$
0
0

Deocamdata a fost prezenta doar varianta AN/TWQ-1 standard …

Poate in viitorul apropiat vom vedea si o evolutie a versiunii Accelerated Improved Interceptor Initiative (AI3)/PMS, in care au integrat si rachete antitanc FGM-148 Javelin/Longbow Hellfire/Brimstone, AIM-9X Sidewinder/AI-3, RBS70/Bolide, rachete nedirijate/SALR cal.70mm, Directed Energy Weapon (DEW) de 2kW dar si M242 Bushmaster cal. 20mm in optiune pentru mitraliera 50.cal M3P.

Aici versiunea CRAM:

Pentru cei carora le plac chestii mai blindate, iata si LAV AD, cu o echipare similara, alaturi de un tun GAU-12/U cal. 25mm Gatling:

Mai ramane sa integreze pe varianta usoara un tun KBA-25, STAR-80L si Spike si e… perfect 🙂

Imagine similară

Noul „look”

Facuram si noi niste pasi catre ceva similar acum un deceniu… si acolo am ramas:

STAR-80L in tinerete, alaturi de A-95, pe platforma PAAD/TAB-C79

Humvee avem, TAB-C79 inca avem, tocmai incepem sa ne dotam si cu AIM-9X si AMRAAM (vine si AMRAAM-ER in curand) si se aude ca MApN cauta sa se doteze atat cu platforme 4×4 usor blindate cat si TBT 8×8/4×4, dar mai cauta si sisteme SHORAD si mai ales VSHORAD.

Ah, am uitat, Humvee cu Sidewinder si AMRAAM: SL-AMRAAM

Sau mai asteptam? Vorba aceea… „ai putintica rabdare!”

 

Marius Zgureanu

The post Avenger la Saber Guardian appeared first on Romania Military.

HIMARS in linie dreapta

$
0
0

Departamentul de Stat al SUA aproba vanzarea catre Romania de sisteme americane de rachete HIMARS, in valoare de 1,25 mld. dolari, anunta Pentagonul.

Departamentul de Stat al SUA a aprobat vanzarea catre Romania de sisteme americane mobile de artilerie cu rachete HIMARS, in valoare de pana la 1,25 miliarde de dolari, a informat vineri Agentia de Cooperare pentru Aparare si Securitate (Defense Security Cooperation Agency), din cadrul Pentagonului, potrivit Reuters.

Agentia Pentagonului a precizat ca a notificat Congresul SUA despre posibila vanzare in cursul zilei de joi.

Luna trecuta, ministrul Apararii, Adrian Tutuianu, a anuntat ca Romania va cumpara sisteme americane mobile de artilerie cu rachete HIMARS si va achizitiona inca 36 de avioane de vanatoare F-16 pana in 2022.

„Pe langa achizitia rachetelor Patriot, o sa incepem procedurile pentru achizitia sistemului de rachete HIMARS, cu precizarea ca ele nu vor fi achizitionate in acest an si nu vom face plati”, a declarat Tutuianu.

Hotnews.ro

RoMilitary

Desi nici noi nici voi n-am auzit de vreo cerere de oferta din partea Romaniei pentru un sistem de rachete tactice cu raza de maxima de 150 km, Lockheed Martin are exact ce ne trebuie noua, astfel incat vom achizitiona 54 de vehicule lansatoare, adica trei batalioane.

Orizontul de tip pentru intrarea in dotare ar fi 2019-2025. Desi initial se anuntase ca suma pe care Romania ar fi dispusa s-o plateasca pentru cele trei batalioane ar fi in jurul a 700 milioane de euro, se pare ca in final s-au mai pus ceva banuti.

Din ce se vede pana acum parca s-ar tine de cuvant.

Una peste alta sa fie intr-un ceas bun si sa vedem HIMARSul in dotare!

Stiam ca exista un pdf doar si o cerere de informatii

Si acum exact ce cumparam:

The Government of Romania has requested the possible sale of fifty-four (54) High Mobility Artillery Rocket Systems (HIMARS) Launchers, eighty-one (81) Guided Multiple Launch Rocket Systems (GMLRS) M31A1 Unitary, eighty-one (81) Guided Multiple Launch Rocket Systems (GMLRS) M30A1 Alternative Warhead, fifty-four (54) Army Tactical Missile Systems (ATACMS) M57 Unitary, twenty-four (24) Advanced Field Artillery Tactical Data Systems (AFATDS), fifteen (15) M1151A1 HMMWVs, Utility, Armored, and fifteen (15) M1151A1 HMMWVs, Armor Ready 2-Man.

Also included with this request are:  fifty-four (54) M1084A1P2 HIMARS Resupply Vehicles (RSVs) (5 ton, Medium Tactical Cargo Vehicle with Material Handling Equipment), fifty-four (54) M1095 MTV Cargo Trailer with RSV kit, and ten (10) M1089A1P2 FMTV Wreckers (5 Ton Medium Tactical Vehicle Wrecker with Winch), thirty (30) Low Cost Reduced Range (LCRR) practice rockets, support equipment, communications equipment, sensors, spare and repair parts, test sets, batteries, laptop computers, publications and technical data, facility design, training and training equipment, systems integration support, Quality Assurance Teams and a Technical Assistance Fielding Team, U.S. Government and contractor technical, engineering, and logistics support services, and other related elements of logistics and program support.  The total estimated program cost is $1.25 billion.

Sursa: AICI

The post HIMARS in linie dreapta appeared first on Romania Military.


Lansator fara recul cal. 106mm si 120mm

$
0
0

Din categoria armele saracului…

Cel de mai jos este cel mai probabil un M40:

 

Sau aici, in versiune mobila, la 8 tone cu tot cu senile…

M-40 cantareste aproape 210 kg cu tot cu suport iar un proiectil intre 6 si 8kg, avand o bataie maxima eficace de pana la 2 km in tragere directa si pana la 7km in tragere indirecta (distanta similara cu aruncatorul de bombe), tocmai datorita vitezei mari la gura tevii, de 500m/s ( fata de 430m/s la AG-9, care si el atinge pana la 7,5 km). Aceasta este si distanta la care un HEAT-T suedez (106 3A) de 5,5kg poate penetra peste 700mm blindaj de otel omogen laminat, cu o performanta similara putandu-se lauda RAT 700 HEAT austriac de doar 5kg.

 

Si tocmai cand ma intrebam care ar fi performanta unui aruncator fara recul cal. 120mm, am dat peste BAT-ul britanic. La 308kg, folosea proiectile de pana la 13kg si putea angaja eficient tinte pana la 2km, in ultimele variante, avand o viteza la gura tevii de 463 m/s. Fiind un produs al anilor ’50 ai secolului trecut, a fost folosit pana in anii ’80, neavand la dispozitie tehnologia recenta pentru proiectile sau tub, deci greu de spus care ar fi fost performantele unui produs derivat la ora actuala. A fost folosit de plutoanele antitanc, ca si alternativa ieftina, alaturi de mai scumpele MILAN si alte sisteme antitanc dirijate.

Snow Trac cu un L6 Wombat cal. 120mm

Interesanta optiunea pentru Snow Trac, un fel de Kettenkraftrad mai incapator, sau Wiesel neblindat. Numai bun pentru parasutisti, forte speciale si vanatori de munte.

Dincolo de obsesia mea pentru Wiesel, de remarcat zambetul „imbarcatilor” in versiunea cu lansator antitanc

Iata ca am reusit sa gasesc si unul cu aruncator fara recul, doar ca impricinatul are cal.30mm si nu 120

Iar pentru cei care isi doresc turele mai putin expuse, o versiune cu doua lansatoare M40 si mitraliera grea:

Aici in versiunea cu afet, pe post de „tun antitanc”:

Sigur imbarcabil pe Humvee, dar parca si pe Duster ar merge?

L6 Wombat 20mm recoilless rifle. Photo by Danny O'Neal

Chiar daca optiunea anti-tanc pentru un lansator fara recul ar fi una secundara, datorita distantei relativ reduse de angajare cu proiectil clasic neghidat (2km in tragere directa fata de lansatorul de rachete antitanc care depaseste 3km) si expunerii vehiculului sau grupei dupa prima tragere, acest gen de arma ieftina este foarte util in misiunea de sprijin cu foc a infanteriei. In plus, dincolo de optiunea de tragere indirecta (7km) se pot introduce si proiectile cu motor racheta, pentru cresterea razei de actiune (vezi gama existenta pentru Karl Gustav) si posibil unele ghidate, pe modelul rachetelor trase pe teava tunului (Bastion/Falarick/9M119 Svir/9M119M Refleks/ Lahat). Asta mai ales ca tehnologia ghidarii LASER a fost miniaturizata pentru a permite inclusiv ghidarea grenadelor cal. 40mm – Pike.

Pike

Ideal ar fi ghidaj care sa nu alerteze senzorii sistemelor active ale tancului, si atunci pentru proiectilele antitanc ar putea fi folosit un ghidaj pasiv (IR / milimetric radar) adaptat vitezelor mari ale proiectilului – vezi MRM-KE/CE.

Si un Karl Gustav/AT-12T portabil ar putea fi interesant… doar ca masa de 13 kilograme a unui proiectil e aproape de pragul de sus pentru orice infanterist la tragerea de pe umar (similar Panzerfaust3, dar inca tolerabil).

Apropos, stie cineva ce e asta? 🙂

File:DavyCrockettBomb.jpg

 

Noi suntem inca intepeniti la AG-9 cal. 73mm… posibil inca util impotriva unor tinte slab protejate.

 

A nu, nu incerc sa sugerez absolut nimic 🙂

 

Marius Zgureanu

 

Citeste si:

http://www.rumaniamilitary.ro/cu-ce-vom-inlocui-ag-7

http://www.rumaniamilitary.ro/lansatorul-carl-gustav-un-ag-9-mereu-tanar

http://www.rumaniamilitary.ro/lovitura-termobarica

 

The post Lansator fara recul cal. 106mm si 120mm appeared first on Romania Military.

La mulţi ani artileriştilor/rachetistilor antiaerieni!

$
0
0

„În data de 19.09.1916, pe timpul executării manevrei de la Flămânda, de către Armata 3, se realizează doborârea primului avion inamic de către bateria de artilerie înzestrată cu tunuri antiaeriene calibru 75 mm Deport. Comandantul bateriei, locotenentul Constantin Constantin, a fost decorat cu ordinul “Coroana României” în gradul de cavaler. Această primă victorie antiaeriană a rămas un eveniment cu mare rezonanţă în amintirea artileriştilor antiaerieni, iar prin Ordinul Ministrului Apărării nr. M-140/25.07.2007, s-a stabilit ca data de 19 Septembrie să marcheze aniversarea Zilei Artileriei şi Rachetelor Antiaeriene.”

Interceptori PAC 3. Sursa: www.zimbio.com

Le urăm şi noi cu întârziere un sincer şi calduros La Mulţi Ani şi să fie… Patriot(i)! 🙂

Sursa: https://www.facebook.com/roafcersenin/

 

The post La mulţi ani artileriştilor/rachetistilor antiaerieni! appeared first on Romania Military.

Obuzierul autopropulsat Samsung Techwin – EVO-105

$
0
0

Obuzierul Samsung Techwin – EVO-105, prezentat prima data presei in 2011, este un proiect pornit ca si concept demonstrator de tehnologie in 2009, ca parte a unui efort de a creste capacitatea de lupta a unor sisteme de artilerie larg raspandite si relativ simple si ieftine. Intrarea in serviciu a sistemului este planificata pentru acest an.

Practic, cu un cost minim, se creste performanta artileriei clasice tractate prin instalarea obuzierului
M101 cal. 105mm/EVO-105 pe un camion 6×6 Kia KM500 (versiune imbunatatita a americanului M809, al International Harvester Kaiser/Kaiser-Jeep Diamond T, Mack) de 5 tone, alaturi de controlul automat al tragerii, pastrand insa incarcarea manuala, operarea facandu-se cu un echipaj redus, de doar 3-5 militari. Echipajul este gazduit intr-o cabina blindata aflata in spatele celei principale, a camionului, avand acces prin usa cu deschidere spre in spate catre platforma de tragere. Tunul poate trage spre in spate sau lateral cu un arc de ±50°, iar lateralele blindate ale platformei pot culisa lateral pentru a mari spatiul de operare a tunului, protejand echipajul de amenintari balistice de calibru redus. Pentru propria protectie a vehiculului, pe o montura inel deasupra cabinei se afla o mitraliera grea .50cal M2HB.

Desfasurarea in pozitie de tragere este mult mai rapida decat in versiunea tractata, 1 minut versus 4,5, iar cadenta de tragere maxima este de 10 lovituri/minut, in timp ce cea sustinuta este de 3 lovituri/minut. Plecarea din pozitie se poate face in doar 30 de secunde de la ultima tragere.

Cu o distanta de tragere de pana la 11,3km, obuzierul M101A1 este renumit pentru robustete, viteza si acuratete de tragere, actionand intr-un rol de sprijin cu foc indirect al infanteriei, similar cu o baterie de aruncatoare de bombe (mortiere).

Mai simplu si mai ieftin de atat poate fi doar varianta vietnameza a obuzierului M101 de calibru 105mm similar instalat pe camion… evident fara controlul automat al tragerii.

Si o mica amintire de la BSDA 2005: ATROM cal. 105mm.

Obuzier romanesc, calibrul 105mm, montat pe sasiu Roman la Expomil 2005

Pentru posesorii si iubitorii de Humvee, sa ne reamintim versiunea de obuzier autopropulsat  Mandus/AM General Hawkeye 105mm, prezentata anul trecut la AUSA:

hawkeye-mandus-am-general-1

Obuzierul M101, foarte raspandit (inclusiv yugoslavii l-au produs in versiunea M56) poate atinge o distanta de tragere de maxim 11km in versiunea 33 de calibre, cantarind cu tot cu afet peste 2,2tone (versiunea cu teava de 22 calibre).

Posibil cea mai ciudata versiune a M101: M2A2 Terra STAR

 

Si acum intrebarea zilei: care ar fi insa avantajele fata de un aruncator de bombe cal. 120mm, care are o distanta de tragere apropiata, de 7-8km?

Dincolo de faptul ca munitia celor 2 cantareste similar, ca obuzierul are afet mai greu decat aruncatorul si ca obuzierul poate face si tragere directa, de aproape, o parte din raspuns, in cele ce urmeaza (o discutie interesanta aici dar si aici)…

Britanicii au dus mai sus stacheta cu obuzierul usor (masa 1,8 tone) cal. 105mm si 37 de calibre de tip L118, capabil sa arunce la 17,5km (respectiv 20 km cu munitie speciala „base-bleed”), produs si de americani sub denumirea M119. Francezii de la GIAT cu al lor LG-1, au reusit o distanta maxima de 18,5km cu munitie standard (19,5km cu speciala) la o cadenta de maxim 12 lovituri/minut, totul pentru o masa totala de doar 1,5 tone, prastia avand insa probleme cu durata de viata relativ redusa a tevii.

La categoria grea sunt bineinteles sudafricanii Denel Land Systems (DLS) (infratiti cu Rheinmetall) cu al lor G7, care cu penalizarea unei mase de 3,8 tone (2,5 tone in versiunea Advanced Multirole Light Artillery Gun Capability) ofera o teava de 52 de calibre ce poate arunca proiectile cu o cadenta de doar 6 lovituri/minut la distante de 24,6 km, respectiv 32 km cu munitie „base-bleed” si 36km cu V-LAP. O parte a plusului de masa pentru jucaria sudafricana este faptul ca foloseste actionari hidraulice, plus ranforsari pentru reculul dat de teava mai lunga si atenuatorii/absorbantii de recul.

Exista si un prototip LAVIII Stryker echipat cu acest tun, in turela automatizata (as paria ca e integrabil relativ usor pe Piranha V, o ocazie sa introducem si noi calibrul NATO):

 

 

Marius Zgureanu

 

Surse:

http://www.army-guide.com/eng/product5021.html

https://www.globalsecurity.org/military/world/rok/evo-105.htm

http://www.army-guide.com/eng/product1940.html

.

The post Obuzierul autopropulsat Samsung Techwin – EVO-105 appeared first on Romania Military.

AMG HMMWV/Mandus Hawkeye – video

$
0
0

Desi am mai vorbit aici despre obuzierul ultrausor calibru 105mm Mandus Hawkeye, intre timp au aparut si filmari cu ceea ce este capabil sa faca:

Dupa cum se vede in clip, cadenta maxima este de 8 (pana la 12) proiectile/minut timp de 3 minute (sau 3 pana la 6 proiectile/minut in ritm sustinut), atingand o distanta de 11,5km cu munitie normala si pana la 15km cu munitie speciala, reactiva.

Acelasi Hawkeye integrat pe o camioneta Ford F-250 (nu, nu e Duster!), in timpul testelor din 2013:

Si aici instalat pe un sasiu Mack/ RTD Sherpa:

Chestia, dincolo de tunul M20 si afet, este echipata cu: MG 9000 digital fire control system + Northrop Grumman’s LN-270 Inertial Navigation System, Weibel Scientific’s MVR-700C Muzzle Velocity Radar System, Sekai Electronics’ DFS-02 Direct Fire Camera System, Sensor Systems’ S67- 1575-76 Global Positioning System antenna si Mandus’ DK 10 Gunner’s Display Unit.

Foarte important, sistemul intra cu usurinta intr-un container ISO si are distanta de tragere superioara unui aruncator cal.120mm Patria-Nemo (care si ei au prezentat un modul containerizat), iar efectul pe tinta este oarecum similar. Hawkeye cantareste 1 tona si este usor de desfasurat prin transport aeropurtat sau heliopurtat si urmeaza a fi suspus si unor teste de parasutare.

In plus, conform brosurii fabricantului, prin inlaturarea a doar 5 bolturi, tunul cu afetul pot fi transferate rapid pe alta platforma: nava, camion, trailer, aeronava. Intretinerea este si ea simpla, presupunand ungerea odata pe an a mecanismelor de rotire, de inaltare si a celor culisante, alaturi de monitorizarea electronica a nivelului de azot lichid si de ulei in hidraulic. Sistemul de recul si elevatie pot fi reparate in teren, destul de usor.

Interesanta si ideea lui XM204 – obuzierul cu recul redus (soft-recoil) cal. 105mm, putin mai veche, pe care americanii voiau sa-l vada instalat si pe elicoptere grele „gunship”: de exemplu CH-47. Ideea a fost abandonata dupa 1973, cand s-a schimbat vizunea asupra echiparii elicopterelor, misiunea de gunship cu tun de calibru mare fiind preluata de AC-130 Spectre sau aeronave bimotoare cum este A/MC-27J Spartan (Stinger II respectiv Praetorian).

 

Greu de zis daca Hawkeye este chiar o evolutie peste timp a XM-204 sau doar o reluare actualizata a ideei de recul si masa reduse.

Cel mai probabil intre cele doua nu exista nici o legatura, in afara de intentia de a dezvolta un tun ultrausor si cu recul redus.

 

Marius Zgureanu

Citeste si:

https://www.rumaniamilitary.ro/obuzierul-samsung-techwin-evo-105-105mm

https://www.rumaniamilitary.ro/ziua-artileriei-mandusam-general-hawkeye-105mm-self-propelled-howitzer

The post AMG HMMWV/Mandus Hawkeye – video appeared first on Romania Military.

Artileria autopropulsata: cea antiaeriana

$
0
0

Tot din categoria solutii simple si ieftine, sau armele saracului, dupa ce am „rezolvat” partea de artileriei auto-propulsate si semi-propulsate, astazi vorbim despre minimul de miscare in zona tunurilor AA.

 

De fapt nu ar fi prea multe de spus, dupa ce am mentionat solutiile de modernizare a SPAAG Gepard, de rachete sol-aer ghidate SAL si cele de reutilizare a gurilor de foc AA cal. 30mm prin integrarea cu sistemele de rachete si cu sistem radar (Shorar TCP)/electro-optic Gun-Star-Night (sau Skyshield, upgrade Skyguard) precum si montarea lor pe camioane, la fel ca si in cazul acelor S-60 cal. 57mm (daca nu vor fi retrase cu totul), incluzand cele senilate si eventual casate. Nu mai vorbim de partea de proiectile ghidate si programabile-airburst (AHEAD).

Ca tot se imparte RFI-ul acela de mii de camioane in mini-loturi, nu s-ar gasi niste maruntis si niste solutii sa urce tunurile AA si sistemele Gun-Star-Night in containere pe niste camioane de noua generatie?! Daca nu facem macar acest minim efort de modernizare si mobilitate, are rost sa speram la VL-MICA/AMRAAM-ER sau Stinger/Mistral3?

Polonezii aplica deja ideea, pornind de jos in sus modernizarea propriei antiaeriene, de la simplu si VSHORAD mai intai, catre complex si HSAM.

Poze din aplicatiile de tragere ale Brigazii Mecanizate poloneze nr.17 „Wielkopolska” cu guri de foc 23mm binate, instalate pe camion 6×6:

 

Mai ieftin de atat nu se poate… doar lasandu-le asa cu sunt – tractate.

Din diverse motive, nici polonezii inca nu s-au gandit la solutii automatizate si blindate si inchise, pe care le ofera deja „fratii” lor ucraineni si nici la camioane blindate…

Camion blindat Praga M-53 – stiu, e vechi, dar ideea conteaza

Turela binata ucraineana 2x23mm – Taipan

… insa au totusi o versiune automatizata mai simpla si neprotejata de ZU-23-2, cu rachete sol-aer Grom deja integrate:

In lipsa de camioane, sper sa nu fiu ispitit de integrari pe Humvee, Toyota Hillux sau Duster 6×6… As prefera macar un TAB-C79, un RN-94+ sau un Saur 2…

Din categoria „cine-poate-oase-roade” prin Libia sau Afganistan… si alte zone tribale: adevarat, deocamdata cal. 23mm conduce detasat!

Dar castigatorul este:

Macar de-am schita si noi un gest, ceva!

 

Marius Zgureanu

The post Artileria autopropulsata: cea antiaeriana appeared first on Romania Military.

Viewing all 211 articles
Browse latest View live